Шековићи: Најмодернији стакленик западног Балкана

На простору бивше касарне "Бишина" у Шековићима сада се налази најмодернији стакленик на западном Балкану за расадничку производњу висококвалитетног медоносног биља, меда и кошница, изграђен у оквиру пројекта вриједног 2,9 милиона КМ. Осим љекобиља у стакленику на 5 017 метара квадратних, који ће бити отворен 21. јуна, производиће се и органско поврће и воће. У […]

среда, 15 јуна, 2011 / 14:04

На простору бивше касарне "Бишина" у Шековићима сада се налази најмодернији стакленик на западном Балкану за расадничку производњу висококвалитетног медоносног биља, меда и кошница, изграђен у оквиру пројекта вриједног 2,9 милиона КМ.

Осим љекобиља у стакленику на 5 017 метара квадратних, који ће бити отворен 21. јуна, производиће се и органско поврће и воће.

У производњи лаванде и медоносног биља намијењеног за испашу пчела биће запослено 100 жена из руралних заједница општина Шековићи, Живинице и Осмаци. Тренутно су запослене 62 сезонске раднице.

Пројекат "Екобиље – Оснаживање жена кроз органску производњу љекобиља" укупне вриједности 2,9 милиона КМ реализује Фондација "Мозаик", уз подршку донатора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Партнери пројекта су "Екомозаик" и општина Шековићи.

Из Фондације "Мозаик" саопштено је да је, осим економске, додатна вриједност пројекта друштвеног карактера и процесом помирења треба оснажити улогу жена у руралним заједницама.

Свечана церемонија отварања најмодернијег стакленика, смјештеног на првом еко-погону специјализованом за производњу висококвалитетног органског љекобиља, меда и кошница, биће одржана са почетком у 14.00 часова на платоу Бишина.0 КОМЕНТАРА

  1. Било би лијепо кад би оваквих вијести било више. Кад би у направила Влада акцију, покренимо по једно предузеће. ето, у Шековићима је била фабрика за обраду камена. камен у три боје, могли се и споменици правити од њих, а могло и штошта за грађевину.