Семберски пољопрвредници хвале одлуку Владе

БИЈЕЉИНА – Одлука Владе Републике Српске да отпише обавезе пољопривредним произвођачима за ђубриво и гориво је, прије свега, хумана и за сваку похвалу и створила је огромно олакшање пољопривредницима, изјавио је предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић. "Очекивали смо отпис дуга за ђубриво, али за гориво нисмо и зато је ова помоћ добродошла и за […]

недеља, септембар 19, 2010 / 11:08

БИЈЕЉИНА – Одлука Владе Републике Српске да отпише обавезе пољопривредним произвођачима за ђубриво и гориво је, прије свега, хумана и за сваку похвалу и створила је огромно олакшање пољопривредницима, изјавио је предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић.

"Очекивали смо отпис дуга за ђубриво, али за гориво нисмо и зато је ова помоћ добродошла и за сваку је похвалу, јер је нама пољопривредницима у овим мјесецима сваки динар драгоцјен", нагласио је Малетић.

Он је оцијенио да је Влада РС имала разумијевања за сељака и да је повукла прави потез на чему су јој пољопривредни произвођачи Семберије захвални.

Малетић, који је и члан Комисије за заштиту домаће производње при Министарству за економске односе и спољну трговину БиХ, подсјетио је да су пољопривредни произвођачи и раније у неколико наврата тражили да им се отпише дуг за ђубриво , али за гориво, каже "нису ни сањали".

Он је поздравио и одлуку Владе РС да откупу 10.000 тона пшенице по цијени од 0,45 КМ по килограму, што је највише у региону, а у односу на Србију скупље за 0,10 КМ, наводећи да би пољопривредници сада потписали уговор за ову цијену за сљедећу годину.

"Ова одлука је изузетно добра, иако је могла доћи и раније, у вријеме откупа, али битно је да је дошла, јер никад није касно с обзиром да је остало још 30 одсто оних који нису предали пшеницу", рекао је Малетић.

Коментаришући најаву Владе РС о формирању "Агро банке" до краја године, Малетић је рекао да то треба подржати, јер је ријеч о удруживању средстава Србије и РС.

"Ово је нешто што треба подржати, дићи на ноге, али и успоставити добру контролу у томе. Паре морају ићи у онај дио коме су намијењене, треба поставити добре и поштене људе како би новац одлазио ономе чему је и намијењен", рекао је Малетић.

На подручју Семберије регистровано је око 15 000 пољопривредних домаћинстава.

Влада РС донијела је у петак одлуку о отписалу обавезе пољопривредним произвођачима за ђубриво и гориво према Републичкој дирекцији за робне резерве, што у цијелости износи око 30 милиона КМ.

Након сједнице Владе, премијер РС Милорад Додик је рекао да ће Влада откупити 10.000 тона пшенице по цијени од 0,45 КМ по килограму, што је навише у региону, а у односу на Србију скупље за 0,10 КМ.

Премијер Додик је најавио да ће до краја године у РС бити формирана "Агро банка", у којој ће Влада РС имати 20 одсто оснивачког капитала, а истоимена банка из Србије 80 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *