Седам земаља потписало споразум о стварању европског неба

Споразум о стварању функционалног блока корисника ваздушног простора у средњој Европи потписало је данас седам држава – Аустрија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Чешка, Мађарска, Словачка и Словенија. Очекује се да ће земље чланице Европске уније потписати сличан споразум до краја 2012. саопштило је представништво Европске комисије у Словачкој. Сада у Европи постоје четири таква блока, […]

петак, 6 маја, 2011 / 10:02

Споразум о стварању функционалног блока корисника ваздушног простора у средњој Европи потписало је данас седам држава – Аустрија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Чешка, Мађарска, Словачка и Словенија.

Очекује се да ће земље чланице Европске уније потписати сличан споразум до краја 2012. саопштило је представништво Европске комисије у Словачкој.

Сада у Европи постоје четири таква блока, а до краја 2012. године треба да их буде девет, који ће заједно чинити јединствени европски ваздушни простор.

Словачки министар саобраћаја Јан Фигељ је навео да ће укупни допринос функционалних блокова донијети ваздухопловном сектору уштеде двије до три милијарде евра у пероду од десет година, пренијели су словачки медији.

Тренутно је европски ваздушни простор подијељен по националним границама, тако да постоји 36 појединачних ваздушних простора, што отежава и поскупљује саобраћај.

Како је навео представник за односе с јавношћу министарства за саобраћај, грађевину и регионални развој Словачке, нови споразум је потписан јер се досадашња припрема координационог центра за услуге ваздушног саобраћаја није развијала задовољавајуће.

Свака од земаља пружала је те услуге сама и због тога су укинули споразум земаља учесница о пружању услуга ваздушног саобраћаја у горњем ваздушном простору.Оставите одговор