СДС тужбом на Додика

Српска демократска странка поднијела је кривичну пријаву против премијера Републике Српске, Милорада Додика, за кривично дјело покушаја подмићивања приликом гласања и злоупотреба службеног положаја (чланови 189 и 347 кривичног законика РС). Вијест о подношењу пријаве обзнанио је предсједник СДС Младен Босић, на данашњој конференцији за новинаре у Бијељини. СДС терети Додика да је вршећи функцију […]

четвртак, фебруар 25, 2010 / 12:05

Српска демократска странка поднијела је кривичну пријаву против премијера Републике Српске, Милорада Додика, за кривично дјело покушаја подмићивања приликом гласања и злоупотреба службеног положаја (чланови 189 и 347 кривичног законика РС).

Вијест о подношењу пријаве обзнанио је предсједник СДС Младен Босић, на данашњој конференцији за новинаре у Бијељини.

СДС терети Додика да је вршећи функцију предсједника Владе, на конференцији за штампу у Бањој Луци, поводом пријевремених избора у Билећи изјавио да ће сарадња те општине са Владом РС бити прекинута уколико тај други (кандидат) побиједи.

Други случај који је СДС понудио као доказни материјал је снимак предизборног скупа за локалне изборе прошле године у Кнежеву, када је Додик јавно претио грађанима да ће видети ко је Милорад Додик уколико не гласају за листу СНСД у том граду.

Босић је напоменуо да ће ова тужба бити прави тест за тужилаштво и судове у Српској, као и показатељ да ли у њој постоји правна држава. Напоменуто је и да је СДС против Додика још у августу прошле године поднио кривичну пријаву за милионску пљачку приликом асвалтирања путева у Сребреници, а да од тада нису добили никкву информацију, да ли је процес покренут или не.

Босић је напоменуо да се, са друге стране, против више активиста СДС у Добоју води процес по истим члановима кривичног законика, а за који не постоје други докази сем свједочења чланова СНСД.

Уколико суд ни овај пут не реагује, то ће по Босићу, бити знак да да закон не важи једнако за све, и да је једини начин да се ту нешто промјени – промјена правоусудног система, и оних који су се ставили у службу владајуће гарнитуре, иако би требали да се према свим грађанима односе једнако.

Присутне новинаре је интересовало зашто се СДС тек сада јавља са пријавом, и да ли то има везе са предизборном кампањом за избор начелника у Билећи, иако је један од Додикових снимака стар више од годину дана, а Босић је од конкретног одговора побјегао тако што је додао да је СДС и тада упозоравао на то.

Последња дилема је било мјесто одржавања прес конференције, на шта је Босић додао да ту нема никакве посебне симболике или значаја, већ је из техничких разлога и физичке близине изабрана Бијељина.

Додао је и да је Бијељина значајан центар Српске има право на једнак медијски третман као и Бања Лука, али и да је примјетио да прес конференције које се одржавају у Бијељини имају неадекватан медијски третнман у свим медијима, за разлику од оних које се одржавају у Бањој Луци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *