Севериндекс: Северина добила име и лого најчитанијег хрватског портала

Пјевачица Северина Вучковић, недавно је забиљежила судску побједу у Државном заводу за интелектуално власништво, над најчитанијим хрватским порталом Индекс.хр и постала власница имена и жига овог сајта!

уторак, јануар 7, 2014 / 21:30

Након што јој није исплаћена одштета од 100.000 куна (више од 13.000 евра) због својевременог објављивања њеног видео записа еротског садржаја, Северина је стекла право на жиг Индекса у Државном заводу за интелектуалну својину.

Након правоснажности рјешења, које је према сазнањима Јутарњег листа наступило у недељу, 5. јануара, вјештаци ће процијенити стварну вриједност, а Северина своју одштету наплатиће продајом жига "index” на јавној аукцији! Портал је 2004. године објавио фотографије с њеног порно снимка и тада их је хрватска пјевачица тужила.

То значи да ће се судбина Индекса, оснивача Матије Бабића, кретати у једном од два могућа смера: или ће власник имена "index” постати неки други издавач када бренд буде понуђен на јавној аукцији или ће, не покаже ли нико интерес за његову куповину, Северина остати власник жига.

Може да се деси да Северина у сваком тренутку наложи Матији да свој медијски садржај објављује на другом домену, који у свом имену неће да садржи ријеч "index”.

Ипак, упућени наводе да пјевачица само жели да наплати одштету, која је 2008. године износила око 13.100 евра. Временом је та сума достигла око 26.000 евра.

Овде треба да се напомене да власник имена не значи бити и власник портала, али према Закону о жигу, знакови (посебно ријечи), могу да се заштите, како би производи или услуге једног предузетника, могли да се разликују од производа или услуга другог предузетника. Тако би и пјевачица могла да забрани да било ко користи име и лого Индекса.

Како би добили Бабићев коментар, позвали смо га телефоном, али се није јављао. Убрзо нам је послао кратку поруку следеће садржине:

– Цијела прича је глупост, то је мој коментар – написао је Бабић. Успут, нашао је и времена да се нашали на цијелу причу, као што се може видјети у промјенама на насловници сајта.Оставите одговор