СДС Теслић: СНСД четврти пут саботира завршетак водовода у Чечави, Љељугу и Влајићима

Од завршетка изградње секундарне водоводне мреже за чечавски крај, Љељуг и Влајиће ни у 2020. години дефинитивно нема ништа након што је 30.01.2020. Министарство финансија одбило предложено кредитно задужење за овај пројекат.

петак, 7 фебруара, 2020 / 15:11

За то је, како кажу из СДС Теслић више разлога, а главни је – неусвајање буџета општине Теслић за 2020. годину за шта је одговорна скупштинска већина у СО Теслић предвођена СНСД-ом која задње двије године упорно блокира све пројекте за развој теслићке општине.

У овај пројекат је већ до 2019. године уложено средствима општине Теслић и Европске развојне банке преко 15 милиона КМ, изграђено је 7 резервоара са пумпним станицама, постављено око 40 километара примарних водоводних цијеви и све што је остало је да се тих примарних водова спроведе вода до домаћинстава, међутим сада већ дуже од годину дана све то стоји и стајаће и цијелу 2020. годину због хира интересне групе људи окупљене око локалног СНСД-а, којима очито завршетак водовода у 9 села чечавског краја, као и у Љељугу и Влајићима – из њима само познатих разлога – не одговара.

Подсјећамо План капиталних инвестиција општине Теслић са више пројеката, међу којима и завршетак водовода за ових 11 села, предлаган је неколико пута у 2019. години испред начелника и Општинске управе Теслић Скупштини општине Теслић, да би одборници предвођени СНСД-ом сваки пут одбијали тај развојни план за Теслић, као и одлуку о кредитном задужењу за финансирање тих пројеката.

Одборници СНСД-а су умјесто тога сачинили своју Одлуку о кредитном задужењу само за завршетак водовода за чечавски крај на сједници одржаној 27. новембра прошле године и исту упутили у Министарство финансија при Влади Републике Српске, коју такође наравно води СНСД. Добили су одговор 30.01.2020. који је у прилогу, у којем се наводи да нису испоштовали законске процедуре, а најважнији разлог – јер нису усвојили буџет општине.

Зашто су ово урадили – то само знају у СНСД-у. Из незнања није – с обзиром да им је замјеник начелника на сједници СО Теслић детаљно објаснио које се законске процедуре требају испоштовати. Да су амандманима измијенили приједлог Одлуке начелника, који је био у складу са законом, као и да су усвојили буџет општине Теслић који је на вријеме предложен, радови су могли да почну већ овог прољећа, а с обиром да су саботирали почетак радова у 2019. години одбијајући приједлоге начелника три пута, једини закључак који се намеће – да СНСД све то радио намјерно и да не желе да се вода прикључи домаћинствима у ових 11 села.

Како ће СНСД објаснити мјештанима Чечаве, Растуше, Укринице, Горње Радње, Осивице, Горњег Ранковића, Доњег Ранковића, Горњег Ружевића, Доњег Ружевића, Љељуга и Влајића да су их због неких "виших" личних интереса ускратили за једно од основних људских права – право на воду – у 21 вијеку?

Много важније питање од овог – не само за мјештане ових 11 села, већ за становнике цијеле општине Теслић – је како спријечити ове штеточине да одлучују о животима 40.000 становника наше општине, да умјесто да се развијамо и живимо боље, њих неколицина нас упорно вуче уназад и на дно?

Једини одговор, једино ријешење је да се плебисцитарно помету на изборима, као што су то Теслићани већ учинили прије годину дана, на референдуму на којем су хтјели да покраду не само гласове или буџет, него и будућност свих становника Теслића.