СЕЛО (THE VILLAGE)

Да вам цркне ДВД или морате изаћи из биоскопа, баш на оном мјесту гдје се главна јунакиња извуче из рупе; ни слутили не бисте каквом се обрту ближите. Односно да ће се вријеме и простор у причи која слиједи, толико примаћи гледатељу.

понедељак, фебруар 14, 2011 / 07:19

Јако добро снимљен, фотографије са истинским Шајмалановим потписом. Бистре природне сцене, дочаравају есенцију дјевичанске незагађености села у којем се прича одвија. Становнике тероришу чудовишта, која излазе из шуме којом су опкољени. Тако су они, поткрај 19. вијека, одсјечени од спољног свијета. Мада им то пуно ни не смета.

Радња је вођена врло поступно и интелигентно, изненађујући након сваког затишја новим открићем или шоком. Ово би требао бити образац сваког америчког хорора или трилера, али овдје то шљака баш како треба.

Генералан закључак је, да и поред тога што је мотив већ виђен (нпр. од новијих филмова Плажа, гдје је повреда и љубомора такође мотив за одлазак у спољни свијет), све је урађено на свјеж и приступачан начин. Тако, да је истовремено и мејнстрим, и драмско специјалноефекатски филм. И политички коректан, и анархистички недоречен.

(Редитељ: М. Најт Шајмалан; Улоге: Брајс Далас Хауард, Жоакин Финикс, Едриен Броди)Оставите одговор