Семберија: Кукуруз у лошем стању, пораст цијене на пијацама

Најзаступљенија пољопривредна култура у Семберији – кукуруз налази се у веома лошем стању, а временске прилике оставиле су доста негативних посљедица на овогодишњи род, сматрају стручњаци. С друге стране, због велике суше и чињенице да ће и ове године бити умањен род кукуруза на бијељинској сточној пијаци скочила је цијена ове културе те пољопривредници траже […]

среда, 31 августа, 2011 / 13:11

Најзаступљенија пољопривредна култура у Семберији – кукуруз налази се у веома лошем стању, а временске прилике оставиле су доста негативних посљедица на овогодишњи род, сматрају стручњаци.

С друге стране, због велике суше и чињенице да ће и ове године бити умањен род кукуруза на бијељинској сточној пијаци скочила је цијена ове културе те пољопривредници траже 50 до 52 КМ по метру (сто килограма), потврдили су запослени на бијељинској сточној пијаци.

Стручњаци сматрају да је период треће декаде августа веома битан за налијевање зрна и да тренутни агрометеоролошки услови не погодују развоју кукуруза.

"Ако погледамо поља под кукурузом јасно се може видјети шаролика слика са доста великим осцилацијама како у порасту и развоју тако и у погледу завршетка вегетације. Кукуруз који је посијан у оптималном агротехничком року и гдје је примијењена пуна агротехника на вријеме налази се у пуној фази налијевања зрна и преласка у воштану фазу, али му је ових дана пријеко потребна влага", рекао је Драгиша Лопандић, из Института за кукуруз "Земун поље".

Влага је неопходна, додаје он, нарочито због високих температура ваздуха.

"Каснији усјеви, односно кукуруз који је посијан у мају, сада је у веома критичном периоду и на многим парцелама вегетација је већ завршена. Истовремено на једном дијелу парцела засијаних кукурузом у Семберији имамо појаву црвенила листа и такве биљке се не могу више развијати", истакао је Лопандић и савјетује неопходност силирања.

Према његовим ријечима, уз неповољне временске прилике на лоше стање у погледу развоја кукуруза утицали су и други фактори – природна плодност земљишта, предсјетвена припрема, плодоред, унос минералних ђубрива, вријеме сјетве и ниво заштите од корова и других штеточина.

"Због свега тога потврдило се старо правило да њиву треба на вријеме припремити и обрадити и да свако одступање од неопходног нивоа агротехничких мјера изазива велике посљедице", нагласио је Лопандић који сматра да је кукурузу који је у фази налијевања зрна потребно још око 70 литара падавина по метру квадратном као и знатно ниже температуре ваздуха.

Овако екстремне температуре ваздуха и услови за развој ове биљке какви су били у августу, сматра он, доводе у питање род.

Лопандић се, ипак, нада да ће кукуруз пребродити кризу и да ће се, уколико буде кише, у извјесној мјери опоравити.