Семберија: Поплава уништила стрна жита

БИЈЕЉИНА – Највећи број засијаних ораница у Семберији уништен је у поплавама, а и њиве које нису засијане неопходно је поново дубински преорати како би се земља исушила. У Семберији је поплављено неколико хиљада хектара ораница и пољопривредницима ће дуго требати да се опораве од причињених штета – упозорава Драган Зарић из Агенције за пружање […]

понедељак, децембар 20, 2010 / 15:45

БИЈЕЉИНА – Највећи број засијаних ораница у Семберији уништен је у поплавама, а и њиве које нису засијане неопходно је поново дубински преорати како би се земља исушила.

У Семберији је поплављено неколико хиљада хектара ораница и пољопривредницима ће дуго требати да се опораве од причињених штета – упозорава Драган Зарић из Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди.

"На парцелама под пшеницом, јечмом, уљаном репицом и другим усјевима које су поплављене, висок ниво површинске воде значајно угрожава биљке, посебно због тренутних ниских температура и нема сумње да ће доћи до труљења и измрзавања усјева", објаснио је Зарић.

Он је додао да су на једном броју њива прорадиле и подземне воде, што додатно усложњава ситуацију.

"Може се са сигурношћу констатовати да ће највећи број засијаних парцела бити уништен поплавом. Мале су шансе за спас стрних жита и то на исто тако малом броју њива гдје се вода није дуго задржала и на којима је вјетар исушио влагу", рекао је Зарић.

Он је истакао да додатни проблем за јесење усјеве представљају тренутне временске прилике, јер ће мраз доста оштетити биљке и доћи ће до стварања тзв. леденог филма.

Зарић је рекао да, осим на засијаним њивама, проблем постоји и на заораним парцелама, јер се због велике количине воде повећала и запремина, што ће довести до сабијања и великих физичких промјена.

"Такво земљиште биће немогуће квалитетно обрадити у прољетној припреми, због чега је сада најбоље преорати те парцеле или продубити орање 20 до 30 центиметара како би се земља подигла и исушила. Сада нема испаравања и долази до стварања плоче. Значи, само дубоким заоравањем могуће је створити претпоставка за квалитетну прољетну припрему", савјетује Зарић.Оставите одговор