Сигнал са антене каже: Тишина, мрак је

Не могу све животиње да користе једно мало појило. Опстају само најјачи. Пише: Горан Драговић Тишина, мрак је Мама, смијем ли нешто да ти кажем? Тишина, сине, мрак је! Спавај сада! Па кад ћу ти моћи рећи? Кад сване и дође нови дан. А кад будем велики, да ли ћу тад’ смјети причати кад буде […]

среда, 27 јуна, 2012 / 07:34

Не могу све животиње да користе једно мало појило. Опстају само најјачи.

Пише: Горан Драговић

Тишина, мрак је

Мама, смијем ли нешто да ти кажем?

Тишина, сине, мрак је! Спавај сада!

Па кад ћу ти моћи рећи?

Кад сване и дође нови дан.

А кад будем велики, да ли ћу тад’ смјети причати кад буде мрак?

Хоћеш сине, ако се не промјени нешто док ти одрастеш.

Чудна је ствар како се људи распричају баш кад је мрак. Или можда није тако. Вјероватно је то због чињенице да се тад сваки глас много гласније чује.

Зато и не чуди што су сад већ одрасле особе протествовале због мрака и протествовале због тишине. Оне најгоре- медијске. Степен медијских слобода показује нам и степен демократије у некој држави. Овдје их нема. Ако је вјеровати Центру за хуману политику и Момиру Дејановићу, онда ће ове године власти у РС медијима дати више од 10 милиона КМ. Зна се ко ће добити највише- чувари медијског мрака (окупљени око једног клана), а који своју слијепу вјерност исказују на најбескрупулознији начин, какав није виђен ни у приватној држави Мила Ђукановића, а ни у криминалној "држави" Хашима Тачија.

Додуше, у балканским правилима ријеч приватно није далеко од ријечи криминално, јер је у највећој мјери ријеч о узрочно- посљедичној вези.

Али да се посветимо ми медијском мраку

Залијетање заобљених полицајца на бициклисту (ваљда су помислили да су кугле, а он кегла) који је кренуо да прође према згради Владе, освједочено видео камерама, фотоапаратима и великим бројем свједока јавни сервис Републике Српске и приватне новине Глас Српске окаректерисали су као напад на полицију, напад на власт, напад на државу… Само су као у доба најцрњег комунизма објавили саопштење полиције. Без иједне изјаве друге стране, са пуно полуинформација и тенденциозним радом са најпрљавијим могућим мотивима.

Тежак је то љубавно- психопатски спој. Приватне новине и јавни сервис једне државе.

Као истинског демократу не интересује ме приватни живот, брак и однос директора јавног сервиса и главне уреднице новина, али не могу да не протествујем што су урадили од медија у Републици Српској.

Тако здушно су рушили све што је имало засметало њиховим личним интересима. Радом јавног сервиса се углавном командује из компаније која је власник тих новина, док су радници РТРС-а сведени на ниво малих немислећих људи који раде преко цедуљица и телефонских позива са упутствима. Тако ваљда изгледа истраживачко новинарство у јавном сервису. По наруџби. Из једног центра се укаже на проблем, а онда се као извођачи радова (медијског линча) искористе новине и јвни сервис. Тако је било и недавно са случајем Фокуса који није тек тако пропао, сам од себе, него је здушно рушен од стране супротстављеног клана. Велики и врли новинари и уредници ухватили су се рада још једних приватних новина. Одједном је прорадила у њима жеља за правдом, медијском одговорношћу и колегијалношћу. Зашто се јавни сервис бави пропашћу Фокуса и броји сваки дан протеста ових новина?

Зашто је толико важно што 30 радника у једној приватној фирми није пет мјесеци добило плату, 30 мјесеци им нису уплаћени доприноси, или да је власник дужан 800.000 КМ Пореској управи?

То је слика у свим фирмама код нас. Зашто господа из јавног сервиса то тако здушно не објављују за сваку велику фирму? Ја подржавам протест радника Фокуса. Истински подржавам. Исто тако истински подржавам протест свих радника у свим пропалим предузећима и њихову борбу за права?

Али откуда право (морално) да јавни сервис буде тај предводник?

Питање је зашто прво код себе нису почистили?

