Сијена Милер оживљава Хичкокову опсесију

Сијена Милер играће главну уогу у драми о опсесији Алфреда Хичкока глумицом Типи Хедрен која им је уништила каријере. Филм под именом Девојка, чије снимање почиње следеће недеље, приказаће како је залуђен 62-годишњи Хчкок сексуално узнеимравао 31-годишњу плаву старету и покушавао да контролише сваки вид њеног живота – испред и иза камера. Типи је патила […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 09:21

Сијена Милер играће главну уогу у драми о опсесији Алфреда Хичкока глумицом Типи Хедрен која им је уништила каријере.

Филм под именом Девојка, чије снимање почиње следеће недеље, приказаће како је залуђен 62-годишњи Хчкок сексуално узнеимравао 31-годишњу плаву старету и покушавао да контролише сваки вид њеног живота – испред и иза камера.

Типи је патила у тишини највећим дијелом током те три године, али је на крају оставила свог ментора кад јој је он јасно ставио до знања да њена будућа каријера зависи од пристајања на редитељеве сексуалне захтјеве.

„Сви знају да је Хичкок обожавао своје плавуше. Нажалост по Типи, он је према њој гајио уврнуту и опсесивну љубав због чега се она осјећала ужаснуто и изоловано”, казала је Гвинет Хјуз, ауторка сценарија.

„Данас бисмо то назвали сексуалним узнемиравањем, али у то вријеме тај концепт није био прихваћен”.

Нови филм инспирисан је књигом „Спелбаунд Бај Бјути” Доналда Спотоа из 2008.

Хичкокова оспједнутост Типи почела је 1961. када ју је случајно угледао у једној ТВ реклами за дијетални напитак. Убијеђен да је пронашао нову Грејс Кели, редитељ је игнорисао чињеницу да Хедренова није имала право глумачко искуство и додијелио јој главну улогу у филму „Птице” (1963).

Хичкок је одлучио да Типи преобрази у савршену холивудску икону, преузевши контролу над свим аспектима њеног живота, укључујући и исхрану и начин на који се облачила ван снимања. Тада разведена, Типи је у почетку била захвална за толику пажњу. Али, постајала је све узнемиренија како је Хичкокова опсесија почела да измиче контроли, прво на снимању „Птица” а касније и на њиховом следећем заједничком филму, „Марни”.

Хичкок, који је непрестано зурио у Типи између сцена, забранио је глумици да се вози у колима са колегама и инсистирао је да све разговоре воде искључиво у четири ока.

Обасипао ју је непотребним поклонима, пратио по граду и, потпуно опсједнут, чак слао примерке њеног рукопоса графолозима.

Типи, која је потписала седмогодишњи уговор са редитељем, трпила је ова малтретирања из страха да ће бити стављена на црну листу ако проговори.

Али коначно је одустала кад јој је Хичкок на снимању „Марни” јасно ставио до знања да никада више неће радити уколико не удовољи његовим сексуалним захтјевима.

Типина одлука да прекине уговор не само да је зауставила њену каријеру, већ је то имало ужасавајући утицај и на редитеља који је од тада прекинуо свој дугачак низ филмских хитова.

И Спото и Типи, која данас има 81 годину, пристали су да сарађују на сценарију. Хедренова (иначе мама познате глумице Мелани Грифит) се већ састала са Милеровом (29) и разговарала са њом о улози.

Снимање почиње следеће недеље и биће емитовано на ББЦ2 следеће године.

Имелда Стонтон ће играти Хичкокову супругу Алму.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *