Селаковић: Градимо културу сјећања, Резолуција 1244 добила подршку Индије и Бразила

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је, поводом потеза италијанског амбасадора да у Јасеновцу изрази солидарност са хрватским народом, да је "свако слуга оног што изговори и свако треба да одговара за оне речи које каже".

уторак, 26 априла, 2022 / 11:16

Селаковић је истакао да су Срби одавно схватили да српска суза нема других родитеља до српског народа, да је нико неће разумјети, ако је не разумију Срби сами те да српске жртве и несреће нико неће памтити, ако их не памте Срби.

"Ми свој однос знамо и нећемо га мењати, када је у питању геноцид над српским народом у такозваној Независној Држави Хрватској", рекао је Селаковић за ТВ "Пинк" упитан до прокоментарише да ли сматра да је италијанског амбасадора у Хрватској била гаф, лапсус или добро осмишљена и сврло свјесно изречена порука.

Он је указао да је зато отпочета изградња културе сјећања, која се гради докле један народ постоји, између осталог, кроз заједничка обиљежавања важних датума из прошлости Срба заједно са Републиком Српском.

"Та култура сећања видљива је и кроз обележавање како тужних тако и оних лепих датума из наше прошлости, све оно што радимо заједно са Републиком Српском – сећање на жртве Јасеновца, Олује, на жртве НАТО-агресије, прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Дана државности и осталих важних датума из наше прошлости, подизање велелепних споменика знаменитим личностима из наше историје", рекао је Селаковић.

Он је истакао и да се данас снимају филмови о Јасеновцу, Кошарама, о Првом свјетском рату у коме је српски народ "дао жртве библијских размера".

Говорећи о агресивним провокацијама представника привремених приштинских органа, Селаковић је указао да "мали балкански Хитлер" Аљбин Курти настоји да "огњем и мачем" уништи, протјера и склони Србе са лица земље на Косову и Метохији, при чему је опсједнут сјевером, јер су ту Срби показали шта могу да учине заједно са својом државом.

Селаковић је указао да се Курти и његови компањони врло селективно односе према процесу дијалога и ономе што је договорено и спроводе без коментарисања оно што је у њихову корист, а ако је нешто што виде као опасност за себе, они то не прихватају никако.

Шеф српске дипломатије поновио је да су на недавној сједници Савјета безбједности УН посвећеној Косову и Метохији неке ствари биле другачије него до сада.

"Државе које су подржаваоци наше позиције, како сталне тако и несталне чланице Савета безбедности, у својој подршци политици Србије биле су веома јасне, чврсте и принципијелне. И не само представници Србије и Кине, него и сталног представника Индије који је говорио веома јасно и концизно, и сталног представника Бразила, који је у детаље говорио о томе зашто је важно поштовање резолуције 1244", рекао је Селаковић.

Он је истакао и обраћање представника Гане, земље која је повукла признање самопроглашеног Косова те навео да је веома јасно говорио у прилог политици Србије.

"Они који су такозвани признавачи такозване независности Косова су у својој подршци били слабији и мање убедљиви. Можда никада као сада да су једнодушно сви осудили забрану спровођења избора 3. априла и референдума 16. јануара и сви позвали на нужно спровођење обавеза из Бриселског споразума", рекао је Селаковић.