Зашто се РТРС бави са односом власника Фокуса према радницима, кад и у овом тренутку више од 50 радника РТРС-а раде као хонорарци. С уговором на 60 максимално дана годишње и мизерном надокнадом, више од 50 људи сваки дан долази на РТРС. Без права на социјално, пензионо, годишњи одмор, празнике, ноћни рад, превоз…
Неки више од пет година, а имамо случајеве 7,8, па чак и 10 година таквог рада. Треба ли да објавимо имена хонорараца? Гдје је та здушна борба за раднике, кад није исплаћен регрес радницима (а што законски мора) ни од прошле године, а неће бити ни ове године. Зашто се онда бусате у прса како имате позитивне резултате?

Након пуцња у срце, филма који је РТРС (не први пут) пустио зимус на свом програму, сазнали смо да је менаџмент РТРС-а испуцао још много пуцњева борцима које је отпустио прошле године, чистачицама које су такође отпуштене, чак и трудницама које су добиле отказ.

Да би се показали као велки људи и филантропи организују неке хуманитарне концерте. За кога? Част Јадранки Стојаковић, али нисмо видјели да се Драган Давидовић тако борио за неког борца који је пролио крв за Републику Српску. Није борцу дао посао, уредничку плату, борио се за права бораца да добију стан – онако здушно као за Јадранку Стојаковић. Част Јадранки, она је класа, али сигурно није као „грађанин цијелог свијета“ Републици Српској важнија од бораца, мајки погинулих, РВИ, дјеце палих бораца, или само обичних људи који нису имали ту срећу да се не допадну Давидовићу или његовој братији.

Не чуди ме зато што чак и уреднице у деску ТВ-а краду својим колегама новац из новчаника, кад је и та фирма доведена до руба пропасти.

Треба ли да причамо о квалитету програма?

Док цијели свијет ужива у чарима фудбалских мајстора, РТРС нам пушта репризе серија чији је вијек трајања прошао крајем прошлог вијека.

Док су сви медији ишли ка развоју сопственог кадра, РТРС доводи испразна лица са комерцијалних станица. Допушта себи најгори шунд у виду нападних и нафраканих водитељки за неке ријалити- забавне и ко зна какве „шоу“ програме, а сав шоу који показују је колико кратку сукњицу могу обући или колико се у камеру смјешкају са тупим погледом у празно.

Рад у овом јавном сервису је као играње жмурке са повезом преко очију, гдје нико не зна ни шта ни како радити.

У времену у ком су изгубили све компасе, чак им и информативни програм и персоне које га воде више изгледа попут Топ листе надреалиста, гдје послије само пет минута можемо са гађењем, чуђењем или ко зна каквим више осјећајем да пребацимо канал и гледамо индијске серије.

Наравно, само на РТРС је моралан чин напада на новинарку БЕТЕ гдје је већа пажња усмјерена ко је жена, чија је жена, него на њено шиканирање од стране предсједника. Константно наше играње са емоцијама вашим спомињањем Косова са преобраћеним ПДП-овцем/ СНСД-овцем/социјалистом Милорадом Арловим нам свима иде на живце. Откад је напустио ПДП и прешао у владајуће странке (а вјерујем да више ни он не зна у којој је странци) и супруга му је добила мјесто уредника дневника.

Док се Бањалука буди и омладина свакодневно излази на улице, вама је важније да испратите фолклорне свечаности, а гдје је гле чуда, садашња директорица сектора телевизије до прије годину дана била директорица тог истог фестивала.

А новине, да ли о њима треба трошити ријечи?

Оне ће трајати таман онолико колико и ова власт. Након тога ће им они нови кад дођу заврнути славине и неће спонзорисати њихове пројекте због којих су и ушли у сукоб Фокусом и гурнули га у амбис. Не може сва стока да користи једно мало појило. Опстају само најјачи. Тренутно.

Не смијем више. Боље да ћутим. Мрак је.0 КОМЕНТАРА

 1. Sve je ovako kao što piše. Ali oni koji bi trebali nikako da počiste u svom dvorištu, a imaju mnogo šta. Zataškali su i brojne krađe u Desk – u i još je direktorica Televizije, izvjesna Natalija Trivić, umjesto da pozove policiju na sastanku rekla – žene, čuvajte torbe. A lopov i dalje uređuje Dnevnik, koji već odavno niko i ne gleda. :D:D:D

  _________________________
  I added cool smileys to this message… if you don’t see them go to: http://s.exps.me

 2. Ево нама Дражена у Гласу:

  http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Vodje-setaca-u-maju-prijavljene-za-izbore/83874.html

  Драаженееее,
  сад кад си медијска личност, јел смијем и ја да шетам поред тебе, да ме усликају, па да слику објаве у Гласу да ме читава Српска види и прочита мој сиви?

  B-)

 3. nika, 30.06.2012. 20:01:05

  Ау..јбт замисли која је то увреда за нас обичне смртнике, неки тамо шетачи па још политичари…а гдје политичар смије шетати, кад има ауди, мерцедес, хеликоптер, да га возикају ко госпођа министарку…

  Како су ова два будна ока режимска, глас и нн, брзо провалила народну превару, ови што сад шетају, то су све прерушени чланови кгб, цие, бие, мосада,…нас штити од твитераша блог рајкена васића, или налог монтенигерског циганчета радојчића…само власт смије отворити налог на твиту или мрском фејсбуку…зато ти по сто пута шаљу захтјев за пријатељство разни снсд профили, ти их уредно искулираш и одбијеш…али они за твоје добро опет понављају, док ти не допизде…таква је наша брижна власт, није наше да мислимо о некаквим пициним парковима и шетачима, него о тајкунским им машинама, тамо треба да идемо па се дивимо…како они багерима копају по буџетима, ако је некад неко крао лопатом, сад су ови убацили багере за крађу наших пара!

 4. nika, 30.06.2012. 20:01:05

  Управо је овај СПИНОВАНИ ТЕКСТ ИЗ ГЛАСА СРПСКЕ потврда свега о чему је г-дин Драговић писао.
  Ако је неко имао намјеру да нам подваљује, постигао је аутогол, јер нам је пружио бесплатну рекламу, а ми смо ограничених материјалних капацитета, што нас ограничава да радимо капмању попут других. Али БОЈ НЕ БИЈЕ ЉУТО ОРУЖЈЕ, ВЕЋ БОЈ БИЈЕ СРЦЕ У ЈУНАКА, а ту смо надмоћни.

  Данас ћемо одлучити да ли да идемо с тужбом према госпођи која је потписала текст, да ли да дематнујемо и добијемо још простора у Гласу Српске, или да једноставно игноришемо и радимо оно што смо почели.
  Текст је више него тенденциозан, јер наслов сугерише да смо „вође“ протеста око „Пициног парка“, што нема везе с истином. Био сам тамо неких 13-14 пута за ових мјесец дана. Био бих сваки дан да ми вријеме дозвољава, јер прича о „Пицином парку“ је само кап која је прелила чашу, врх леденог бријега, а испод је све остало: овај медијски мрак о коме је г-дин Драговић писао, незапосленост, безперспектиност, апатија, задуженост неођених генерација, уништење првреде у Бањој Луци ради добијања атрактивних локација, реконструкција базена од 17,6 милиона КМ, рафтинг од 6,5 милиона КМ (у моменту кад нема новца за јавне кухиње, нови вреловод, санације степеништа по насељима, кад на 2 км од Трга Крајине људи немају асфалт, расвјету и канализацију, кад се Кастел урушава), корпе за смеће по 200 КМ, отимање приватног земљишта г-дину Жељку Вулићу, урбицид Бање Луке и систематско уништавање зеленила у граду, убиство Вукелића који се усудио да прозове мафију………. Запита ли се ико откуд појединцу 200 милиона КМ да инвестира у моменту кад је градски буџет срозан са 180 на 130 милиона КМ? Како то да у Бијељини није дошло до пада буџета, а власт се и тамо прозива за сличне ствари? Зашто нико не инвестира у Бањој Луци? Да ли се власници приватних предузећа рекетирају?

  Све ово потоњим медијима није битно, а истраживачко новинарство је мисаона именица. Новинарка Гласа је могла да покуца на врата друга Предсјендика Рс и друга Зградоначелника и пита их шта су учинили на реализацији обећања да ће изградити вртић и школу на Старчевици:
  http://www.glassrpske.com/banjaluka/gradske_vijesti/Prioriteti-novi-vrtici-i-skola-na-Starcevici/lat/56335.html

  Овај текст је имао за циљ да смири незадовољство грађана Старчевице у моменту кад смо у грађанском бунту преузели МЗ Старчевица, као нестраначки кандидати, обични грађани. „Сви за Бањалуку“ је логичан слијед, и то није само 7 ових људи на листи, већ и сви људи из групе „Старчевица – кућа свих нас“, која је одрадила добар посао у насељу, па момци из МЗ Обилићево 2, па из Центра 2 (такође независни), многобројни слободномислећи људи из разних друштвених сфера, којима је свега преко главе. Прича је много шира, и талас који смо покренули неће моћи зауставити спиновањем јавности.

 5. „Док цијели свијет ужива у чарима фудбалских мајстора, РТРС нам пушта репризе серија чији је вијек трајања прошао крајем прошлог вијека.

  Док су сви медији ишли ка развоју сопственог кадра, РТРС доводи испразна лица са комерцијалних станица. Допушта себи најгори шунд у виду нападних и нафраканих водитељки за неке ријалити- забавне и ко зна какве „шоу“ програме, а сав шоу који показују је колико кратку сукњицу могу обући или колико се у камеру смјешкају са тупим погледом у празно.“

  Ово је баш написано,јер ништа друго није нађено да попуни текст…стереотипичн.

 6. Дакле, да радим на формирању независне листе за локалне изборе 2012. године одлучио сам још 2009. године, кад сам имао проблема с регулационим планом у непосредној близини Мљекаре, гдје ми се налази бакина кућа. Видио сам све те ликове који ми одлучују о судбини, регулационим плановима. Један је класични преварант, чак га и СНСД избацивао, сјећам га се да је излазио с дјецом да игра фудбал с комадом масне сирнице у руци. Кансије направио 2-3 кривична дјела, између осталог, украо двије мјесечне рате према Водоводу од станара зграде у којој живим, од пунца 2000 КМ, на паркинзима гдје је радио као кадар СНСД-а направио мањак, па га истјерали чак из СНСД-а. И такав лик који нема ни знања, ни морала, који је јуче дошао из Агендорфа, одлучује о породичној кући моје мајке, да ли ће ту бити зграда или не.

  ДАКЛЕ, НЕМА ПОЈМА ДА СМО КАО „ШЕТАЧИ“ ИЗ П.П. ОДЛУЧИЛИ ДА УЂЕМО У ПОЛИТИКУ, већ је то било много прије и избора за савјете мјесних заједница прошле године. Кад смо преузели мјесне заједнице, одмах смо преговарали с људима из МЗ Центар 2 да правимо причу за локалне изборе. Бројни су појединци позивани да се придруже листи, и нажалост, неки нису имали времена за кампању, неки храбрости, а неки новца, јер је само котизација за учешће на изборима 500 КМ.

  НА ПРОТЕСТИМА У ПАРКУ СУ НАЈЧЕШЋЕ НАША ДВА-ТРИ ЧОВЈЕКА С ЛИСТЕ. ЈЕДАН НИЈЕ БИО НИКАКО И НИЈЕ ТАЈ ТИП, ДВОЈЕ ЈЕ БИЛО У НЕКОЛИКО НАВРАТА ТЕК. Лично сам за причу о Пицином парку сазнао од човјека који је радио октобра 2010. године кампању за Социјалистичку партију. Рекао ми да се на фејсбуку диже галама око парка, придружи осе групи, и онда и први дан ублатњавио ципеле, кад нас је било свега 200. Од тада повемено долазим и напишем понешто у групи, па ме чуди НА ОСНОВУ ЧЕГА ЈЕ НОВИНАРКА ГЛАСА ЗАКЉУЧИЛА ДА СМО ВОЂЕ ШЕТАЧА И СТАВИЛА МОЈЕ ИМЕ У ТАЈ КОНТЕКСТ.

  У тексту ГС се крајње тенденциозно и навијачки наводи:

  „Иако наводе да нису политичка странка, него грађанска иницијатива, њихово учешће на изборима јасно потврђује о чему је ријеч.“,

  а потом и :

  „ЦИК БиХ је овјерила пријаву листе “Сви за Бањалуку” и они су нова политичка странка која учествује на изборима који су заказани за 7. октобар.“

  НОВИНАРКА ОЧИГЛЕДНО НЕ ПОЗНАЈЕ РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ И ЛИСТЕ НЕЗАВИСНИХ КАНДИДАТА. АКО НЕМА РАЗЛИКЕ, ЗАШТО ОНДА ПОСТОЈЕ ТЕ ДВИЈЕ РАЗЛИЧИТЕ ОПЦИЈЕ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ?

