Сезона лова: Филм којим су нас плашили је болно лош

Ново холивудско антисрпско остварење представљено је као нова апокалипса по наш имиџ. Ево критике која се ни једног трена не дотиче националног, а уопште није ни стигао до кино дистрибуције.

субота, 31 августа, 2013 / 07:09

Какавфилм.ком

Директ-ту-ДВД филмови већ у самом старту носе ту црну страну и осећај инфериорности наспрам остварења који су своје прво приказивање доживела у биоскопу.

Иако се често одликују јефтином сценом, ефектима и сценаријем, “Право-за-ДВД” филмови могу итекако да изненаде и покажу да једина њихова мана ипак лежи само у одлуци продуцената да их тако лоше дистрибуирају.

За разлику од ових остварења које су жртве лоше организације и недостатка поверења, “Сезона лова” је заиста деловао као нешто што није требало да угледа светлост дана, али сам се због главног дуа и саме премисе ипак одлучио да уложим своје време у овај филм, иако сам донекле очекивао да ћу се због тога јако кајати.

Филм “Сезона лова” прича причу о два ратна ветерана из војног сукоба у Босни, једном Србину и једном Американцу, који се после дугог низа година поново срећу да рашчисте неке рачуне.

Базиран на концепту јурњаве мачке и миша, филм је имао доста обаћавајућу платформу, али је нажалост очајна реализација већ у прве две-три сцена бацила у воду сваку наду да се у овом филму може видети ишта смислено и квалитетно.

Поред тога што сценарио није поткован чињеницама рата на који се ослања, оно што је овде заиста неподношљиво јесу умоболни дијалози и наратив који максимално развлачи причу. Гледајући са дистанце, јасно се може видети да филм буквално навлачи минуте. “Сезона лова” има небројиво много сувишних сцена околине, а нећу ни да говорим о константним обртима у причи за које је мало рећи да су провидни, нереални и фрустрирајући. Очајна приповедачка техника дефинитивно влада овим остварењем.

Иако су ово заиста кардиналне грешке, оно што је у овом филму толико очајно да је напросто савршено јесте Траволтина глума и његови покушаји да прича српски језик. Ок, знам да ово није нешто плаћена рола, али овакав ниво непрофесионализма нисам видео ни у индијским серијама. Поред тога што форсира неки бизарни нагласак, Траволта у одређеним секвенцама чак и измишља речи. До те границе није уложио труд у ову улогу да није могао ни да понови 3 реченице на српском, већ је уместо тога промрљао неке небулозе које ни у његовој глави вероватно не значе ништа. Наравно, занемарићемо то што му је лик српског порекла, зове се Емил и изгледа као класични вехабија. То је ситница.

Мада, када мало боље размислим, мене је перформанс Џона Траволте толико насмејао да ми је глупо сада нешто претерано да га критикујем. Давно ме нешто овако лоше није оволико забавило.

Што се тиче остатка глумачке екипе, морам рећи да се Роберт Де Ниро милијарду пута боље показао од Траволте. Иако су његови мотиви за учествовање у овом филму комплетно нејасни, Боб је одрадио оно што се од њега очекивало као прави професионалац какав и јесте.

“Сезона лова” је дефинитвно највећа абоминација ове године. Филм Марка Стивена Џонсона свих 91 минут колико и траје успешно скаче по нервима и шутира ваш интелект и приповедачки смисао у међуножје. Овај филм је толико болно лош да га препоручујем свима који воле да гледају трешеве.0 КОМЕНТАРА

  1. Био сам потпуно заборавио на овај филм али сад послије овако бриљантне рецензије одмах га мећем на торент.
    Ово се мора погледати 🙂

  2. Vaistinu loš film.
    Džontra me totalno razočarao.

    Zaboravio je sve naše zajedničke akcije, zaboravio je sve naše zajedničke derneke…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *