Си Ђипинг постаје Мао Цедунг двадесет и првог вијека

Име кинеског предсједника Си Ђинпинга уписано је данас у Програм Комунистичке партије Кине, што је симболичан чин који актуелног лидера ставља у исту раван с легендарним лидером партије Мао Цедунгом, јавила је агенција Франс прес.

уторак, 24 октобра, 2017 / 14:39

"Мисао Си Ђинпинга о социјализму на кинески начин карактеристичан за нову еру, од сада се налази и у програму партије", наводи се у саопштењу са 19. Конгреса кинеске Комунистичке партије чији су делегати једногласно гласали за ту одлуку.

Си је постао први кинески лидер од Мао Цедунга, који је био на челу Кине од 1949. до 1976. године, чије је име уписано у програм партије док још води земљу. Кинески предсједник (64), на челу партије од 2012, сигурно ће сутра бити изабран за нови петогодишњи мандат као вођа странке и земље.

"Си ће добити ванредну моћ и положај сличан Мао Цендунгу", изјавио је Франс пресу политиколог Вили Лејм и додао да би Сију, као и Маоу, могло да буде омогућено да доживотно влада, докле год је здрав.

"Мисао Сија служиће као водич у раду Партије", наводи се у амандману програма, за коју су гласали сви делегати, њих 2.300. У тексту се додаје да "партија влада цијелом земље и да је с тога Си апсолутни лидер".

Си је послије гласања рекао да је пред кинеским народом "велика и свјетла будућност", јавила је агенција АП.

"У овом тренутку се осјећамо поносније и с већим самоувјерењем, али истовремено и са снажним осјећајем одговорности", додао је кинески предсједник. Претходници Сија, Ђанг Цемин и Ху Ђинтао, такође се налазе у прокграму КПК, али су њихова имена уписана тек пошто су отишли са власти.