Шеф чешке дипломатије затражио да ЕУ хитно формира сопствену армију

МИНИСТАР иностраних послова Чешке Лубомир Заоралек позвао је остале земље ЕУ на што брже формирање заједничке армије Европске уније.

недеља, 29 јануара, 2017 / 19:24

МИНИСТАР иностраних послова Чешке Лубомир Заоралек позвао је остале земље ЕУ на што брже формирање заједничке армије Европске уније.

Упозорио је да без ње ЕУ неће бити у стању да обезбиједи ефикасну сопствену одбрану нити међународни престиж.

Указао је да се и једно и друго јасно видјело поводом међусиријских преговора у Астани на које Европска унија није била ни позвана.

Заоралек је био прилично директан, додавши: „О примирју у Сирији се договарају они који имају своју војну силу, а судбина Сирије се и нас најдиректније тиче. Европска унија се не може више уздати да ће моћи без своје војне силе, поготово ако жели утицај на међународној арени. ЕУ се предуго надала да ће моћи без ње, односно да ће јој бити довољна мека сила“.

Чешки министар је увјерен и да је ЕУ неопходна јединствена спољна политика, као и јединствена политика у сфери безбједности.

Као што се види, Заоралек се добро чувао да понови оцјену Доналда Трампа да је НАТО анахронизам или да Европској унији више није потребан.

Али, индиректно је саопштио да званични Праг сматра да НАТО Европској унији – у најмању руку – више није довољан. Ако не жели да је у случају сваке нове Астане не заобиђу и игноришу.