Селаковић стручно: Дан Српске старији од Устава БиХ

Министар правде Србије Никола Селаковић изјавио је након прославе да је Дан Републике Српске – 9. јануар старији од Устава БиХ, јер је Српска настала и прије грађанског рата у БиХ. "Настала је не са намером да било кога вређа, нити са намером да било коме штети, већ са намером да покаже да су сви […]

недеља, 10 јануара, 2016 / 07:32

Министар правде Србије Никола Селаковић изјавио је након прославе да је Дан Републике Српске – 9. јануар старији од Устава БиХ, јер је Српска настала и прије грађанског рата у БиХ.

"Настала је не са намером да било кога вређа, нити са намером да било коме штети, већ са намером да покаже да су сви народи у БиХ једнаки и да сваки народ у БиХ има једнак глас и да сваком треба бити загарантовано право на људско достојанство", рекао је Селаковић новинарима након свечаног пријема у Административном центру Владе Републике Српске, који је организовао предсједник Републике Милорад Додик.

Он је нагласио да је и Дан Републике, као и сама Српска савремена историјска и политичка и културолошка константа која ће као таква и остати.

Говорећи о одлуци Уставног суда којом је неуставним проглашен Дан Републике Српске, Селаковић је подсјетио да "већ 11 година постоји одлука Уставног суда БиХ везана за Мостар и питао да ли је она коначна и извршна и опште обавезујућа".

"Очигледно да то указује да постоје неки проблеми. Србија има један добар и конструктиван став који неће никако доприносити настанку проблема, већ решавању проблема и свака порука која се могла чути данас у Бањалуци је порука конструктивности и помирења", истакао је Селаковић.

Селаковић је, говорећи о специјалним и паралелним везама између Српске и Србије са аспекта свог ресора, рекао да се не може говорити о постојању неких великих, интензивних и значајних специјалних и паралелних веза као у другим ресорима, с обзиром на један комплексан начин устројства правосуђа у БиХ, али и да постоји стална комуникација између министарстава правде Српске и Србије.

"Оно што ће бити мој предлог, а на чему су и инсистирале и колеге из Српске је да се нађе прави начин како да младим људима који завршавају правне факултете са обе стране Дрине, а који су признати и овде и код нас, омогућимо да полажу правосудне испите и у Српској и у Србији", навео је Селаковић.

Република Српска данас слави 24. рођендан. Основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Тим поводом данас је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци Његова светост патријарх српски Иринеј служио Свету архијерејску литургију, те организовани свечана академија, као и свечани пријем у Административном центру Владе Републике Српске.