Шеве још лете: Гараплија тражи заштиту због свједочења у Хагу

Бивши припадник Службе државне безбједности МУП-а БиХ Един Гараплија, након што је свједочио у Хашком трибуналу гдје је изнио сазнања о дјеловању злочиначке јединице "Шеве", писаним путем је затражио заштиту од Министарства безбједности БиХ, сазнаје "Дневни аваз". Гараплију су контактирали и из Одјељења за заштуту свједока Хашког трибунала, чији је свједок био у процесу који […]

петак, 15 фебруара, 2013 / 10:39

Бивши припадник Службе државне безбједности МУП-а БиХ Един Гараплија, након што је свједочио у Хашком трибуналу гдје је изнио сазнања о дјеловању злочиначке јединице "Шеве", писаним путем је затражио заштиту од Министарства безбједности БиХ, сазнаје "Дневни аваз".

Гараплију су контактирали и из Одјељења за заштуту свједока Хашког трибунала, чији је свједок био у процесу који се води против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, пише овај лист.

Исти извор наводи да се Гараплија не осјећа сигурно, с озбиром на то да су многи од актера чије се име доводи у везу са злочинима "Шева", а чија је имена поменуо током свједочења у Хагу и данас живи и на слободи.

Додатну забринутост Гараплији су изазвала и дешавања у ноћи са четвртак на петак, 7. и 8. фебруара, неколико часова након што је дао исказ у Хагу.

Непознати починиоци су, сазнаје лист, ту ноћ отворили хаубу његовог приватног возила, а већ у понедјељак, 11. фебруара, му је пренесено "да знају која возила вози". Гараплија је све то схватио као недвосмислену поруку да се припази.

Гараплија је 7. фебруара свједочио на суђењу Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, када је рекао да је јединица "Шеве" починила многе злочине за које су били окривљени Срби.

Информације о дјеловању "Шева" добио је од вође јединице Неџада Херенде средином 1996. године, када је Херенда ухапшен и испитиван у службеним просторијама Агенције за истраживање и документацију