Шездесетак близанаца се дружило у Бањој Луци

Удружење породица са четворо и више дјеце „Четири плус“ организовало је данас у Бањалуци традиционално дружење близанаца, које је окупило више од 60 малишана.

субота, септембар 29, 2018 / 22:40

Предсједник овог удружења Јован Радовановић изразио је задовољство што већ 10 година траје ово дружење, које на специфичан начин доприноси промоцији наталитета и подстицања рађања.

„На дружење долазе сви близанци који то желе, а не само чланови нашег удружења. Отворени смо за све, јер је суштина да се укаже на то да су дјеца највеће богатство“, рекао је Радовановић за Срну.

Он је рекао да се ово удружење труди да за малишане припреми разноврстан и забаван програм.

„Али, овим малишанима је довољно и то што су у толиком броју на истом мјесту и што се могу дружити са другим близанцима“, истакао је Радовановић.

У Удружењу породица са четворо и више дјеце „Четири плус“ Бањалука регистровано је 650 вишечланих породица које имају од 60 до 70 парова близанаца.1 КОМЕНТАР

 1. DRŽAVA STIMULIŠE VAĐENJE NA VREME

  11/09/2018

  Autor: Viktor Marković

  Država je već spremila postere za kampanju sa upečatljivim sloganima

  SRBIJA, 11. septembar 2018
  Preveliki broj žena koje zatrudne dok su u radnom odnosu postaje veliki sve veći problem za poslodavce u Srbiji a samim tim i za privredu i BDP, saznaje Njuz. Država će zbog ovog najnovijeg trenda rađanja krenuti u kampanju stimulacije vađenja na vreme, javljaju izvori iz Ministarstva za rad.

  – Poslodavcima žene trebaju da bi radile a ne da bi rađale. Kada bi svi izvadili na vreme, došlo bi do buma produktivnosti. Uvereni smo da će ova kampanja doprineti tome da bude više rada a manje porodiljskog bolovanja, kaže izvor Njuza iz Ministarstva za rad.

  Stručnjaci se slažu da će vađenje na vreme smanjiti nezaposlenost žena ali i dovesti do boljitka u mnogim drugim oblastima.

  – Naši proračuni su da bi od celokupne populacije koja ga meće barem jedna trećina morala da ga izvadi na vreme. Onda ćemo videti manje redove na birou, manje onih iritantnih kasa u maksiju namenjenim trudnicama, a ujedno i više mesta u GSP-u za ljude koji nisu trudni, kaže Milovan Simić iz državnog instituta za statistiku i kontracepciju u Sremskoj Kamenici.

  Građani koji nisu izvadili na vreme kažu da je ovakva kampanja stigla prekasno:

  – Nisam ga izvadio na vreme i nedugo posle toga žena mi je dobila otkaz, tako da osećam da je, pored ženine, to delimično i moja krivica, kaže Rade Manjanin, (31) električar iz Topole. – Sada je kasno I jasno mi je da smo nepažnjom doprineli porastu nataliteta i nezaposlenosti ali šta je tu je, zaključuje on.

  Kako se nezvanično saznaje, država je već osmislila slogane “Na vreme vadi da ti žena radi”, “Vađaj, otkaz odgađaj” i “Otkaz spreči, vadi da ne zakmeči” za koje veruje da će biti odlično primljeni u narodu.

  Viktor Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *