СДС Теслић: Гласање испод видео надзора

У Парламентарној скупштини БиХ, прошле године је СНСД тијесном већином са својим акцизним коалиционим партнерима из ХДЗ-а и СДА одбацио приједлог измјена Изборног закона БиХ, према којем би се на гласачким мјестима увели скенери и видео надзор као додатно осигурање и додатни ниво контроле регуларности и спречавања неправилности и изборне крађе.

среда, 20 марта, 2019 / 20:02

Образложење СНСД-ове Душанке Мајкић било је да би скенери довели до веће могућности злоупотребе резултата, а видео надзор би нарушио тајност гласања. Међутим, скенери по приједлогу не би били примарни начин бројања гласова, него само још један ниво контроле тачности и регуларности изборног процеса, те би гласове и даље бројали бирачки одбори на традиционалан начин, али би скенерима и видео надзором били спријечени да самовољно оловком мијењају резултате.

Такође, видео надзор уколико би био постављен по исправној шеми уређивања бирачког мјеста, коју за сваке изборе у својим практикумима и обукама за чланове бирачких одбора издаје Централна изборна комисија БиХ, не би могао да доведе до нарушавања тајности гласања.

Међутим, локални СНСД у Теслићу пожурио је за референдум за опозив начелника општине Теслић 3. марта ове године, да у пракси покаже како може доћи до злоупотребе видео надзора на гласачком мјесту, иако још није усвојен закон да се видео надзор смије користити нити шема његовог постављања на гласачком мјесту.

Гласачи градске мјесне заједнице Мала Усора у Теслићу, који уназад двадесетак година своје бирачко право остварују у једној од учионица Основне школе "Вук Стефановић Караџић" у Теслићу 3. марта приликом гласања на референдуму за опозив начелника општине Теслић, изненађени су новином да овај пут гласачко мјесто није било уређено у једној од учионица школе, као што је и иначе пракса у свим осталим школским зградама на подручју теслићке општине, него – у холу основне школе.

Ова необична новина била је занимљива и посматрачима Српске демократске странке, који су примјетили да су паравани за гласање окренути према камерама видео надзора ове школе, а такође још једну необичност за недељу, то јест нерадни дан, да директор и један од наставника школе "Вук Караџић" на смјене бораве у канцеларији директора, гдје се налазе монитори за видео надзор.

Дакле, дотични су цијели дан пратили, колико је то могуће протумачити са камере монтиране на плафону, како појединачни грађани мјесне заједнице Мала Усора гласају на референдуму за опозив начелника општине Теслић, што им на крају није пуно помогло, јер и на овом гласачком мјесту, као у преко 90% других, Теслићани су убједљиво гласали против опозива.

Питање за милион долара, као и за Републичку и Централну изборну комисију, па и за посланике у Парламентарној скупштини БиХ и Народној скупштини Републике Српске:

Да ли је на овај начин локални СНСД у Теслићу, чија је комисија спроводила референдум, чији су предсједник и сви чланови гласачког одбора у О.Ш. "Вук Караџић" и чији су и директор и извјесни наставник исте школе – прекршили Изборни закон БиХ и Републике Српске, јер су незаконито поставили гласачко мјесто и параване за гласање испод видео надзора и ако нису, може ли било који бирачки одбор на сваким следећим изборима радити исто као и они?

За све оне који припремају приједлоге и амандмане на будуће измјене Изборног закона, ово би требао бити добар примјер и преседан како не треба постављати видео надзор уколико се усвоји изборним законом, те да се постављање истог треба уредити стандардном шемом коју изборна комисија одређује за уређивање сваког гласачког мјеста.

СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА

ОПШТИНСКИ ОДБОР ТЕСЛИЋ