Шест деценија Рафинерије у Модричи

Свечаним отварањем Музеја Рафинерије уља и додјелом признања за најзаслужније у развоју овог предузећа, у Модричи је данас обиљежено 60 година од оснивања и рада Рафинерије уља Модрича. Владимир Озеров, генерални директор "Оптима групе", у чијем саставу ради Рафинерија уља Модрича, рекао је да је шест деценија постојања Рафинерије уља Модрича значајан јубилеј. "Деценијама је […]

петак, 30 маја, 2014 / 20:33

Свечаним отварањем Музеја Рафинерије уља и додјелом признања за најзаслужније у развоју овог предузећа, у Модричи је данас обиљежено 60 година од оснивања и рада Рафинерије уља Модрича.

Владимир Озеров, генерални директор "Оптима групе", у чијем саставу ради Рафинерија уља Модрича, рекао је да је шест деценија постојања Рафинерије уља Модрича значајан јубилеј.

"Деценијама је Рафинерија уља Модрича била водећа компанија за производњу, прераду и промет деривата нафте у бившој Југославији, а данас са више од 500 радника, 250 производа и квалитетом који су потврдиле лабораторије највећих произвођача аутомобила у Европи, Рафинерија успјешно пласира своје производе у земљама региона, ЕУ и Руске Федерације", рекао је Озеров.

Он је рекао да је већински власник Рафинерије уља, руска компанија "Зарубежњефт" уложила значајна средства у реконструкцију постројења и набавку савремене опреме за прераду нафте и нафтних деривата.

"Посједујемо врхунску технологију за производњу најквалитетнијих уља, моторних и индустријских мазива, што нам потврђују велики произвођачи аутомобила као што су жМерцедесж, жФолксвагенж, жАудиж и други. Корак више, у унапријеђењу производног процеса, биће остварен на јесен отварањем жблендингаж новог постројења за производњу моторних уља и мазива који ће омогућити већи обим производње у Рафинерији уља Модрича", додао је Озеров.

Перо Дугић, савјетник генералног директора Рафинерије уља Модрича Романа Романова, подсјетио је на развој Рафинерије од мале радионице 1954. године до данас.

"Од оснивања руководство и инжењери Рафинерије раде на усавршавању производње и сталном подизању квалитета производа", рекао је Дугић.

Шездесети рођендан Рафинерија уља дочекује са 528 радника, од којих су два доктори наука, седам магистри, 84 инжењери, 15 радника је са вишом стручном спремом, 174 са средњом школском спремом, а ту је и велики број квалификованих радника, рекао је Дугић, дугогодишњи директор Рафинерије.

Начелник Модриче Младен Крекић рекао је да се ова општина развијала са развојем Рафинерије уља. Он сматра да је и данас немјерљива улога Рафинерије у развоју привреде Модриче, спорта, културе, образовања, сматра Модриче и шире.

Након отварања Музеја рафинерије уља Модрича, у коме је изложено 500 експоната који показују развој Рафинерије од оснивања до данас, директор Озеров је уручио признања за 60 најзаслужнијих у развоју овог предузећа.

Међу награђеним је и Саво Димитријевић, инжењер у пензији, који је истакао да су увијек имали добре инжењере, те брзо усвајали нове технологије и сазнања у производњи моторних уља и мазива.

Димитријевић је подсјетио да је Рафинерија од оснивања улагала у образовање запослених и била водећа у бившој Југославији у примјени савремених технологија.

Свечаности, која је била планирана за 15. мај, али је отказана због катастрофалних поплава које су захватиле Републику Српску, ни данас, због болести, није присуствовао генерални директор Рафинерије уља Модрича Роман Романов.

Отварање Музеја Рафинерије уља Модрича само је једна од активности обиљежавања 60 година постојања овог предузећа.0 КОМЕНТАРА

  1. 40 godina je država i narod mukotrpnim radom i odricanjem radeći za male plate gradila i ulagala u Rafineriju ulja Modriča, a onda su na vlast došli kriminalci-poliitčari i oteli od naroda njihovu rafineriju, prodali je stranicma a pare potrošili. Još nije za ovaj zločin privatizacije nija otišao na robiju.