  На крају текста се наводи:

  „Због увреда и пријетњи смрћу новинарима “Гласа Српске” на Фејсбук групи “Спасимо Пицин парк” уредници, новинари и сви запослени у “Гласу Српске” у сриједу су предали кривичну пријаву министру и директору полиције РС и Окружном тужилаштву Бањалука.“

  АКО МЕ ТЕНДЕНЦИОЗНО ПРОГЛАШАВА ЈЕДНИМ ОД ВОЂА ПРОТЕСТА, А НА КРАЈУ ТЕКСТА ПОМИЊЕ ПРИЈЕТЊЕ СМРЋУ, ДА ЛИ ЖЕЛИ ДА НАС ПРИКАЖЕ У ТАКВОМ СВИЈЕТЛУ И ДИСКРЕДИТУЈЕ ПРЕД БИРАЧИМА?

  Мени је јасно да је овдје циљ био да се прикажемо као људи који злоупотребљавају окупљања код Храста за своју предизборну кампању, да се окупљања прикажу тако да имају страначку позадину, те да људи одустану. Међутим, бумеранг! Дизањем прашине омогућавају нам бесплатно да многи људи сазнају да постојимо, навлаче бијес грађана и сваким даном ће се код Храста појављивати нова лица, а отежавају себи, јер ће и након октобарских избора живјети у овом граду и пролазити поред људи. Да ли ће моћи ова новинарка да хода градом уздигнута чела?

  http://www.youtube.com/watch?v=ahGw68bK5cU

 7. „Зашто нико не инвестира у Бањој Луци?“

  Ајд’ кад се тако залетиш онда се врати на почетак мисли…горе причаш о парку (који је огромна инвестиција против које сте) а онда се питаш што нема инвестиција?

  Што не кажеш људима када си независан да је то питање решено пре пола деценије,што пушташ да буду политички инструментализовани?

  Како би онима који осећају „незапосленост, безперспектиност, апатија, задуженост неођених генерација“ помогло повећање цене грејања од 70ак %?

  Важно је да вас „спинују“ и „прогањају“…:P:P:P

 8. ГЛАС СРПСКЕ ЈЕ ИСПОД ТЕКСТА У КОЈЕМ ИГОР РАДОЈИЧИЋ ПРОЗИВА НЕЗАВИСНЕ КАНДИДАТЕ БРИСАО МОЈЕ КОМЕНТАРЕ, И НА КРАЈУ ЗАТВОРИО ОПЦИЈУ КОМЕНТАРИСАЊА:

  http://imageshack.us/photo/my-images/341/obrisankomentarglassrps.jpg/

  http://imageshack.us/photo/my-images/715/komentariglassrpske6.jpg/

  А ОВДЈЕ НАПИСАХ УПРАВО О МРАКУ О КОЈЕМ ЈЕ ПИСАО И Г-ДИН ДРАГОВИЋ:

  http://imageshack.us/photo/my-images/163/komentariglassrpske4.jpg/

 9. Mr Biggy, 01.07.2012. 12:42:38

  Немам нешто времена да цртам људима који немају капацитет да разумију шта желим рећи.

  Онај ко гледа Дневник у 19.30, за њега је ово питање ријешено прије пола деценије. А могао би питати једног од новинара Фронтала, који је био с нама код нашег пријатеља, г-дина Вулића, који има двије судске пресуде у своју корист, а тобожњи инвеститор силом улази на његов посјед. Нека покаже папире да је грунтовно његово 1/1 оно што је ограђено? Зашто Градска управа није испоштовала рок од 7 дана да достави информације?

  Овдје се не ради о привлачењу инвеститора, јер се ради о новцу овог народа, који је у вријеме дивљег капитализма прешао у џепове људи на власти и љди блиских центирма моћи, а инвестиција би била да се отварају фабрике у којима би неко нешто производио. Овдје се само троши и задужује. Нема стварања нових вриједности, али АСГБЛ наплаћује таксе фирмама на јарболе са заставама постављене у кругу истих.

 10. Овдје имате контра ФБ групу, у коју профили Гласа Српске убацују своје ФБ пријатеље:

  https://www.facebook.com/groups/277019639072616/

  Посебно Ањи препоручујем да прочита коментаре. Овај Биги је професор за ликове који се тамо окупљају. Ко год је мало читао, цијепао се од смијеха. Требало би мало радити и на описмењавању народа.

 11. drazen78bl

  Јесам,пио сам и опет трезвени од тебе.Бар ме не прогањај и нисам замислио да сам претерано важан.Бар не халуцинирам.

  Немам ја капацитет или ти немаш капацитет?Наравно,ако није одговарајући инвеститор,аутоматски је лопов.Коме да показује?Теби?Барем је јасно да код нас не постоје грађанске иницијативе.

  Јеси ли ти шетач,опозиционар или си баш толико моћан да ћеш покренути „стварање нових вредности“?Јер немогуће је да решаваш светске завере,криминал и проблеме канализације на Старчевици?Имаш ли ти додира са стварношћу?

  Можеш вређати,подржавати оне који спомињу мртве или родитење,али не можеш одговорити на једноставно питање.

 12. Веља Сикирица, 01.07.2012. 13:07:07

  Ако је ово фотографија новинарке, а очигледно је да се ради о фотографији из приватног албума – онда се поставља логично питање – откуд теби њена приватна фотографија? Или, да ли је могуће да си ју ти фотографисао?
  Да ниси ти убачени елемент овдје?
  Хм. Мистерија. Велика.

  😉

 13. nika, 01.07.2012. 17:54:48

  Нисам размишљао никад, а можда се и знамо. Неће бити проблем да нас Глас фотографише у шетњи. Не знам само шта ће написати испод фотографије!?
  У неформалном удружењу папучара свакодневно тренирамо подизање прага толеранције, тако да је то за мене рекреација.;)

 14. ма фотка је као смајли, типа реакција. као хоће ли моћи ходати уздигнута чела.. ја демонстрирам да новинари могу ходати и закривљена чела. ма колико немогуће звучало.

  а да сам убачени елемент, па наравно. не вјерујем да има ико убаченији од мене.

  него, гледе новинарке, гледам сви се за њу закачили, посебно они дијаспорци што шетају по скандинавији и америкама, значи у старту сам контра. прозивајте копању и кусмукицу, немојте ту дјецу препадати, ко да су они то сами писали B-)

 15. anja banja luka, 03.07.2012. 02:14:47

  Група им је хакована тако што им је убачен лажни профил као неке женске и они је додали за администратора, а она их све обрисала и преузела групу која се сада зове „БЕТОН ЈЕ НАШ“. Како су неки људи који су уређивали групи имали проблема с правописом, сада их морамо достојно замјенити.

  Иначе, могло се видјети да је уредник интернет издања Гласа Српске написао да су „шетачи признали да су се регистровали за изборе под именом партије СВИ ЗА БАЊАЛУКУ“ (имамо и снимљено), а потом је и објављен спорни текст у Гласу. Иначе, госпођа чију је фотку поставио Веља Сикирица је додала директорицу ТВ дијела РТРС у групу која се звала „СаЋувајмо Бањалуку од лажног *Пициног парка* и лажних администратора“ (или тако некако), а профили Гласа Српске су уредно додавали своје пријатеље.

  Било је забавно и онако, али сад је почела још боља забава. као што си видјела, група се залаже за бетонирање града. Креативни смо и дајемо конкретне приједлоге шта и гдје бетонирати. 😉

 16. Moj bigeru, jado moj orakijani,razumije tebe čika prijedor. Radiš u preteškim anususlovima, a gazda nema granice u žderanju i lokanju, pa kada se dočepaš svježeg vazduha opleteš po flaši.Smeta ti pominjanje mrtvih? A, firci ti pokrade i žive, i mrtve, i još nerođene. A, kakve li tek uvrede i nespokoj dade velikanima našima poput Andrića? On o Andriću? Bigeru, ako je on pročitao ijedan njegov list, ako zna ijedan njegov citat , obećavam da ću onoliku dvokvintalsku mrcinu krke odnijeti od PD do Višegrada.
  Ne zamjeram ja tebi . nastavljaš pUUUUT djedova i ostalih iz obitelji. Spremni!!!!!
  Pozdravi gospođUU mamicu, moju prijateljicu iz derventskih picinih parkova.

 17. ДАНАС ПОНОВО НА СЦЕНИ ОВО О ЧЕМУ ЈЕ Г-ДИН ДРАГОВИЋ ПИСАО, А ТИЧЕ СЕ „ГЛАСА СРПСКЕ“. Објавили су више него цензурисан деманти, на мањем простору него је био текст, а нису уопште објавили исти на интернет издању, мада је текст био и на интернет издању, због чега ћемо бити принуђени да користимо све што нам закон омогућава.

  Споран текст: http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Vodje-setaca-u-maju-prijavljene-za-izbore/83874.html

  У данашњем Гласу Српске можете погледати деманти на овај тенденциозан текст, који су објавили, написавши да демантијем само потврђујемо тезе из текста, а с тим да су изоставили да пренесу деманти у цјелини, тако да се ствара погрешна слика.

 18. Деманти у цјелини (без Гласове цензуре):

  GLAS SRPSKE
  Glavni i odgovorni urednik Mirjana Kusmuk

  Urednik Društva i Biznisa Dragana Ćosić

  Novinarka Vedrana Kulaga

  PREDMET: ZAHTJEV ZA DEMANTI

  Poštovani,
  obraćamo Vam se povodom teksta objavljenom u vašem listu, vikend br. 12.862 od 30.6 i 1.7 . 2012. godine na strani 7, a u rubrici Društvo.

  Pomenuti tekst obiluje velikim brojem neistina i poluistina, te je prilikom njegovog pisanja prekršeno osnovno pravilo novinarskog etičkog kodeksa- saslušati drugu stranu, jer u pitanju nije komentar. Ili možda jeste?
  Počnimo od samog naslova, koji glasi “Vođe šetaca u maju prijavljene za izbore”, koji je tendenciozan Ii apsolutno netačan. Zašto? Zato sto ljudi koje ste pobrojali, a to su clanovi Nezavisne liste “Svi za Banjaluku” nisu vodje “šetaca”, kako ih Vi nazivate, mada je termin “šetaci” u srpskom riječniku poznat kao-osobe koje šetaju. Ljudi koji se okupljaju u parku, po mišljenju clanova “Svi za Banjaluku” su osobe koje žele izraziti svoje negodovanje netransparentnim vođenjem grada i uništavanjem zelenih površina u užem centru istog, dok je šetnja samo jedno od demokratskih I legalističkih prava i način da to učine . Ali nije na nama da se bavimo serioznim istraživanjima motiva velikog broja ljudi, koji želi iskazati svoje negodovanje. To prepuštamo Vama, kao glasu naroda i nezavisnom glasilu, jer, nadamo se, posjedujete veliki broj novinara-istraživača, koji mogu reportažno i na mnoge druge novinarsko-stilske načine utvrditi ko i zasto vec duze od 30 dana ne prestaje da iskazuje svoje negodovanje.
  Posebno je degutantan dio lida, u kojem se NL “Svi za Banjaluku” pokušava smjestiti u “isti koš” sa SDS i PDP, te tretira kao nekakav njihov “nasljednik” na protestima. Članovi NL bili su na protestima prije pojavljivanja pojedinih političara iz ovih partija, kojima je sasvim bezglasno stavljeno do znanja da njihovo prisustvo nije potrebno, jer ne snose nimalo manje odgovornosti od aktuelnih vlastodržaca. Istovremeno, NL apsolutno se ograđuje od sve i jedne političke partije, jer da je bilo ko od nasih 7 članova pronašao svoj politicki profil u radu opozicije ili pozicije, danas bi zasigurno bio njihov član, a ne nezavisni kandidat. Istovremeno Vas pozivamo da popričate sa članovima NL, bila to Borjana Ivić, prvak Balkana u džudou, dvije godine uzastopno najbolji sportista Banjaluke, ili neko od ostalih šest ljudi, iza kojih stoje brojni projekti, humanitarne akcije i društveno-javni poslovi, bez makar jednog dana bavljenja politikom u bilo kojoj od partija.

  Nadalje, u pomenutom tekstu u negativni kontekst se stavlja činjenica da su članovi Liste prijavljeni kao kandidati 25.maja (kada je bio posljednji rok za prijavu), dok su, citiramo: “protesti za tzv. Picin park poceli 4 dana poslije okončanja prijava politickih stranaka, koje izlaze na izbore…”. Ovdje se pokušava kandidatima NL “Svi za Banjaluku” imputirati da su oni zapravo vođe protesta, za koje tvrde da su se prijavili na izbore zbog “Picinog parka”, mada su to oni ucinili ranije.
  Prava istina je da su članovi “Svi za Banjaluku” svakodnevno kod Starog hrasta iz istog razloga iz kojeg su se i kandidovali- radi izražavanja nezadovoljstva postojećom situacijom u gradu Banjoj Luci posljednju deceniju i duže.

  Slijedeća netačna tvrdnja je ona da je Nezavisna lista “Svi za Banja Luku” politicka stranka, koja učestvuje na izborima 7.oktobra. Ovdje je pokazano elementarno nepoznavanje Izbornog zakona BiH, u kojem postoji jasna razlika izmedju političkih stranaka i nezavisnih kandidata, te nezavisnih lista.

  Slijedeca sporna stvar je korištenje fotografije dr Branislava Račića i Dražena Milosavljevića, snimljene u potpuno privatnoj režiji u zgradi CIK-a, koja je na nepoznat nacin zavrsila u posjedu “Glasa Srpske”, gdje je i objavljena. Sama objava fotografije, nije nikakav problem, jer je i snimljena s ciljem da bude viđena, a ne da bude skrivana (a zašto bi?), ali su upitna autorska prava i objava privatne fotografije (vlasništvo pomenutih) dvojice naših kandidata u javnom glasilu bez njihovog odobrenja. Tim povodom obratiće Vam se pravni zastupnik liste.

  Posebno je novinarski neprofesionalno u tekst posvećen Nezavisnoj listi “Svi za Banja Luku” staviti dva antrfilea- jedan u kojem se navodi da je neko novinarima prijetio smrću, što nema ama baš nikakve veze sa našom NL, a u drugom spominjanje čovjeka kojeg niko iz NL ne poznaje i o čijoj smo profesionalnoj angažovanosti saznali upravo iz ovog antrfilea.

  Zbog svega navedenog od Vas zahtjevamo da, prema važecim zakonima, objavite naš demanti u izvornom obliku, a na istom prostoru, koji je za potrebe teksta iskoristila Vaša novinarka Vedrana Kulaga, u broju 12.863, od ponedeljka 2.jula 2012. godine.

  U protivnom, a Vi znate procedure, bićemo prinuđeni da se obratimo Vijeću za štampu BiH sa podneskom, dok ce naš pravni zastupnik pokrenuti i druge mjere.

  S poštovanjem!

  Kandidati za odbornike u Skusptini grada Banjaluka
  Dr Branislav Račić Milorad Labus Rene Rajković Borjana Ivić Željko Gajić Dražen Milosavljević
  Branislav Vučic-Vučko

  U Banjoj Luci, 1. Jula 2012. godine

 19. Дражене,

  то што је Глас урадио није ништа ново ни непознато у раду било којег медија. Није професионално и није етично, али се, нажалост, дешава.

  А нисте ни ви без муниције – Лабус зна шта треба радити у оваквим ситуацијама.

 20. drazen78bl, 03.07.2012. 03:50:03

  Само ти буди креативан и предлажи конкретно! Видјећеш када једном Кастел осване у демит фасади боје диње, а тебе у Гласу означе као идејног творца и вођу пројекта! :D:P

 21. Поштовани моји независни кандидати
  Нема више независних, или сте уз власт или сте против власти. Ово је вријеме бити или не бити. Ваш потез је храбар али се питам ако сте независна листа а живите у највећем срспском граду, па зашто та листа није НЕЗАВИСНА СРПСКА ЛИСТА. Пустите идеје братства и јединства, ако су од њих давно одустали муслимани и хрватри одустаните и ви.

 22. anja banja luka, 04.07.2012. 13:39:01

  Укуцај на гугл претраживачу СНСД и иди на опцију „слике“! B-)

  paja patak, 04.07.2012. 17:51:50

  Листа се зове „Сви за Бањалуку“. Нећемо правити подјеле на вјерској, расној, полној основи. Лично заговарам подјеле само на поштене и лопове, раднике и нераднике. Не знам на основу чега правите инсинуације о „братству и јединству“, осим ако нас не видите као конкуренцију странци којој припадате? Мој комшија, Украјинац, има једнаке проблеме с гријањем као и моје комшије Срби. Предлажете да бонификације тражимо само за Србе?

  „Независни“ је флоскула, која би значила „нестраначки“, а мислим да јесмо независни, јер немамо ни партијског шефа коме се дивимо, нити смо одговорни страним амбасадама. Финансирамо се личним средствима, а не од Мишковића, браће Карић, тајкуна блиских власти. Ако нас случајно неко дарује добровољно, нећемо имати никакве обавезе према њему послије избора, јер ћемо у том случају правити уговоре.

  Да смо уз власт, не бисмо се ни организовали за изборе. Лично сам свакој власти био опозиција у преотеклих 20 година и критички наступао према њиховим лошим потезима.