Шесторка стигла на семинар

Лидери шест највећих политичких странака из БиХ стигли су вечерас у италијански град Каденабија, гдје ће до 29. новембра учествовати у раду колоквијума под називом “Да ли је Устав БиХ компатибилан са ЕУ?“, који организује њемачка Фондација “Конрад Аденауер“.   У раду скупа учествују предсједници Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик, Српске демократске странке Младен Босић, […]

субота, новембар 26, 2011 / 23:28

Лидери шест највећих политичких странака из БиХ стигли су вечерас у италијански град Каденабија, гдје ће до 29. новембра учествовати у раду колоквијума под називом “Да ли је Устав БиХ компатибилан са ЕУ?“, који организује њемачка Фондација “Конрад Аденауер“.

  У раду скупа учествују предсједници Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик, Српске демократске странке Младен Босић, ХДЗ БиХ Драган Човић, ХДЗ 1990 Божо Љубић, Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија и Странке демократске акције Сулејман Тихић.

Према протоколу, за вечерас је предвиђено обраћање директора Фондације "Конрад Аденауер" у БиХ Сабине Волкнер, која ће сутра у 9.00 часова званично и отворити скуп, а потом ће о теми "БиХ и европски стандарди – очекивања из Брисела" говорити директор Одјељења за Европу при заједничкој служби за спољне послове ЕУ Мирослав Лајчак и извјестилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак.

Уводно излагање о теми "Шансе и границе Устава БиХ на путу у ЕУ", које ће дати члан Европског парламента Јелко Кацин и специјални представник ЕУ за БиХ и шеф Делегације ЕУ у БиХ Питер Соренсен, почеће сутра у 11.00 часова.

Дискусија о теми "Рјешавање конфликата у процесу парламенатрног одлучивања" заказана је за сутра 14.30, а уводно излагање о овој теми даће члан Бундестага и потпредсједник парламентарне групе Њемачка – БиХ Михаел Бранд и бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг.

У понедјељак, 28. новембра, предвиђене су дискусије о три теме: "Ефикасна држава наспрам равноправности народа? Приоритети уставне реформе", "Одлука Сејдић – Финци – модели имплементације" и "Уставна реформа у парламенту. Како обликовати процес?".

Предсједник СНСД-а Милорад Додик раније је рекао да се на састанку политичких лидера из БиХ у Италији неће разговарати о актуелним политичким питањима у БиХ и да није спреман да у иностранству разговара о систему власти.Он је прецизирао да дневни ред састанка подразумијева опште разговоре о томе како да БиХ и Европа усагласе кретања.

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да формирање Савјета министара БиХ није тема скупа у Италији, на коме ће учествовати лидери странака које чине колегијуме оба дома Парламентарне скупштине БиХ, нити је на том састанку могуће донијети било какво рјешење о том питању.

Потредсједник ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић сматра да све договоре о БиХ треба правити у самој БиХ, јер, како је рекао, све што је направљено изван БиХ сада показује нефункционалност.

Лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић сматра да иностранство није мјесто гдје формално треба причати о формирању власти у БиХ, али неформални и билатерални сусрети и мултилатерални разговори, којих ће бити између шест политичких лидера, могу припремити терен за договор по повратку у БиХ.

С друге стране, из СДА БиХ поручено је да ће предсједник ове странке Сулејман Тихић своје учешће на стручној конференцији "Да ли је Устав БиХ компатибилан са ЕУ?" искористити да опет иницира разговоре о формирању Савјета министара.

Предсједник СДП-а Златко Лагумџија и функционери ове странке нису се огласили у вези са очекивањима од састанка у Италији.0 КОМЕНТАРА

  1. Ако ово организује Њемачка онда се можемо свему надати. Они ће гурати Хрвате, а то значи Прудски споразум. А Додик је то већ прихватио. Не мирише ми на добро.

  2. Nama s njim nema dobra. Niti nam je kada dobro uradio ni mislio, niti hoće. Dok stoka bezzuba , nepismena i glupa, i ona pohlepno gladna , koje mi nije ni žao, to shvati, nestaće onih koji to nisu zaslužili . Najžalije mi je djece koja ni kriva ni dužna ne samo što nemaju danas ,nego neće imati ni sutra, i onih junaka koji odoše u zemlju misleći da se bore za svoj rod i narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *