Сијенка „14. провинције“: Бахреин протјерао Иранског дипломату

Бахреин је протјерао иранског дипломату оптуженог за повезаност са шпијунским ланцем у Кувајту, јавили су данас државни медији. Односи између шиитског Ирана и осталих земаља у Персијском заливу су погоршани од када су Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) у марту послали војнике у Бахреин како би помогли гушење продемократских протеста. Иран, иначе, сматра […]

уторак, април 26, 2011 / 15:23

Бахреин је протјерао иранског дипломату оптуженог за повезаност са шпијунским ланцем у Кувајту, јавили су данас државни медији.

Односи између шиитског Ирана и осталих земаља у Персијском заливу су погоршани од када су Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) у марту послали војнике у Бахреин како би помогли гушење продемократских протеста. Иран, иначе, сматра Бахреин својом 14. провинцијом, чему у прилог иде да шиити чине 70 одсто становништва ове земље.

Бахреинска новинска агенција јавила је да је Министарство иностраних послова те земље позвало амбасадора Мехдија Исламија како би га обавијестили да дипломата Хоџатула Рахмани има рок од 72 часа да напусти земљу "због његове поовезаности са шпијунском ћелијом у Кувајту".

Током овог мјесеца Кувајт је протјерао тројицу иранских дипломата због учешћа у наводном шпијунском ланцу, због чега је Техеран наредио тројици Кувајћана да напусте Иран.

Протјеривање дипломата догодило се након што је суд у Кувајту у марту изрекао смртну пресудудвојици Иранаца и Кувајћанину због учешћа у шпијунажи.

Бахреин, који је савезник САД и у чијој је луци усидрена америчка Пета флота, такође је започео судски процес против два Иранца и свог држављанина према оптужбама за шпијунажу за иранску Револуционарну гарду.

Портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст најавио је да ће Иран предузети "реципрочне мјере".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *