Симић: МО Русије обавијестило амбасаду БиХ да 167 грађана ратују као најамници на страни Кијева

Још 16.04. ове године, МО РФ је обавијестило војног аташеа БиХ у Мокви да је 167 грађана БиХ у редовима плаћеника који се боре на страни режима у Кијеву, а да се од тог броја 17 њих вратило кући, док је 24 погинуло, те да се на најамнике не односе одредбе Женевске конвенције.

субота, април 23, 2022 / 08:25

Дани(ј)ел Симић је, гостујући у јутарњем програму РТРС, још додао: "Синоћ око један час по овдашњем, а око поноћи по времену у Српској, почео артиљеријски нападна Доњецк. За разлику од јучерашњег дана када сам могао чути свега неколико спорадичних детонација, јутрос се наставља тешка артиљеријска паљба, свједочи Симић из Доњецка, те додаје још неке најбитниеј информације везано за специјалну војну операцију Русије у бившој совјетској републици Украјини.

Руске снаге су јуче употријебили високопрецизне ракете типа Калибр у подручјумјеста Милијоративноје и по МОД РФ уништили батаљон живе силе с борбеном техником. Високопрецизне ракете испаљене из ваздуха уништиле су три украјинска војна објекта, а у подручју насељеног мјеста Новоселка је уништен украјински ракетни комплекс С-300.

У рејону Александровке уништена је командна позиција и концентрација живе силе и борбене технике, гдје исти извор наводи да је уништено 80 војника и 23 оклопна возила и једна беспилотна летјелица.

Авијација ВКС РФ је гађала 58војних објеката, док су ракетно-артиљеријске јединице копнене војске обавиле 1285 борбених задатака. Средства ПВО су оборила седам беспилотних летјелица, док је у подручју мјеста Донское, одакле сам ја раније извјештавао, оборена једна тактичка ракета, сада већ злогласна Точка-У.

Предсједник Европског парламента звао је Владимира Путина и извјестио га да ће ићи у Кијев, те тражио да се омогући хуманитарна евакуација из Маријупоља. По свједочењу једног из командног кадра неонацистичког Батаљона Азов, тамо се налазе и цивили, али позив да цивилно становништво напусти катакомбе металуршког комбината Азовстаљ није услишено.

У том случају, по мишљењу руске стране, показује се да ови војници одани власти у Кијеву нијесуникакви заштитници, већ управо терористи према цивилном становништву.

Интересантна је вијест да у зениту русофобије у западним земљама, Европска комисија доноси одлуку да је дозвољено плаћање руског гаса у рубљама, као што је захтијевала Русија раније, а то било означено као крајње немогућа ствар.

Долар је данас пао на берзи за 1,49 рубљи, те изгледа да Русија без проблема подноси економски рат, док је развој ситуације у стварном оружаном сукобу још увијек веома напета и неизвјесна.Оставите одговор