Седам мртвих у постизборним протестима у Венецуели

Седам људи је погинуло, а 61 особа је повријеђена на масовним протестима у Венецуели, после председничких избора на којима је опозициони кандидат Енрике Каприлес тражио поновно пребројавање гласова, саопштила је државна тужитељка, Луиса Ортега. Ортега није изнијела више детаља о жртвама, али је навела да је 135 људи приведено. Недуго пошто се она обратила јавности, […]

среда, април 17, 2013 / 08:22

Седам људи је погинуло, а 61 особа је повријеђена на масовним протестима у Венецуели, после председничких избора на којима је опозициони кандидат Енрике Каприлес тражио поновно пребројавање гласова, саопштила је државна тужитељка, Луиса Ортега.

Ортега није изнијела више детаља о жртвама, али је навела да је 135 људи приведено.

Недуго пошто се она обратила јавности, на националној телевизији је говорио и новоизабрани предсједник Николас Мадуро, који је казао да зна за пет мртвих током јучерашњих протеста, од чега двоје у главном граду Каракасу, а остали у западној држави Тачира.

Луиса Ортега је навела да су погинули из редова радничке класе, што, како спекулише агенција АП, наводи на сугестију да би опозиција могла да буде оптужена за њихову смрт.

Мадуро је, међутим, то и директно рекао, оптуживши за немире свог противника Каприлеса.

„Ви сте одговорни за мртве за којима данас плачемо”, поручио је Мадуро.

Каприлес је, пак, у поруци на Твитеру оптужио владу, за коју тврди да је украла гласове.

„Његов избор је нелегитиман, и његова влада је наредила насиље да би избегла пребројавање гласова. Они су одговорни”, истакао је Каприлес.

Мадуро је у понедељак званично проглашен побједником на предсjедничким изборима одржаним дан раније, на којима је са само 300.000 гласова поразио Каприлеса. Он је поручио да ће забранити опозиционарима демонстрације у центру Каракаса, додавши да је дошло вријеме за чврсту руку, и да неће дозволити државни удар који планира опозиција.Оставите одговор