Седам представа Театар феста

За селекцију овогодишњег фестивала пријављено је 45 представа и то 31 по текстовима домаћих аутора и 14 по текстовима страних аутора. Од 45 пријављених представа, 37 је имало комплетне пријаве. Битно је нагласити да један број представа због техничких услова није могуће извести на Великој сцени Народног позоришта РС и због тога нису могле бити […]

среда, април 29, 2015 / 12:30

За селекцију овогодишњег фестивала пријављено је 45 представа и то 31 по текстовима домаћих аутора и 14 по текстовима страних аутора.

Од 45 пријављених представа, 37 је имало комплетне пријаве. Битно је нагласити да један број представа због техничких услова није могуће извести на Великој сцени Народног позоришта РС и због тога нису могле бити узете у обзир за селекцију. Након одгледаних представа (путем видео-снимака и уживо) одлучио сам се за ових седам представа у такмичарској конкуренцији:

1. ДИВЉЕ МЕСО, Народно позориште Сарајево

Дино Мустафић, након низа година, поново је режирао у сарајевском Народном позоришту. Овај пут направио је сјајну глумачку подјелу и по тексту Горана Стефановског направио представу која нема слабу тачку. Вјештим драматуршким резовима радња представе је приближена данашњици. Чини ми се да проблем којим се представа бави, сукоб између проевропских и „домаћих“ ставова, посебну апсурдност има на тлу Босне и Херцеговине

2. ХОТЕЛ КОСОВО, Народно позориште у Приштини, Српска драма

Овај „агро-панк мјузикл“ у режији Ненада Тодоровића говори о животу једног српског повратника на Косово. Ансамбл овог позоришта годинама ради у невјероватно тешким условима и проговара о веома значајној теми која је позоришним ствараоцима до сада, нажалост, била мало интересантна. Бавећи се личним, а истовремено и националним проблемом у овој представи, а не штедећи никог и ништа, успјели су направити представу која доноси сурову истину и не оставља публику равнодушном.

3. ДОКТОР НУШИЋ, Крушевачко позориште / Народно позориште Сомбор

Копродукциона представа ова два позоришта бави се веома актуелном темом: издавањем, куповином и фалсификовањем диплома. И ову представу режирао је Кокан Младеновић, који по обичају, без увијања, директно и храбро проговара о аномалијама које друштво у којем живи воде у пропаст. Представу одликује низ глумачких бравура, како главних, тако и споредних глумаца.

4. КАУБОЈИ, Народно позориште Кикинда

Група апсолутних позоришних аутсајдера који немају позоришно искуство, али имају велику жељу да направе представу сусреће се на аудицији за представу и током рада на истој доживљава трансформацију у одличну глумачку трупу. Редитељ Кокан Младеновић вјешто обликује представу у којој показује све врлине и мане позоришника и позоришта. Добро уигран ансамбл кикиндског позоришта са гостима господари сценом и показује сву раскош глумачког позива.

5. ЈАЗАВАЦ У КЕРЕМПУХУ, Сатиричко казалиште Керемпух, Загреб

Још једна представа која се бави дешавањима из деведесетих година прошлог вијека. Овај пут, у Загребу, у Хрватској. Оливер Фрљић наставља да се бави табу темама кроз овај ауторски пројекат у којем је имао изванредне сараднике у четири одлична глумца која се током представе публици лично обраћају, што цијелој представи даје посебну тежину. У питању је „стенд ап сатира“ која се бави идеолошким заблудама, а Фрљић и овај пут, иако режира комедију, остаје вјеран ангажованом театру и критици малигних друштвених појава.

 

 

6. ЧУДО У ШАРГАНУ, Народно позориште у Београду, Београд

Свевремен и савремен, текст Љубомира Симовића, режирао је Егон Савин. Радња ове представе дешава се деведесетих година прошлог вијека. Пажљиво гледајући ову представу данас, схватамо да нам редитељ открива да су многи друштвено-политички проблеми данашње Србије имали коријен у том периоду. Представу одликују раскошне глумачке роле, сведене и тачне.

7. ПОТПУНО СКРАЋЕНА ИСТОРИЈА СРБИЈЕ, Позориште младих Нови Сад

Представа Позоришта младих из Новог Сада на веома духовит начин анализира историју српског народа. Представа обилује монтипајтоновским хумором и тимском, одличном игром глумаца. Настала је по тексту двоје писаца који су на ову тему која, према првом утиску, не оставља много простора за духовитост, успјели направити интересантан, истовремено забаван и емотиван, текст.

Ово су представе које су ушле у тамичарску селекцију фестивала. Као што можете видјети, све представе су настале по текстовима домаћих аутора. Сматрао сам да је веома важно да овај фестивал, који његује домаћи драмски текст, настави ту традицију.


Љубиша СавановићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *