СДС: Шаровић шаље поруку Шмиту, Станић каже да је СНСД неискрен јер не прекида петицију

Нема услова за нормалан рад и нормално фукционисање институција БиХ а у наредном периоду видјећемо у којем правцу ће се ова ситуација развијати – истакао је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке.

уторак, 27 јула, 2021 / 19:15

"У Парламенту БиХ је само један дио нашег рада али ми радимо са грађанима и у Бања Луци и широм Републике Српске. Ми само не учестувујемо у процесу доношења одлука што је наш одговор на ову ситуацију коју је створио Валентин Инцко" – појаснио је Шаровић.

Он је казао да је управо Валентин Инцко на свом самом одласку проузроковао нову политичку кризу чији је крај неизвјестан.

"Законе било које врсте, па и оне најтеже које ће нас можда и дијелити, може да доноси само Парламент БиХ и други парламенти. Недопустиво је да 26 година од завршетка рата један тако осјетљив закон намеће високи представник који одлази без подршке грађана".

Шаровић појашњава да ако је притисак међународне заједнице био јак 2000-их година када су законе наметали Високи представници, то данас није случај.

"То је порука и новом Високом представнику, да су простор за рад и сарадњу веома скучени све док се дјелује у амбијенту наметања закона од стране ОХР-а. То више никада не може да се деси у Републици Српској" – истакао је предсједник СДС-а.

Шаровић је нагласио да све што је јуче договорено урађено је у интересу оних који су нас бирали из Републике Српске. "Јуче смо три сата разговарали, око многих ствари се нисмо сложили и имали смо потпуно супротна мишљења. Али ипак око пар ствари смо се договорили а то су: ненаметање одлука од стране ОХР-а и што мања улога Високог представника у процесима доношења одлука. И даље постоји оправдана бојазан хоће ли представници власти остати досљедни у свему овоме, али смо показали да хоћемо да будемо дио нечега што треба да буде општи интерес" – закључио је Шаровић.

Након националне, унутрашња политика

Да је СНСД искрен када је у питању јучерашњи договору странка из Републике Српске oни би прекули страначку кампању скупљања потписа на улицама Републике Српске, каже Миладин Станић, шеф Клуба посланик СДС у НСРС.

Он је упитао зашто се заклањају иза народа и раде страначку кампању ако је договор лидера странака да се институционално одговори на Инцкове наметнуте одредбе закона.

"Због искуства из прошлости ми из СДС не вјерујемо у потпуну искреност СНСД у новонасталој ситуацији, али смо у циљу очувања интереса српског народа спремни разговарати. СНСД смо дали још једну прилику, али не због нас и политике, него због нашег народа како би се договорили о стварима које су од посебног значаја" наводи Станић.

Станић је рекао да је циљ СДС и његовог настајања и трајања је да се сачува српски народ на овим просторима и да се сачува Република Српска.

"СДС је странка која прије свега и највише држи до националне одговорности. Када имамо такве важне теме ми смо спремни разговарати и са црним ђаволом, а да сачувамо свој народ", рекао је Станић.

Он је подсјетио да нико од политичких субјеката у РС и БиХ на својим леђима није осјетио више наметања закона од СДС.

" Захваљујући наметању тих закона и одлука на штету СДС годинама влада СНСД. Ко је то још доживо да се у једном тренутку узму сва људска права великом броју чланова СДС којима након тога ништа у било каквим процесима није доказано", подсјетио је Станић.

Он наводи да ће ако се у овом моменат сачува јединство у Републици Српској СДС позвати све странке да се договоре и око важних питања као што је борба против криминала и корупције.

"И та питања треба уврстити у националне циљеве и будуће политике српског народа на овом простору јер и сада некима није стало до таквих политика", рекао је Станић.

Он је оцијенио да је циљ прикупљања потписа грађана које је покренуо СНСД да се ова странка у јавности представи како једини заштитник РС, што је каже Станић, потпуно нетачно.

"Дјеловање и договор између свих политичких странка из Српске у НСРС су далеко квалитетније од тога што се дешава на улицама Бањалуке", казао је Станић.