Сијарто најављује да ће Мађарска у УН бити против приједлога који продужавају сукоб у Украјини

Делегација Мађарске намјерава да на 77. засједању Генералне скупштине УН инсистира на одбацивању приједлога који продужавају и продубљују сукоб у Украјини, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.

уторак, 20 септембра, 2022 / 09:45

Недјеља на високом нивоу 77. засједања Генералне скупштине УН биће одржана од 20. до 26. септембра у Њујорку. Мађарску делегацију предводиће предсједник Каталин Новак. Поред ње и Сијарта, у делегацији ће бити неколико државних секретара из Министарства спољних послова и савјетници предсједника.

"Који је форум од Генералне скупштине УН бољи за дијалог о миру. Овдје можете да разговарате о свим тешким питањима и позивамо свијет да то искористи. Са наше стране, гледамо на ефикасност Генералне скупштине кроз ову призму, она може бити ефикасна само ако се ове недјеље приближимо миру", рекао је Сијарто.

Он је додао да Мађарска у УН, као и раније на састанцима савјета министара спољних послова ЕУ, планира да брани идеју о потреби да се "оставе по страни приједлози који ескалирају тензије, продубљују сукоб, заоштравају ситуацију и, на крају, да се скрене пажња на то како успоставити мир у Украјини".