СДС прогласио побједу на локалним изборима у Српској

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић прогласио је синоћ побједу своје странке на локалним изборима у Републици Српској.  Босић је казао да је СДС освојио начелничка мјеста у 36 општина, што је велики успјех с озбиром на то да је ова странка до сада имала начелнике у 17 од 62 општине у РС. Како је […]

понедељак, октобар 8, 2012 / 17:14

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић прогласио је синоћ побједу своје странке на локалним изборима у Републици Српској.

 Босић је казао да је СДС освојио начелничка мјеста у 36 општина, што је велики успјех с озбиром на то да је ова странка до сада имала начелнике у 17 од 62 општине у РС.

Како је пренијела Бета, лидер СДС-а још је казао ће ова странка бити у власти у 38 до 40 општина РС.

„СДС је направила огроман помак у ове четири године. То је плод не само политике СДС- а у протеклом периоду, већ и опште климе у РС, односно овакав резултат је реакција гласача у РС на актуелну ситуацију и политику коју води власт у РС”, истакао је Босић.

Према његовим ријечима, резултати локалних избора имаће реперкусије на будуће политичке односе у РС, што ће на крају довести до промјене односа снага на општим изборима 2014. године.

Лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да је ова странка задржала своју политичку моћ, што ће показати резултати избора за општинске парламенте. Он је казао да је СНСД изгубио начелничка места у неким општинама, али да је веома важно што је ова странка побједила у Бањалуци.

Додик је честитао ривалским партијама на изборним резултатима, истичући како СНСД „нема разлога да изборе и неке губитке доживи посебно трагично”.

„СНСД оцјењује да су избори били фер и поштени, да нема разлога за оспоравање резултата са било које стране”, казао је лидер СНСД-а.

Додик је казао да је ситуација у Сребреници „још неизвјесна”, оспоравајући тако тврдњу независног кандидата Ћамила Дураковића да је побједио СНСД-овог кандидата Весну Кочевић.

„Сребреница за нас има важан политички значај и очигледно је да је учешће независног кандидата било ‘кукавичје јаје’ и имајући у виду да долазе гласови у одсуству, а да су то, углавном, бошњачки гласови. Видјећемо на који начин ће то ићи”, оцјенио је Додик.

СДС освојио 22, СНСД 14 начелничких мјеста

СДС је освојио начелничка мјеста у Прњавору, Челинцу, Петрову, Лопарама, Угљевику, Рибнику, Теслићу, Осмацима, Шековићима, Власеници, Братунцу, Сокоцу, Хан Пијеску, Источном Старом Граду, Трнову, Рогатици, Вишеграду, Невесињу, Гацку, Чајничу, Берковићима и Љубињу.

СНСД је освојио начелничка мјеста у Новом Граду, Лакташима, Дервенти, Броду, Вукосављу, Модричи, Бањалуци, Мркоњић Граду, Зворнику, Гламочу, Источном Новом Сарајеву, Калиновику, Билећи и Милићима.

Начленичко мјесто у Требињу освојила је Коалиција "Заједно за Требиње", коју чине СДС, ПДП, СРС Републике Српске, ДП, СНС, СРС "Др Војислав Шешељ", НДС, ПЗТ.

Позиција начелничка општине Пале припала је Коалицији "Заједно за Пале" у којој су СДС, ПДП, ПУП, СНС, НДС, СРС Републике Српске и НСП.

Начелничко мјесто у Козарској Дубици освојила је коалиција коју чине СДС, ПДП, ДНС, СРС Републике Српске, у Градишци коалиција СДС, ПДП и пет непарламентарних странака, док је Коалиција "Звоно", у чијем саставу су ПДП, НСП, СРС Републике Српске и СНС, освојила наченичко мјесто у Српцу.

Коалиција "Заједно за Шамац", коју чине СДС и ДП, освојила је наченичко мјесто у овој општини, а у Источној Илиџи ова позиција припала је коалицији "Заједно за Источну Илиџу" коју чине СДС, ПДП, СРС "Др Војислав Шешељ" и НДС.

Према незваничним подацима ЦИК-а, у Фочи је начелничко мјесто припало коалицији коју чине СДС и СНСД, а у Петровцу коалицији СНСД-СП.

ДНС-у је начелничко мјесто припало у општинама Приједор, Оштра Лука и Дрвар, СНС је освојио ову позицију у општини Језеро, НДС у Шипову, СРС РС у Рудом, док је начелничко мјесто у Источном Мостару освојио ДП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *