Седам генерација, 39 година, тридесет милиона голфова

Фолксваген је у петак 14. јуна прославио велики јубилеј – са производних трака фабрике у Волфсбургу сишао је тридесетомилионити примјерак модела Голф. До овог значајног броја њемачки произвођач стигао је након 39 година производње и седам генерација Голфова. Јубиларни примјерак је верзија ТДИ Блу моушн, која је уједно и најекономичнији Голф у историји тог модела […]

понедељак, јун 17, 2013 / 14:45

Фолксваген је у петак 14. јуна прославио велики јубилеј – са производних трака фабрике у Волфсбургу сишао је тридесетомилионити примјерак модела Голф.

До овог значајног броја њемачки произвођач стигао је након 39 година производње и седам генерација Голфова. Јубиларни примјерак је верзија ТДИ Блу моушн, која је уједно и најекономичнији Голф у историји тог модела са просјечном потрошњом од 3,2 л/100 км.

Према ријечима председника Фолксвагена, Мартина Винтеркорна, историја Голфа представља на неки начини и историју прогреса аутомобилске индустрије:

“Почевши од прве генерације, која је дебитовала 1974, преко појаве ТДИ мотора у трећој генерацији, ЕСЦ система (електронске контроле стабилности) и мјењача са дуплим квачилом у Голфу 4, па до посљедње, седме генерације и Аутоматик Пост-колижн кочионим система који зауставља аутомобил након почетног судара спречавајући даље неконтролисано кретање возила.”

У Фолксвагену су израчунали да је од почетка производње модела Голф, компанија сваког дана продавала у просјеку преко 2.000 примјерака овог аутомобила.

Седма генерација, која је имала премијеру на ауто-салону у Паризу, у септембру 2012, наставила је успјех својих претходника – Голф 7 проглашен је за европски и свјетски аутомобил године 2013.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *