Сенад Машовић у Турској договара испоруку војне опреме и школовање пилота хеликоптера

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генералпуковник Сенад Машовић предводи делегацију Оружаних снага БиХ која од 20. до 24. децембра 2021. године борави у службеној посјети Оружаним снагама Републике Турске.

среда, 22 децембра, 2021 / 12:26

Начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генералпуковника Сенада Машовића, дочекао је начелник Генералштаба Војске Републике Турске генерал Јашар Гулер.

На састанку са делегацијом Оружаних снага Републике Турске разговарано је о билатерално-одбрамбеној сарадњи оружаних снага Босне и Херцеговине и Турске, регионалним сигурносним изазовима, процесу евроатлантских интеграција, као и доприносу међународном миру и сигурности у погледу учешћа припадника оружаних снага двију земаља у међународним операцијама подршке миру.

Генерал Машовић се захвалио генералу Гулеру на помоћи и подршци коју Република Турска пружа Оружаним снагама БиХ, посебно у погледу дугогодишње финансијске помоћи модернизацији ОС БиХ, омогућавањем школовања наших кадрова у војно-образовним установама Републике Турске, на доприносу у очувању мира и стабилности у БиХ, помоћи у процесу европских и евроатлантских интеграција, као и доприносу регионалној стабилности и сигурности.

У наставку посјете, начелник ЗШ генералпуковник Сенад Машовић састао се и са највишим дужносницима Министарства одбране Републике Турске. О билатералној војно-одбрамбеној сарадњи и сигурносној ситуацији у регији разговарао је са министром одбране Републике Турске Хулусијем Акаром.

Заједнички је закључено да је потребно развијати и унаприједити сарадњу у наредном периоду. Изражена је и жеља за снажнијом подршком Оружаним снагама БиХ, посебно у области школовања нових пилота хеликоптерских јединица али и јачом подршком модернизацији ОС БиХ кроз испоруке најновијих борбених система.

Током посјете, између осталог, а у оквиру имплементације Споразума о војно-техничкој помоћи између Републике Турске и Босне и Херцеговине, чланови делегације обишли су фирме за намјенску индустрију, гдје су имали прилику обићи производне погоне и капацитете компанија, те присуствовати презентацији и тестирању оклопних и борбених моторних возила, као и технолошки напредне опреме из намјенске индустрије.

У складу са Планом, делегација ОС БиХ је посјетила и маузолеј ”Аниткабир” гдје је на челу са генералом Машовићем положила цвијеће и одала почаст творцу модерне Турске Мустафи Кемалу Ататурку. У саставу делегације Оружаних снага БиХ, поред начелника ЗШ ОС БиХ генерала Машовића, су и бригадир Небојша Бошњак, пуковник Хрвоје Турудић и пуковник Асмир Сарајлић.Оставите одговор