Семберија у Београду, а септембар је, не април

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић посјетио је градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића у Старом двору, сједишту Градске управе Града Београда.

недеља, 5 септембра, 2021 / 14:05

– Наше локалне самоуправе су ту да помогну становницима оба града да живе боље и квалитетније, као и да контакт између њих буде још бољи. Бијељина и Београд су фактички фамилија, и у фамилији су разговори другачији од оних који се своде само на политички ниво. Имали смо пуно значајних и лијепих тема, које смо сада само започели, а у перспективи ћемо помоћи једни другима савјетима, размјеном искустава и кроз друге видове сарадње. Једна од главних тема је било побољшање услова школовања, раста и развоја наше дјеце. Мени је та тема увијек значајна, а видим да тако размишља и градоначелник Петровић, за кога сам и раније чуо да је јако вриједан и посвећен напретку Града Бијељина у тој области – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник Петровић је изразио захвалност градоначелнику Радојичићу на части указаној позивом на овај састанак и срећу због невјероватног напретка који Београд остварује претходних година под његовим руководством.

– У конструктивној атмосфери разговарали смо о заједничком раду и начину на који ће Град Београд, Влада Србије и предсједник Александар Вучић подржати развој Бијељине. Акценат смо ставили на области образовања и социјалне заштите. Веома смо захвални нашој матици Србији на финансирању изградње ауто-пута, који ће омогућити да пут од Бијељине до Београда траје свега сат времена. Ми у Бијељини и Републици Српској ћемо заувијек остати вјерни и нераскидиво везани за нашу матицу Србију и нашу престоницу Београд, којима смо захвални на љубави, подршци и части које нам непрестано пружају – нагласио је градоначелник Петровић.

Након састанка у Старом двору, градоначелник Петровић је посјетио установу "Дневни боравак" у Шекспировој улици, која функционише у оквиру Центра за смјештај и дневни боравак дјеце и омладине ометене у развоју.

– Драго ми је што је градоначелник Петровић, који брине о свим својим суграђанима, а посебно о онима којима је подршка најпотребнија, дошао да види основне принципе функционисања особља и установа који се брину о дјеци са сметњама у развоју. Поносан сам јер је ова установа, која је најсавременија од 17 установа у саставу Центра, изграђена у вријеме док сам ја био Секретар за социјалну заштиту Града Београда, а захваљујући подршци тадашњег замјеника Градоначелника Београда Милана Кркобабића, који је трасирао пут напретка социјалне заштите у нашем Граду. Такође, морам истаћи задовољство што су садашња Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и градоначелник Радојичић наставили са добрим радом у овој области, као и што ће наша знања и искуства бити примјењени и у братској Бијељини – истакао је помоћник Градоначелника Београда Владан Ђукић.

Градоначелник Петровић је нагласио да се приликом посјете увјерио у висок квалитет његе, пажње и стручности особља, као и психо-социјалне рехабилитације, безбједности и остварења пуних потенцијала корисника.

– Срећни смо што Београд има савремену установу, која је опремљена и ради у складу са највишим свјетским стандардима и која је веома значајна за осјетљиву категорију дјеце са сметњама у развоју и њихове родитеље. Данас је договорена размјена искустава и знања између београдског Центра за смјештај и дневни боравак дјеце и омладине ометене у развоју и бијељинског Центра за социјални рад. Узевши у обзир изванредну посвећеност и стручност особља, као и опремљеност и добру организацију рада ове установе, сматрам да ће та сарадња бити веома корисна за унапријеђење бриге о дјеци са сметњама у развоју у Граду Бијељина. Градска управа Града Бијељина ће, по угледу на наше колеге из Београда, снажно подржати напредак и развој пружања услуга у овој области – додао је градоначелник Петровић.

У Центру је збринуто око 450 корисника, о чијем образовању брине 110 дефектолога различитих усмјерења и 6 професора физичког васпитања. Његу, општу и психијатријску здравствену заштиту обезбјеђују љекар специјалиста неуропсихијатар, љекар опште праксе, 23 медицинске сестре и 68 његоватељица.

– Част нам је и задовољство што смо били домаћини делегацији предвођеној градоначелником Петровићем, који је показао велико интересовање и разумијевање за наш рад. За нас је импресивна пажња коју нам је указао градоначелник Петровић, а посебно то што је током ове кратке посјете остварио прави и детаљан увид у функционисање система социјалне заштите Града Београда и резултате нашег рада – истакао је директор Центра Петар Јорданов.