Седам ухапшених за злочине у Хаџићима

По налогу Тужилаштва БиХ ухапшено је осам особа које се терете за ратне злочине на подручју Хаџића, а извршени су претреси на седам локација, јављају сарајевски медији. По налогу тужиоца Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ ухапшени су: Мустафа Ђелиловић (1955), Фадил Човић (1953), Мирсад Шабић (1954), Незир Казић (1960), Бећир Хујић (1957), Халид […]

уторак, 22 новембра, 2011 / 11:38

По налогу Тужилаштва БиХ ухапшено је осам особа које се терете за ратне злочине на подручју Хаџића, а извршени су претреси на седам локација, јављају сарајевски медији.

По налогу тужиоца Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ ухапшени су: Мустафа Ђелиловић (1955), Фадил Човић (1953), Мирсад Шабић (1954), Незир Казић (1960), Бећир Хујић (1957), Халид Човић (1953), Шериф Мешановић (1957) и Нермин Калембер (1969).

Осморица ухапшених су под истрагом и осумњичени су да су починили ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.
Мустафа Ђелиловић осумњичиен да је као предсједник Скупштине општине Хаџићи, а истовремено и предсједник Кризног штаба, касније Ратног предсједништва општине Хаџићи, учествовао у злочинима над цивилима хрватске и српске националности.

Фадил Човић, некадашњи начелник Станице јавне безбједности Хаџићи и Мирсад Шабић, бивши активни полицајаца СЈБ-а Хаџићи, такође су осумњичени за учешће у овим злочинима, као и Незир Казић, као бивши командант Девете брдске бригаде Армије БиХ.

Бећир Хујић, бивши управник логора Силос, Халид Човић и Шериф Мешановић, као замјеници управника логора, те Нермин Калембер, некадашњи стражар у истом објекту, се сумњиче да су починили ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Све ухапшене Тужилаштво терети за ратне злочине почињење над особама српске и хрватске националности, које су биле у противправном заробљеништву у логору Силос у Тарчину те у објектима за заточење у просторијама Основне школе 9. мај у Пазарићу, као и у логору у магацинима касарне Крупа.

У тим објектима је велики број цивила и ратних заробљеника био противправно затворен, те су били изложени нечовјечном поступању, мучењу, намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола или патње, наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета или здравља, одузимању права на правично суђење и присиљавању на принудни рад.

Као посљедица наведених радњи више особа је и смртно страдало, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Упоредо са лишавањем слободе, по налогу Тужилаштва БиХ и на основу наредбе Суда БиХ, извршени су и претреси на седам локација, са циљем проналажења документације и доказних материјала везаних за овај случај.
Осумњичени који су лишени слободе бит ће током дана предати поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњичене, након чега ће донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање притвора.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да, након смрти Алије Изетбеговића, за злочине почињене над Србима у логору "Силос" у Тарчину морају одговарати остали чланови ратног Предсједништва Републике БиХ који су знали за овај логор и злочине који су се тамо десили.

"Изгледа да су за овај злочин ухапшени нижерангирани и да одговорни за злочин неће бити процесуирани и изведени пред лице правде", рекао је Срни Дукић, коментаришући јутрошњу акцију на седам локација у Хаџићима у којој су ухапшена осморица осумњичених за ратне злочине над Србима и Хрватима у логорима и објектима за затварање у Тарчину.

Дукић је подсјетио да је Алија Изетбеговић током рата посјећивао логор "Силос" и да је био до детаља упознат о ономе шта се тамо дешавало, истичући да због тога преостали високи званичници тадашње Републике БиХ морају преузетиОставите одговор