Сенаде Авдићу, ко је овдје на фотографији тачно кољач?

Вијеће за штампу и друге од Запада спонзорисане НВО, састављене су од новинара у чијим медијима се сасвим нормално емитују овакви кољачки наслови, који продубљују и изазивају вјерску и националну мржњу.

петак, 21 фебруара, 2020 / 15:03

НВО Вијеће за штампу БиХ је својевремено јавно дисквалификовало само себе, доносећи политичке одлуке у случају када Фронтал позове другу страну да је пита за мишљење. Па се та страна сама нагрди изјавом, покаје се и пријави вас за непостојећи преступ.

Тако се самоодредило и НВО БХ новинари, односно њихова испостава у Бањој Луци, доказујући да служе само интересима својих финасијера, а не новинарској заједници у цјелини. Није очекивати да ће реаговати и на овај случај грубог кршења новинарске етике.

Ваљда је "хушкање", ако неком емитујете шта има да каже, па онда кажете свој закључак, док Слободна Босна и слични памфлети за толеранцију, уопште не питају другу страну. Не могу послати ни новинара, већ вијест из Приједора праве преко објаве Уједињене Српске на Фејсбуку.

Можда: Сљедбеници кољачке идеологије?

Дакле, сасвим је у реду назвати људе који сједе у црним шајкачама и одежди "кољачима" у наслову? Да ли је можда и политичка партија УС, такође кољачка? Или становници Приједора који су на пројекцију филма дошли као и Јелена Тривић?

Да ли је у реду написати вијест која је хињено хуманистичка и "антифашистичка" из простог разлога што другове Насера Орића који су стварни, а неосуђени кољачи, иста та новина глорификује кад униформисани иду кроз Републику Српску са ратним заставама у насељено мјесто Поточари, Република Српска? То тад није провокација побијених Срба у Кравици и другим селима?

Остатак вијести је релативно пристојан у односу на наслов, гдје се релативизација пристојности односи на већ исказано правило. Злочини над Србима и очигледан радикални екстремизам у Ефбиху се не нападају, већ или прећуткују или хвале. То је и за очекивати, јер је у коријену новокомпоноване нације.

Ово има елементе кривичног дјела, јер не можете ставити фотографије људи, јасно нагласити да на њих алудирате и прозвати их кољачима! Ако они то нису, то је у најмању руку клевета. А ово је горе! Ово је противуставна активност изазивања вјерске и националне мржње, која је традиционална и општеприхваћена реторика свугдје у Ефбиху.

Брвно у братовом оку

Фронтал.РС користи оштре ријечи, али никада не оптужује људе које не познаје да су кољачи или убице. Бар не, ако то не може доказати на суду.

Не нападамо права других народа на њихов Ефбих, нити се бавимо пословима у "туђој авлији", на начин на који то ради Слободна Босна и читава сарајстанска медијска сцена.

Довољно је обратити пажњу на насловну фотографију, па да се уз ову "Кољачку вијест" виде посљедњи наслови са десне стране. Слободњаци се баве:

– Уздизањем и промовисањем опозиције у Републици Српској, што њој прави само медвјеђу услугу, а то нико од њих не може да схвати и престане да се слика.

– Нападом на Мирослава Лајчака, износећи третирање Косова и Метохије и међународног права од стране Словачке као ману.

– Отвореним бављењем Србима на негативистички начин, кроз дијељење аутошовинистичких савјета другој нацији, од стране потпуно небитних ликова, као што је извјесни Миро Лазовић у гостовању на антисрпској Антена М.

– Вицевима, као и сваки таблоид.

Извјесни Милосав Самарџић и његов филм на језику СБ:

(преносимо у цјелости)

У уторак, 18. фебруара на конференције за медије најављена је пројекција филма "Генерал Дража Михаиловић", коју организује Градски одбор "Уједињене Српске " Приједор и која помно његује наслијеђе четничког покрета са предсједником Ненадом Стевандићем на челу.

Како су тада истакли из "Уједињене Српске", филм је "документарног карактера и садржи бројне до сада непознате или мало познате историјске чињенице о животном путу Генерала Драгуљуба Михаиловића. Аутор филма је извјесни Милослав Самарџић, а филм је урађен у продукцији НИП "Погледи" из Крагујевца".

Даље се у наводима "Уједињене Спрске" истиче да је у Републици Србији извршена рехабилитација припадника Равногорског покрета, те је извршена рехабилитација и Генерала Михаиловића.

Намјера им је, како стоји у саопштењу, да "овом и сличним активностима омогући потпуни увид у истину о дешавањима у ИИ Свјетском рату и да се превазиђе идеолошко једноумље које нас нажалост држи заробљене у далекој прошлости".

Најављена презентација тог документарног филма десила се у петак, 20. фебруара, како истичу на фацебоок страници "Уједињене Српске", пред више од 350 посјетилаца у "Позоришту Приједор", у граду који је, након Сребренице, најрепрезентативнији примјер масовног истребљивања Бошњака и Хрвата у протеклом рату, и које су проводили управо сљедбеници ријечи и праксе Драже Михаиловића.

Из "Уједињене Српске" након пројекције филма истичу да се "75 година од завршетка ИИ свјетског рата по први пут у српском Поткозарју чула и друга страна истине о Равногорском покрету и Генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу све због постављеног циља – бољи, поштенији, уједињенији и српскији Приједор".