Сестра Радована Караџића у финалу рогатичке "Васкршње туцијаде"

И док је такмичарско јаје Радована Караџића разбијено, отприлике, негдје средином такмичења, његова сестра Дејана пласирала се само у финале и освојила је друго мјесто на првој рогатичкој "Васкршњој туцијади" По први пут у Рогатици ове године, на најрадоснији и највећи православни празник Васкрс, у порти храма Свете Тројице, одржана је „ Васкршња туцијада“ – […]

понедељак, 21 априла, 2014 / 11:33

И док је такмичарско јаје Радована Караџића разбијено, отприлике, негдје средином такмичења, његова сестра Дејана пласирала се само у финале и освојила је друго мјесто на првој рогатичкој "Васкршњој туцијади"

По први пут у Рогатици ове године, на најрадоснији и највећи православни празник Васкрс, у порти храма Свете Тројице, одржана је „ Васкршња туцијада“ – избор најтврђег и најљепше нашараног васкршњег јајета. Такмичење је реализовано по устаљеним правилима која се примјењују у свим српским земљама и према којима учесник може пријавити само једно јаје за такмичење у туцању и шарању. Оно мора бити кокошије, скувано и обојено, без било каквих вјештачких ојачања. Побједничко јаје у туцању на крају се разбија пред публиком и попола га поједу предсједник жирија и власник.

Организатор „туцијаде“ била је Црквена општина Рогатица, а покровитељ начелник општине Рогатица Томислав Пухалац. И организатори и присутна публика сложили су се да ће даме боље одабрати најљепше а мушкарци најснажније јаје.

Зато је одлуку о најљепше нашараном јајету донио жири у саставу:

1.Данијела Новаковић (академска сликарка) Рогатица, предсједник,
2.Зорица Јовановић, Рогатица, члан,
3.Дејана Караџић, Чајниче, члан.

Жири је као најљепше нашарано оцијенио јаје Марије Врећо, шарано на традиционални начин – воском. Власник другог најљепше нашараног јајета је Његош Јањић, а треће мјесто освојило је јаје Весне Томић. Побједници су добили пригодне награде.

Оно што је посебно занимљиво јесте то да трећенаграђено јаје уопште и није било шарано. Само је обојено и онда су наглашени природни деформитети коре јајета који неодољиво подсјећају на сунце са једанаест зрака. Предсјеница жирија образложила је да јаје није добило награду због нашараности него зато што, само по себи, представља својеврсну умјетничку скулптуру. Протојереј ставрофор Рајко Цвјетковић протумачио је ово као симбол присуства свих једанаест апостола на рогатичким васкршњим свечаностима, изузев дванаестога: издајника – Јуде.

Такмичење у избору најјачег јајета – „туцијада“ –изведена је под надзором жирија:

1.Лазар Ставњак, Чајниче, предсједник,
2.Миленко Рајак, Рогатица, члан,
3.Ранко Драшковић, Рогатица, члан.

Прво је одржано предтакмичење, па такмичење, а онда се дошло и до финала у коме су јачину васкршњих јаја одмјерили Дејана Караџић и Зоран Ласица. Побједик Ласица и предсједник жирија Ставњак су, по правилима, разбили пред публиком побједничко јаје и појели га заједно. Примијетили смо – у сласт. Ласица је половину од новчане награде, која је износила 100 КМ, приложио храму Свете Тројице.

Власница другопласираног јајета Дејана Караџић је, иначе, сестра Радована Караџића. Али не оног „Брата Радована“ него дјечака из Чајнича чији је отац родом из Црне Горе. Овај мали Рашо је, својевремено, подигао на ноге бројне свјетске обавјештајне службе када се са оцем враћао из Црне Горе у Републику Српску. Уредно су се пријавили на граници да улазе у Српску под својим личним именима. А онда је настала страшна узбуна када су рачунарско-аналитичка и остала прислушна електронска сокоћала издвојила информацију да је из Црне Горе у Републику Српску ушао – Радован Караџић лично. Информацију су, тада, и многи неопрезни медији узели „здраво за готово“ и објавили је па је у цијелој Босни и Херцеговини направљена права безбједносна пометња.

На Васкрс 2014. године у Рогатици ништа од тога није било. Радован Караџић је био радо виђен и драг гост. Једино осатаје жал за тим што баш његово јаје није било најјаче на „туцијади“. У фер борби разбио му га је рогатички прота Рајко Цвјетиновић. За утјеху остајала је заједничка фотографија Радована Караџића и проте Рајка, у Рогатици љета господњег 2014.

Зоран Јанковић0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор