Седмица мађарског филма у ГП Јазавац

Поводом предсједавања Републике Мађарске Вијећем Европске уније, Сарајевски отворени центар, Градско позориште Јазавац и амбасада Републике Мађарске у Босни и Херцеговини организују Седмицу мађарског филма која ће у априлу и мају 2011. играти у Сарајеву, Мостару и Бањој Луци. Петак, 15.4.2011, 20 часова Made in Hungaria играни филм, режија: Gergely Fonyó 2009, 109 мин. У […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 10:58

Поводом предсједавања Републике Мађарске Вијећем Европске уније, Сарајевски отворени центар, Градско позориште Јазавац и амбасада Републике Мађарске у Босни и Херцеговини организују Седмицу мађарског филма која ће у априлу и мају 2011. играти у Сарајеву, Мостару и Бањој Луци.

Петак, 15.4.2011, 20 часова
Made in Hungaria
играни филм, режија: Gergely Fonyó
2009, 109 мин.

У вријеме када су сви жељели да побјегну на Запад, младић се враћа кући из Америке са идејом да шири рок’н’рол… У прољеће 1963. Мики и његови родитељи остављају иза себе амерички сан и враћају се у Будимпешту након четири године. У Мађарској су помијешани револуционари и контрареволуционари, а Мики, који је сада одличан гитариста и пјевач, нови Џери Ли Луис, није више прихваћен у старом друштву. Мики одлучује да се пријави на талент шоу како би показао да има мјесто у старом-новом друштву.

Субота, 16.4.2011., 20 часова
Слобода и љубав
играни филм, режија: Krisztina Goda
2006, 123 мин.
Сјећање на мађарску револуцију из 1956. године. Радња се паралелно дешава у Будимпешти и на Олимпијским играма у Мелбоурну, у новембру исте године. Док Совјетски тенкови уништавају Мађарску, мађарски ватерполо тим води над Совјетима на Олимпијском базену у Мелбоурну, који је описан као најкрвавији ватерполо меч у историји.

Недеља, 17.4.2011, 20 часова
Бијели длан
играни филм, режија: Szabolcs Hajdu
Мађарска, 2006, 97 мин.

Након повреде гимнастичар Миклóс Донгó долази у Канаду као тренер са циљем да поново изгради свој живот. Због свог начина живота, сумња да ће се уклопити у нови живот и нове изазове расте. Прво се мора суочити са прошлошћу и дјетињством проведеним међу зидовима гимнастичарске дворане.

Уторак, 19.4.2011., 20 часова
Нешто амерички
играни филма, режија: Gábor Herendi
2002, 115 мин.

Тамáс је млади редитељ ТВ спотова и реклама из Будимпеште који сања о снимању свог првог дугометражног филма. Већ је написао сценарио али нема новац за снимање. Када изненада добије мејл од америчког продуцента Алекса Брубека, који пише да му се свидио сценарио и да жели да се упознају, Тамáс увиђа да се његов сан остварује. Уз помоћ двојице браће, Áкоса, успјешног менаџера и секс-манијака и Андрáса, поету и потпуног губитника, покушава да импресионира Американца и натјера га да финансира филм. Али на путу су нека изненађења.

Сриједа, 20.4.2011., 20 часова
Вече мађарског кратког филма:
Приче са источне стране
2010, 90 мин.

Сунчана страна, режија: Csaba Bollók
Обрнута страна, режија: Ferenc Török
Друга страна, режија: Márk Bodzsár
Дивља страна, режија: Szabolcs Hajdu

Филм је базиран на мађарској савременој краткој причи. Четири епизоде обухватају широк спектар тема, од историјских до личних прича обичних људи.

Филмови су титловани на БХС и енглески језик.
Улаз слободан.