Серена као Мухамед, или како амерички расизам сеже до Аустралије

Аустралијски карикатуриста Марк Најт је био принуђен да укине своје налоге на социјалним мрежама, усљед поплаве пријетњи смрћу због "расистичке" карикатуре у којој приказује неспортско понашање Серене Вилијамс.

среда, 12 септембра, 2018 / 16:23

Марк Најт је увучен, како сам каже, у америчку расну политику. То нажалост значи да и остатак свијета, као и за већину сличних случајева, мора да се бави њиховим унутрашњим проблемима. Карикатура је очито о лошем понашању, а не о раси. Међутим, у САД је све повод да се почне таква тема. Поготово Роршархове мрље које видите у једној карикатури.

Прије три године 12 људи је изгубило живот у терористичком нападу на редакцију сатиричког часописа Шарли Ебдо због једне карикатуре пророка Мухамеда, која се није допадала насилним исламистима склоним тероризму у практиковању основа свог вјеровања. Серена очито има такву врсту статуса међу америчким црнцима, а САД унутрашњу атмосферу која је гора него у једној Дејтонској БиХ.

То се најбоље видјело у церемонији затварања Отвореног првенства САД у Тенису, када је руља букала и звиждала на саму чињеницу да је побједница Наоми Осака.1 КОМЕНТАР