Селак регистровао СПС, Ђокићеви социјалисти љути на суд због имена

Нову партију социјалиста основали су бивши посланици Социјалистичке партије Максим Скоко, Горан Селак, Андреа Дорић, и Саво Вулић. Међу виђенијим члановима су и бивши министар рада Миленко Савановић, те садашња министарка омладине и спорта, Соња Давидовић.

петак, 13 марта, 2020 / 17:50

Предсједник Социјалистичке партије Српске је Горан Селак, његов замјеник Максим Скоко, док је генерални секретар Андреа Дорић. СПС најављује да ће остати дио скупштинске већине која подржава владу Радована Вишковића.

Представници Социјалистичке партије оштро су реаговали на јучерашње представљање новоосноване Социјалистичке партије Српске на челу са Гораном Селаком. У СП сматрају да су Селак и остали грубо узурпирали име странке којој су раније припадали.

-Оно што треба бити предмет истраге јесте како то да четири суда у Републици Српској одбаце регистрацију странке под тим именом, а онда суд, чини ми се у Бијељини, прихвати то име. Правни тим СП ће позвати на одговорност због те одлуке, јер како је она могућа ако сви ти судови припадају истом правосудном систему – рекао је портпаром СП, Милан Стрика.

Селак је очито инсистирао на томе да се странка зове Социјалистичка партија Српске, што осим задржавања имена старе партије даје скраћеницу партије у Србији. И тај детаљ је смета руководству СП, који тврде да једино њихова политичка организација има сестринске односе са Социјалистичком партијом Србије.

На представљању политичке странке, други бивши посланик СП, Максим Скоко, поручио је да је он 1997. постао члан Социјалистичке партије Републике Српске, којој је неко у међувремену избацио из имена Републику Српску. Тако је Скоко закључио да се након 23 године „враћа у исту странку“.

Скоко, Селак и остали нису урадили ништа непознато досадашњој политичкој пракси, премда су њихови бивши „другови“ (како се социјалисти нападно све гласније почињу међусобно називати у јавности), указују на очит проблем именовања странака. Немогуће је побројати колико је у Српској основано радикалних и напредних странака, изворних есдесова, уз последњи примјер регистрације ПДП 1999. Оснивање таквих странака само уноси пометњу и збуњује јавност и гласаче. Проблематична је и различита пракса појединих судова. Осим чињенице да иста регистрација у једном суду прође, а у другом не, највећи скандал десио се 2016. кад је онемогућен излазак на локалне изборе политичким субјектима регистрованим у Требињу, због наводних грешака суда.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *