Секуларно и традиционално: Град Зворник слави славу

Светом литургијом у Храму Свете Петке Трнове на зворничком Ђурђев Граду почела је данас прослава у част ове светитељке, чији празник је крсна слава овог храма и града.

недеља, 8 августа, 2021 / 17:21

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић честитао је суграђанима славу града и пожелио да је прославе у миру и добром расположењу.

"Моја славска порука је да живимо много година у добру, миру, расположењу, пуни оптимизма, да гледамо у будућност, да се поштујемо и волимо", рекао је Стевановић.

Свету литургију служио је свештеник Раде Тешић који је рекао да је Света Петка Трнова заштитница града Зворника и храма на Ђурђев Граду, поручивши да у животу нема напретка ни љубави без великог жртвовања према Богу и ближњима и да се само тако може постићи мир, задовољство и радост.

Слава града наставља се вечерас светом архијерејском литургијом коју ће, како је најављено, у Храму Светог Јована Крститеља служити уз саслужење свештенства његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Слави града Зворника присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који ће се испред храма Светог Јована Крститеља придружити литији до споменика за 1.080 погинулих бораца у одрамбено-отаџбинском рату, гдје ће бити положени вијенци.

Након полагања вијенаца, литија ће наставити кретање до платоа љетне позорнице испред Народне библиотеке и музејске збирке, гдје ће епископ Фотије, премијер Вишковић и градоначелник Стевановић са суграђанима сломити славски колач.