Седмица комедије – У ПОТЈЕРИ ЗА СЛОБОДОМ (CHASING LIBERTY)

Живе ће вас испрепадати. Невиђена паника од моћи кастинског система. Мени је ово генијално, без обзира што је филм потпуно смеће. Прецизно је искалкулисана могућност за налажење репродукционог партнера. Додатно вас наплаши од путовања по Европи, јер тај стари континент је пун опасности и антиамериканизма. Да га се покуша гледати уз пуну свијест цензорског филтера, […]

среда, август 3, 2011 / 05:18

Живе ће вас испрепадати. Невиђена паника од моћи кастинског система.

Мени је ово генијално, без обзира што је филм потпуно смеће. Прецизно је искалкулисана могућност за налажење репродукционог партнера. Додатно вас наплаши од путовања по Европи, јер тај стари континент је пун опасности и антиамериканизма.

Да га се покуша гледати уз пуну свијест цензорског филтера, био би изразито компликован.

Застрашујући.

Још више, ако се избаци етикета комедије, и сними се по истом сценарију као реалан. Био би заиста стресан, радње препуне голог опстанка за живот.

Тинејџерска комедија с циљем хуманизације породичног живота у САД, и то употребом институције предсједника. Нешто као што Гадафи осамдесетих, на Либијској ТВ показује како повити бебу.

Прва кћерка хоће да излази. Но, везе јој пропадају због тате, који злоупотребљава службени положај, те врши преступ усменог уговора и породичне заклетве. У Прагу обећа да ће пратња у за вријеме ноћног провода, имати само два агента. Не испуни обећано, па ћера побјегне. Сједајући на веспу са потпуним странцем.

Он је, додуше, ваљаног генетичког материјала. Стари, добри Васповац (WASP = бијели англо-саксонски протестант). Има британски нагласак и ради за ЦИА. Шта ћеш више?

Тата ствара илузију слободе. Допушта бијег на Љубавну параду у Берлин, али уз инкогнито пратњу младог агента. То иде као Борнов идентитет, све до главног града Њемачке. Завјера се открива, сасвим неромантичним завршетком бајке. Долази хеликоптер по њу, и носи је у сигурност богаташког дома. Гњевни рејв-кметови, остају засути прашином ротора.

Двије егоистичне директиве:

Његова: Да обави задатак који је омогућио директну комуникацију са Предсједником.

Њена: Да се што луђе проведе у бјесомучном, дејунферизованом сексу.

За младог Енглеза, ово је кошмар. Посао чистог завођења, али који не жели секс, већ да га она не обави са неким другим. Осим што су им протоколи у несагласју, у опцију му улази могућност опречна задатку.

Постати зет Предсједника САД? Неуспјех је раван клиничкој смрти каријере, која му ни не треба ако успије. Упада у низ глупости и опасности. Уз нервозу, какву само одрастао човјек може осјетити кад се буди попишан након сна са дјецом.

Смије ли, ико, рећи да је ово комедија забуне?

 

(Редитељ: Енди Кадиф; Улоге: Менди Мур, Старк Сендс, Џереми Пивен)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *