СДС у вијеме короне: Од економске пропасти, до обрачуна власти са неистомишљеницима преко вируса

Од 9. до 24. марта, СДС је издао низ саопштења у којима, очекивано, доминира Мирко Шаровић, али уз медицинско саслужење Слободана Станића и Маје Драгојевић-Стојић, будући да су по струци љекари.

среда, 25 марта, 2020 / 13:31

СДС, као и све опозиционе партије широм европског континента, нашла се у неповољној позицији у изборној години. Власт користи полуге које су јој на располагању у борби против епидемије, при чему је јасно да таква ситуација властима одговара макар до јесени.

У таквој атмосфери је немогуће водити предизборну кампању, уколико нисте носилац власти и излазите на конференције за штампу, да саопштите нека нова ограничења или сазнања о болести. Све остале вијести су потпуно потиснуте из јавног простора.

Тако је СДС наставио своју политику каквом је Алексанар Вучић дошао на власт против Бориса Тадића и која је потпуно непримјењива на детронизацију Милорада Додика, о чему смо већ писали. СДС се бави економским темама, док СНСД успијева повезати чак и вирусе са националним интересом.

Шаровић позива на одустајање од јавних набавки (а да се разумијемо, углавном се ради о непотребном луксузу куповине претјерано скупих аутомобила, хеликоптера и авиона) за које тврди да су реда "неколико стотина милиона марака". Он позива да се средства "преусмјере у здравство", мада ни ту није најјасније зашто, осим да се остане у наративу хуманисте који реагује паметно и рационално на епидемију.

Здравствене теме довеле до привођења и кажњавања чланице предсједништва СДС

Ту је, логично, и једно саопштење које покушава испеглати катастрофу у Бијељини, коју је челни човјек СДС и дугогодишњи градоначелник напустио готово по сценарију Обрена Петровића у Добоју, а да Шаровић није ништа могао учинити. Овим је странка доведена у веома тешку ситуацију, али не види се да се нешто мијења у наративу, који би политичким прагматизом руковођено, требао ићи на националне теме својствене овој странци.

Слободан Станић и Маја Драгојевић-Стојић су покушали дати бесплатне савјете и прогурати се као говорници у вријеме вирусне пошасти. То је добар потез и сасвим је очекиван.

Међутим то се завршило тако што је докторица Маја приведена у полицију и изречена јој је казна за "ширење панике у доба ванредног стања". То је свакако алармантан догађај, јер је ова власт већ имала испаде приватизације фунције коју обављају у фаворизовању медијских кућа блиских СНСД. У овој врсти информативне блокаде, те узимања права и слобода грађанима у име епидемије о којој одлуке могу разумјети само стручњаци, никако не улива сигурност могућност да се кажњава вербални деликт по оцјенама носилаца власти.

Но, Фронтал.РС баш и настоји чак и у оваквим временима, дати објективну слику политичких дешавања, па идемо хронолошки од 09.03. до 24.03.2020. године, гдје су поднаслови, дакако, наслови које су саопштењима дали посленици СДС:

Шаровић упозорава: Економска пропаст је на видику

"Економска пропаст је на видику јер овај и овакав Савјет министара БиХ нема перспективу", изјавио је данас предсједник СДС-а и посланик у ПС БИХ Мирко Шаровић.

"Током досадашњег рада Савјета министара БиХ добили смо једно велико – ништа. У два мјесеца одржане су свега двије, три сједнице а порођења ради, у истом периоду, за вријеме мандата претходног Савјета министара БиХ, одржано је 12 сједница са конкретним и битним одлукама. Тако је у прошлом манадату за два мјесеца усвојена и Реформска агенда која је касније у значајној мјери реализована и за иста та два мјесеца усвојен је буџет и јасан план рада. Данас немате ни буџет ни план рада, а истовремено сви економски параметри биљеже пад", истиче Шаровић.

Шаровић је навео и драстичне показатеље производње и извоза меса која је у његовом мандату порасла за чак 70% .

Упозорио је да се задњих мјесеци посебно биљежи лош тренд економске сарадње са Турском, те да пријети опасност да због малверзација буде заустваљен извоз на коме се претходно дуго и стрпљиво радило.

"Неодговорно је у овај посао уводити компаније које су због малверзација и слања у Турску здравствено неисправног меса били предмет истрага и скидања са листе извозника. Треба до краја спровести истрагу да ли се на штету домаћих произвођача увозе јефтинија жива говеда и месо од њих шаље у Турску као домаће.", истиче Шаровић.

Он додаје да постоје озбиљне сумње у малверзације и да је вријеме да се то испита како би се спасила домаћа производња.

"Домаћи произвођачи не смију плаћати високу цијену због оних који у овом послу виде искључиво свој интерес", упозорио је Шаровић.

Шаровић: Томица Стојановић је нови члан Предсједништва СДС

"Мој избор за члана Предсједништва СДС из Бијељине је Томица Стојановић. Он ће бити мој кључни сарадник када је у питању Предсједништво СДС за Бијељину и Семберију" – рекао је предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић данас у Бијељини.

Шаровић је казао да је у Бијељину дошао да подржи све искрене чланове СДС у Бијељини, посланика СДС Томицу Стојановића и све остале који су остали уз Српску демократску странку.

"Пуно нам значи што је народни посланик Томица Стојановић са нашим људима у Бијељини и мој долазак данас је знак подршке свим тим људима који су остали уз СДС. Са нама је данас требао да буде и замјеник предсједника градске организације Бијељина Ненад Лалић, али он је на здравственој рехабилитацији и чим приздрави биће са нама" – рекао је Шаровић.

Он је поручио да је СДС у Бијељини у фази консолидације градске организације и да та консолидација иде у добром правцу.

"Ја сам заиста охрабрен и мислим да ћемо у потпуности успјети да санирамо сву штету насталу у задња два мјесеца овдје у Бијељини. Веома сам оптимистичан и видим добро расположење у нашем чланству у Бијељини" – нагласио је Шаровић.

Народни посланик СДС Томица Стојановић је поручио да Српска демократска странка у Бијељини живи и биће још јача.

"Ситуација у Бијељини је изнад свих очекивања и народ је са нама. Највећи број предсједника мјесних одбора, што представља душу и срце Српске демократске странке остали су уз своју странку и програмаске идеје своје странке. Нико од њих није хтио да прода и образ и част" – истакао је Стојановић.

Он је поновио да сви људи који су са нама су показатељ да није све на продају и да се не може све купити.

"Порука свим оним члановима СДС које нисам позвао и чуо се са њима је да ћемо контакт врло брзо остварити и жао ми је што нисам још дошао до свих. Нека буду сигурни да ћемо сваког нашег члана у Бијељини позвати и оставрити контакт" – закључио је Стојановић.

Станић: Стављам себе и Одбор за здравство СДС на располагање здравственом систему РС

Предсједник Одбора за здравство СДС Слободан Станић је рекао да ће се, уколико проблем са корона вирусом ескалира, он као љекар,ставити на располагање здравственом систему, иако је тренутно не ради тај посао.

Он је изразио очекивање да ће и остали људи медицинске струке, који су ангажовани на другим пословима, слиједити његово примјер, уколико дође до ескалације проблема.

"Недостатак љекара и медицинског особља, ће у случају ширења епидемије у Републици Српској бити велик проблем. У протеклим годинама вршене су уштеде у здравству, смањивани болнички капацитети и број запослених, јер се здравство схватало као потрошња", рекао је Станић.

Он је предложио да се због новонастале ситуације радницима у здравству, по узору на Србију, повећају плате.

"Здравствени радници излажу своје живот у намјери да спасу животе других. То што сада урадимо према њима утицаће на њихову будућу одлуку, да ли ће остати радити у овом систему, или отићи даље", казао је Станић.

Говорећи о мјерама за сузбијање ширења вируса, Станић је предложио да Влада донесе мјеру којом би се на територији цијеле Републике Српске омогућило одсуство са посла једног од родитеља чија дјеца похађају вртић.

"Пошто вртићи не раде, родитељи дјецу остављају код деда и бака, који су категорија која је највише угрожена овим вирусом", упозорио је Станић, додајући да се ова мјера тренутно примјењује само на подручју града Бањалуке.

Он је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу који је најавио да ће одређени број респиратора, које Србија набавља из Кине, бити уступљен Републици Српској.

Члан Одбора за здравство СДС и члан Предсједништва странке Маја Драгојевић-Стојић је упозорила да су, као посљедица новог законa, који велики број људи лишава бесплатног здравственог осигурања, редови из Фонда здравства сада прешли у болнице и амбуланте.

"Пошто је свим пацијентима због ситуације са корона вирусом тренутно омогућено бесплатно здравствено осигуране, појавио се повећан број пацијената који желе да искористе ту могућност док је мјера још на снази, јер не знају на који начин ће моћи да се лијече у будућности", казала је Драгојевић-Стојић.

Она је апеловала да пацијенти да, без обзира на све, без пријеке потребе, не одлазе у болнице и амбуланте, и на тај начин се излажу могућности заразе.

Станић: На видјело долазе економске последице крађе Робних резерви

У задњих пар дана од како траје епидемија у Републици Српској дошло до повећања цијена појединих прехрамбених производа и за 20-30%. То је последица неорганизоване и неспособне Владе и последица крађе Робних резерви у вриједности цц 100 милиона КМ од стране власти а да за то нико није одговарао – истакао је данас шеф Клуба посланика СДС у НСРС Миладин Станић.

"Сврха Робних резерви је да у случају кризних ситуација или поремећаја на тржишту обезбједи стабилизацију тржишта и довољно стратешких производа за потребе становништва Републике Српске" – нагласио је Станић.

Шеф Клуба посланика СДС у НСРС је казао да Влада нема рјешење за новонасталу ситуацију након покрадених и уништених Робних резерви за што нико није одговарао а данас тај направљени криминал треба да плаћају грађани Републике Српске.

"Због тога грађани данас треба да плате и последице рада криминалне власти и последице болести која се појавила а Влада нема никакав одговор на појаву да се цијена појединих прехрамбених артикала повећава и за 20-30%" – истакао је Станић.

Миличевић: Порозне границе представљају проблем

"Границе су порозне и није још дошло до затварања граница иако се о томе стално говори и најављује. Знам да су за то потребне значајне припреме али је то већ сада постало хитно. У посљедња 24 часа у локалну епидемиолошку службу Дома здравља у Теслић јавило 110 лица која су дошла из земаља окружења, од Италије па надаље." – истакао је начелник Теслића и предсједник Главног одбора СДС Милан Милићевић у обраћању новинарима.

Миличевић је навео навео је да у Теслићу још није евидентирана ниједна особа позитивна на вирус корона, захваљујући предузетим мјерама надлежних институција, али и дисциплини великог броја грађана.

"Док се не затворе границе и не направе карантинска насеља овај проблем имаћемо у континуитету јер није мало 110 људи за 24 сата да дође у Теслић" – рекао је Милићевић.

Он је рекао да је на данашњој сједници Тима за праћење епидемиолошке ситуације одлучено да се путем јавног прогласа позову млади здрави суграђани да се телефонски јаве локалном Црвеном крсту ради волонтерског рада – снабдијевања храном, лијековима и другим потрепштинама за суграђане старије од 65 година, који нису у могућности да то сами обезбиједе.

"Дезинфекција јавних објекта и површина у Теслићу тече одлично. Активност се ради и данас и настављаће се свих наредних дан и обнављаће се у свим установима и јавним просторима сваких 7 дана а тренутно на располагању имамо довољну количину дезинфекционих средстава" – казао је Миличевић.

Он је најавио да ће данас бити објављени телефонски бројеви полиције, инспекције и Дома здравља на који грађани могу да пријаве сваку сумњу да је дошло до повећања цијена.

Миличевић је апеловао да се грађани уздрже од лажних дојава и информација, којих је у задња 24 часа било три, с обзиром на то да надлежне службе морају да интервенишу, а уколико је ријеч о таквој дојави, губе драгоцјено вријеме.

"Вртићи у Теслићу раде са мањим капацитетом. У пет приватних и једном јавном борави око 60 дјеце. То је мали проценат који није проблематичан" – оцијенио је Миличевић.

СДС: Влада да хитно помогне привредницима

Влада Републике Српске треба хитно да донесе уредбу којом ће прописати списак есенцијалних роба и материјала неопходних привреди за несметано снадбијевање тржиста елементарним намирницама за грађане, којом ће свих привредницима гарантовати надокнаду трошкова за производњу након што криза око корона вируса прође.

Ова уредба треба да буде допуна уредби о забрани повећања цијена јер је то једини нацин да наши привредници успију да прегурају ову кризу с обзиром на оскудицу репроматеријала која је завладала затварањем граница.

Влада Републике Српске није водила рачуна и ограничила цијене сировина или сама обезбиједила те сировине по цијенама које су вазиле до 05.03.2020 године и тако су довели у безизлазну ситуацију произвођаче готових производа намијењених за тржиште.

Ради појашњења, сировине за производњу животних намирница су већ поскупјеле и с тенденцијом даљњег поскупљења, нема их довољно на тржишту и све их је теже обезбиједити.

Репроматеријали за прољетну сјетву такође нису под огранићењем и за те производе имамо поуздане информације да њихове цијене расту а и за њих је отежан улазак у земљу јер су многе земље забраниле превоз преко својих територија а ради се о роби углавном увозног поријекла (сјеменска роба, вјештачка ђубрива, пестициди, резервни дијелови и остало).

Изјаву премијера Вишковића да ће Влада РС ако буде имала средстава, ако буде могла и ако процијени потребним, надокнадити губитке привредницима у нетржишним околностима сматрамо неодговорном и неозбиљном, срачунатом да краткорочно добије наклоност искључиво социјалних категорија становништва, на штету привредника и могућности њиховог опстанка на тржишту.

Једина права мјера према привредницима у оваквим околностима била би интервенција Владе РС кроз обезбјеђење сировина из Робних резерви РС по цијенама које су важиле до 5. марта, али пошто је ово јавно предузеће због недомаћинског пословања уништено, као једина преостала мјера сматрамо да може и да треба бити новчана компензација разлике пораста цијена сировина које привредници користе у текућем производном процесу а која би се привредницима финансијски надокнадила из буџета Републике Српске.

Станић: Здравствени радници заслужују веће плате

"Подржавам здравствене раднике и дајем им подршку, али тражим и од Владе Републике Српске да их подржи конкретно", казао је предсједник Одбора за здравство СДС доктор Слободан Станић.

Он је позвао Владу Републике Српске да се угледа на Србију.

"Здравствени радници су заслужили да добију повећање плате за 10 одсто. Зато позивам Владу да размотри ту могућност", казао је Станић.

"Србија је веома добро организовала систем одбране од вируса корона. Када би се ја питао који модел одбране примјенити у овим ситуацијама то би био овај који се проводи у Србији", казао је Станић.

"Седми пут вирус корона напада човјечанство", рекао је доктор Слободан Станић.

Он је подсјетио да се вирус корона у облику обољења САРС у новијој историји појавио 2002. године, те један облик 2012. године на Средњем истоку.

"Има све облике капљичне инфекције. Капљице два три сата проводе у ваздуху, па се ризичним сматра бити неком ближи од једног метра. Може се директно унијети у организам на уста, те дирањем ока или носа запрљаним рукама."

Станић наводи да је једино Кина имала право да буде изненађена вирусом.

"Кина је уредно извјестила СЗО која је прогласила здравствену пријетњу. То је већ паљење жутог аларма, а касније је проглашена пандемија. Мјере које је провела Кина може да проведе било која земља. Међутим, у земљама у којима постоји политика и избори сви размишљају шта ће ко да каже."

Говорећи о Републици Српској, Станић је рекао да може да одговорио на тренутни број заражених, али не и већи број са каквим се суочавају земље у региону.

Република Српска би могла да се нађе у проблему због мањка респиратора, наводи Станић.

"Ми их имамо довољно за овакву ситуацију. Међутим, када би дошло до раста броја обољелих не би имали довољно респиратора. Јасно је предсједник Србије рекао да планира да промогне Српској и у респираторима и да се најтежи пацијенти могу смјестити у Србији. Нажалост, често други мисле о нама него ми сами. Сам премијер је рекао да здравство крвари, али то крварење није заустављено.” – закључио је Станић.

Шаровић: Уз борбу против короне, нужно боље организовати економске мјере

"Неумјесно је давати прогнозе колико ће дуго трајати епидемија вируса корона а садашње оштре, предвидиве мјере у сузбијању, могу бити краткорочно примјењиве" – истакао је данас предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић.

"Но на дуже стазе, додаје Шаровић, уколико овакво стање потраје, о чему ће оцјену ипак дати најмјеродавнији, нужно је ефикасније организовати инситуције, привреду и саме животне токове, да у таквом амбијенту функционишу и дају резултате".

Шаровић истиче да ћемо у супротном, доживјети економски крах, што ће се опет одразити на нашу способност као друштва да се ефикасно и у што краћем року одбранимо од епидемије.

"Разумијем због тога захтјеве привредних комора и привредника који траже рјешење за одржавање привредних активности, под условом да се на било који начин не угрозе здравствене мјере и ограничења, предузете ради спријечавања ширења вируса корона, као највећег приоритета друштва у овом тренутку" – казао је Шровић.

"Пред нама је период паметних одлука – да сузбијемо ширење болести али и да организујемо нужне економске и животне токове од којих значајним дијелом и зависи успјех у одбрани од епидемије" -закључио је предсједник СДС-а.

СДС: Увести мораторијум на кредите, обезбједити минималац за људе који остају без посла

Одбор за финансије и привреду СДС свим нивоима власти да сву пажњу код планирања и доношења мјера које се тичу привреде и економског положаја становништва усмјере на временски оквир од 90 дана, а да дугорочне посљедице и мјере за њихову санацију планирају стручни тимови, а не политичари.

Са таквог полазишта циљеви мјера морају бити усмјерени на краткорочно отклањање уских грла и олакшавања положаја привреде и становништва.

Приоритети морају бити јасно утврђени по гранама привређивања, а посебно обухватити положај запослених који у наредних 90 дана неће остваривати приходе.

У том смислу неопходно је обезбједити минимум примања за све запослене који су остали без посла, увести мораторијум на плаћање кредитних обавеза, пореза на имовину свих таквих лица. Предвиђамо да ће за ове намјене бити потребно око 100 милиона КМ.

Потребно је обуставити извршења по основу неизмирених обавеза на период од 90 дана. У наредних три мјесеца треба обуставити аконтативну наплату пореза на добит.

Сматрамо да у оваквом оквиру буџети Републике Српске и локалних заједница уз подршку међународних институција и ванредно задуживање апсолутно могу постићи жељене циљеве и на најбољи начин амортизовати негативне ефекте ванредне ситуације.

Драгојевић-Стојић: Криза показала све мањкавости здравственог система

Епидемија корона вируса показала је мањкавости нашег здравственог система. У свијету постоје протоколи, препоруке за терапију и третман… Али у Републици Српској одређени број здравствених установа уопште нема ни инфектолога, епидемиолога… – истакла је данас др Маја Драгојевић-Стојић, члан Предсједништва СДС.

«Немамо тимове, организоване службе, довољан број респиратора… Имамо мањак интензивне његе, на шта је требало много раније мислити. Нама не значе кревети без адекватне опреме, едукованог кадра, неопходне терапије, треба нам адекватна интензивна нега! Неприпремљени чекамо на оно што ће нам стићи» – казала је Драгојевић-Стојић.

Она је нагласила да је Covid 19 направио велики притисак на здравствени систем, да се број кревета у интензивним његама морао драстично повећати и да ће најтежи пацијенти којих је 5-15% морати провести на респиратору и до двије недеље јер је опоравак спор.

«Најавили су и набавку одређеног броја покретних респиратора, али они служе само за транспорт пацијената и нису адекватно решење. Велики проблем је број потребних тестова, које већ сад немамо у одређеним здравственим установама» – истакла је др Маја Дтагојевић-Стојић.

Члан Предсједништва СДС је казала да ускоро неће ни Бања Лука имати довољан капацитет да прими и лијечи све наше пацијенте.

«Потребна је реорганизација цијелог здравственог система, не смемо више дозволити да нас овако тешка стања дочекају неспремним» – закључила је Маја Драгојевић-Стојић.

Шаровић апелује: Одустаните од јавних набавки и куповине хеликоптера и новац усмјерите у здравство

"Последње мјере Владе Републике Српске за репрограмирање кредита и одлагање плаћања пореских обавеза, нису довољне привреди и неће зауставити економско посустајање и скоро извјестан пад јавних прихода" – истакао је предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић.

Он је казао да за борбу против епидемије корона вируса у нашој земљи треба обезбиједити много новца, који може да дође не само из кредита, већ прије свега из домаћих привредних активности.

"Управо због тога неопходно је хитно обуставити све јавне набавке у нашој земљи, за које је у овој години планирано неколико стотина милиона КМ. Наиме, евидентно је да ће се због недовољне економске активности смањити буџетски приходи што ће довести до губитка великог броја радних мјеста" – нагласио је Шаровић и додао:

"Нужно је и хитно одустати од куповине владиног хеликоптера и тај новац као и новац планиран за јавне набавке усмјерити у здравствени сектор укључујући и повећање плата здравственим радницима који у овом тренутку бију велике битке".

Шаровић је упозорио да ако се то не деси, у опасности смо да пукне цијели здравствени сектор, као што се то већ десило у неким земљама, економски много јачим од нас.

СДС: Власт користи ситуацију да се обрачуна са политичким неистомишљеницима

У овим тешким данима епидемије корана вируса, власт у Републици Српској користи ванредну ситуацију да се обрачунава са политичким неистомишљеницима, користећи се силом и лажним оптужбама.

Скандалозно је да је јуче члан Предсједништва СДС др Маја Драгојевић-Стојић позвана у полицијску станицу на разговор, након чега јој је изречена казна за наводно дизање панике за вријеме ванредне ситуације и то само због изјаве коју је дала о ситуацији која тренутно влада у већини здравствених установа у Републици Српској.

Позивамо Министарство унутрашњих послова Републике Српске да буде у служби грађана а не да користи стање ванредне ситуације да испитује и проводи терор над неистомишљеницима. Умјесто да се бави рјешавањем ситуације настале због пандемије, Влада Републике Српске се бави кажњавањем оних који јавно говоре о чињеницама а које само показују стање у које нас је иста та власт довела својим вишегодишњим недомаћинским управљањем и јавашлуком.

Српска демократска странка најоштрије осуђује ничим оправдано показивање силе над чланицом Предсједништва СДС и апелује на надлежне да престану да користе ванредну ситуацију да од Републике Српске направе диктатуру једне групе људи.

Др Маја Драгојевић- Стојић је од првог дана на "првој линији” активне борбе против короне вируса и добровољно се пријавила да буде члан Тима за борбу против короне вируса. Због тога, нека ја на част оном медију који је, из њима знаних разлога, објавио дезинформацију да је др Драгојевић – Стојић " узимала боловање за вријеме епидемије” што она није учинила ни сада нити икада прије, за претходних 16 година свога хуманог рада.

Подсјећамо да наши одбори и функционери као и начелници у општинама гдје имамо власт, активно раде и предузимају све мјере и радње да се неутралишу све последице пандемије вирусом корона.1 КОМЕНТАР

  1. Семездин "Ђикан" Хаџихафиздервишхалидмулајусуфалиедхемћумуровић каже:

    Ако желиш ФЕ$… ућлани се у $Д$!

    Мак$уз $елами Бакировим хаирли GB-GER-U$A „платформа$хима“, „Змају од Прњавора“ др Агану Мехкићу, Мир$у $аховићу, Мехмедалији-Младену Бо$(н)ићу…, Вукоти „Тип 500“ Говеда-рици… „ми$тер“ Јозефу БНТВ Три$хићу…, и
    неприко$новеној $ивој „еминенЦИА“-и $лободану Злоби Ва$ковићу, неови$ном & $амо$талном активи$ти, блогеру, балетану, и$траживаћу!