Шеве – опасне птице: Хаг тражи заштиту Едина Гараплије

Министарство безбједности БиХ примило је допис Хашког трибунала у којем се тражи да се обезбиједе мјере заштите бившем припаднику Службе државне безбједности /СДБ/ Едину Гараплији, који је недавно свједочио у Хашком трибуналу, потврђено је Срни у овом министарству. Из Министарства безбједности истичу да су по овом питању "предузели све законом предвиђене активности". У Министарству правде […]

среда, март 6, 2013 / 09:44

Министарство безбједности БиХ примило је допис Хашког трибунала у којем се тражи да се обезбиједе мјере заштите бившем припаднику Службе државне безбједности /СДБ/ Едину Гараплији, који је недавно свједочио у Хашком трибуналу, потврђено је Срни у овом министарству.

Из Министарства безбједности истичу да су по овом питању "предузели све законом предвиђене активности".

У Министарству правде БиХ Срни су раније потврдили да су добили допис из Хашког трибунала, али да су га прослиједили Министарству безбједности БиХ, у чијој је надлежности заштита Гараплије.

Гараплија, који је био свједок у процесу који се води против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, у Хашком трибуналу изнио је сазнања о формирању и злочинима које је починила терористичка јединица "Шеве".

Након свједочења, Гараплија се осјетио несигурним у Сарајеву и затражио заштиту од Министарства безбједности БиХ.

Већина припадника "Шева", као и њихових налогодаваца и данас слободно живи у БиХ, а Гараплија, који је раније у монтираном процесу био осуђен на 13 година затвора, већ је био на мети ове терористичке јединице, али је избјегао ликвидацију.

Босанскохерцеговачка патриотска странка /БПС-Сефер Халиловић/ раније је позвала надлежне институције да што прије отворе истрагу о дјеловању припадника "Шева", као и да ухапсе два припадника МУП-ове ратне групе "Шеве" Неџада Херенду и Драгана Шошића.Оставите одговор