Сијенка Вашингтонског споразума: Галић се жали да га у Ефбиху неће за директора ФУП јер је Хрват

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић изјавио је да је очито да само подобан Хрват, по мјери Сарајева, може доћи на чело Федералне управе полиције /ФУП/ да би се задовољила законска форма.

четвртак, 7 априла, 2022 / 12:02

"Све се ради са изричитом намјером да Хрват никада не дође на мјесто директора ФУП-а", рекао је Галић, који је био и прворангирани на првом конкурсу за ту функцију.

Наводећи да је први конкурс за избор челног човјека ФУП-а, којег је спровео Независни одбор Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/, поништен и расписан нови, Галић је рекао да не намјерава да се пријави.

Он је за Хрватски медијски сервис истакао да би такав његов корак био бесмислен јер би легитимисао потез федералне Владе која ни њега, ни неког другог са листе, није хтјела именовати за директора ФУП-а.

Галић сматра проблематичним и то што је Влада ФБиХ прекорачила своја овлаштења, те се и де факто и де јуре ставила изнад Независног одбора који је заједничко тијело оба дома Парламента ФБиХ задужено за именовање челних људи ФУП-а.

Он је појаснио да Влада ФБиХ нема овлаштења да именује никога са листе, већ је за то мериторан само Независни одбор.

"Ја сам због цијеле ситуације, те кршења Закона о унутарашњим пословима ФБиХ тужио Владу ФБиХ и не намјеравам се више посебно освртати на нови конкурс док год је поступак пред надлежним судом у току", рекао је Галић.

Независни одбор Парламента ФБиХ недавно је расписао нови конкурс за именовање директора ФУП-а.