Сијековац: Годишњица хрватске агресије и масакра

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске данас ће бити обиљежена деветнаеста годишњица страдања Срба у Сијековцу код Брода 1992. године.

субота, 26 марта, 2011 / 10:21

Програм обиљежавања почиње у 9.30 часова служењем Свете архијерејске литургије у цркви Свете Великомученице Марине у Сијековцу, коју ће служити Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије, а затим ће у 11.00 часова бити служен парастос невино пострадалим.

У 11.30 часова предвиђено је полагање цвијећа на спомен плочу, у 11.45 часова обраћање званичника, док ће у 12.00 часова бити одржан пригодан умјетнички програм, саопштено је из Бироа Владе РС за односе са јавношћу.

Обиљежавању страдања Срба у Сијековцу присуствоваће предсједник Владе РС Александар Џомбић и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС.

Агресија оружаних снага Републике Хрватске на Србе у БиХ и покољ у Сијековцу, 26. марта 1992. године најавили су почетак рата у БиХ када је убијено девет цивила, док је најмлађа жртва био седамнаестогодишњи Драган Милошевић, а најстарија жртва био је Јово Зечевић који је имао 72 године.

Регуларне снаге Републике Хрватске заједно са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ извршиле су стравичне злочине у неколико наврата током 1992. године у селу Сијековац, општина Брод, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић подсјећа да је Окружни суд у Добоју недавно потврдио оптужницу против командира интервентног вода Нијаза Чаушевића званог "Медо" и Земира Ковачевића као извршиоца злочина над Србима у Сијековцу.

Велимировић је рекао да је Чаушевић још недоступан правосудним органима у БиХ јер живи у Хрватској, док је Ковачевић крајем прошле године ухапшен у Шведској по Интерполовој потјерници.0 КОМЕНТАРА

  1. и о овоме нико ни ријечи? Шта раде ти наши политичари? Заступају интересе ХДЗ-ова? Зашто ћутите п.. продане, овдје су гинули цивили, обични људи, наши сународници, грађани ове државе, зар су важнија аута у владином возном парку од тих погинулих мученика? Покој им души, за њихову муку само Бог зна…