Шешељ: Почео поступак мог изручења Хагу

Предсједник СРС Војислав Шешељ каже да је почео поступак за његово изручење Хашком трибуналу и да ће се одазвати позиву Суда за ратне злочине у Београду. Шешељ је на конференцији за новинаре рекао да је добио позив Вишег суда у Београду да се 10. марта јави у ту институцију као окривљени и додао да ће […]

четвртак, 3 марта, 2016 / 15:48

Предсједник СРС Војислав Шешељ каже да је почео поступак за његово изручење Хашком трибуналу и да ће се одазвати позиву Суда за ратне злочине у Београду.

Шешељ је на конференцији за новинаре рекао да је добио позив Вишег суда у Београду да се 10. марта јави у ту институцију као окривљени и додао да ће тражити да му се омогући да јавно износи доказе зашто је његово испоручивање Хагу противправно.

Истакао је да ће се позвати на Европску конвенцију о људским правима, чији је Србија потписник, а која гарантује право на фер суђење.

Упитан како ће се понашати уколико дође до поступка изручења, Шешељ је рекао да ће пружати пасивни отпор.

"Мораће да ме носе на аеродром, нећу се тући са полицијом, а ако мене полиција буде тукла, ја ћу наћи начин да вам то дојавим", рекао је Шешељ и додао да неће позивати присталице да му помогну да не оде у Хаг.

Шта ће странка радити по његовом изручивању, одлучиваће страначки органи, додао је Шешељ.

Упитан да ли заиста очекује да ће бити испоручен, Шешељ је рекао да вјерује да је власт на тешким мукама и да је премијер Александар Вучић свјестан шта би то за њега значило, али да не зна како ће премијер реаговати, односно да ли ће бити "један од оних који су испоручивали Србе Хагу".

Хашки суд затражио је још у мају прошле године да се Шешељ поново ухапси и изручи Хагу, а Виши суд треба да одлучи о испуњености услова за његово изручење.

Хашки трибунал изрећи ће 31. марта пресуду лидеру СРС.