Северна Кореја пријети Јужној Кореји нуклеарним ратом

СЕУЛ – Сјеверна Кореја је данас упозорила Јужну Кореју да би њена сарадња са САД и Јапаном могла довести до нуклеарног рата на подијељеном полуострву. Упозорење је дио коментара државне новинске агенције у главном листу у земљи, а појављује се пошто је јужнокорејска морнарица данас почела петодневне артиљеријске вјежбе на 27 локација. Сјеверна Кореја је […]

понедељак, децембар 13, 2010 / 10:57

СЕУЛ – Сјеверна Кореја је данас упозорила Јужну Кореју да би њена сарадња са САД и Јапаном могла довести до нуклеарног рата на подијељеном полуострву.

Упозорење је дио коментара државне новинске агенције у главном листу у земљи, а појављује се пошто је јужнокорејска морнарица данас почела петодневне артиљеријске вјежбе на 27 локација.

Сјеверна Кореја је 23. новембра засула гранатама јужнокорејско острво Јеонпјеонг и први пут од завршетка Корејског рата 1953. године жртве су били цивили.

Као одговор, Сеул је одржао заједничке војне маневре са САД и заказао самосталне артиљеријске вјежбе, упркос упозорењима Пјонгјанга да би то могло додатно да заоштри ситуацију.

Јужнокорејска морнарица покушала је да умањи значај морнаричких вјежби, које ће трајати до петка, рекавши да су оне рутинске, и да се неће одвијати близу спорне поморске границе у Жутом мору гдје се налази и острво Јеонпјеонг.

Сјеверна Кореја је, међутим, оптужила Јужну Кореју за сарадњу са САД и Јапаном како би се појачао притисак на Пјонгјанг.

Та сарадња је „ништа друго до издаја која ће погоршати тензије између Сјевера и Југа и привући тамне облаке нуклеарног рата да висе над Корејским полуострвом”, наводи се у најутицајнијем листу Сјеверне Кореје, Родонг Шинмуну.

У тренуцима када су јој односи са Јужном Корејом били затегнути, Сјеверна Кореја је често издавала оваква упозорења, пише новинска агенција Асошиејтед прес (АП).

У знак солидарности с Јужном Корејом, представници САД и Јапана састали су се прошле седмице у Вашингтону и поручили Пјонгјангу да неће наставити преговоре о нуклеарном разоружању те комунистичке земље док се њено понашање не промијени.

Војни званичници САД и Јужне Кореје састали су се данас у Сеулу да размотре ситуацију у вези са Сјеверном Корејом и друга питања.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *