СДС представио здравствену политику

Тим СДС-а за здравство представио је данас у Бањoj Луци анализу организације и функционисања здравственог система Републике Српске, са приједлогом мјера. Анлиза је урађена као прва у низу активности које произилазе из недавно објављеног новог политичког концепта Српске демократске странке, којим се пажња усмјерава на унутрашње проблеме у Републици Српској који су од виталног значаја […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 14:00

Тим СДС-а за здравство представио је данас у Бањoj Луци анализу организације и функционисања здравственог система Републике Српске, са приједлогом мјера.

Анлиза је урађена као прва у низу активности које произилазе из недавно објављеног новог политичког концепта Српске демократске странке, којим се пажња усмјерава на унутрашње проблеме у Републици Српској који су од виталног значаја за њено функционисање.

Члан Главног одбора СДС-а и посланик у Народној скупштини РС Ненад Стевандић, представио је дио тима од скоро 100 стручњака који су радили на овом докменту. Као једна од првих и хитних ствари које треба урадити је увођење хитног мораторијума на сва задуживања у здравству и анализа свих досадашњих дугова са планом отплате.

"Тражићемо да се изврши анализа свих склопљених уговора, од набавке опреме преко јавно-приватних партнерстава, а за поједине уговоре тражићемо и криминолошку обраду", рекао је Стевандић новинарима у Бањој Луци.

Он је додао да је потребно извршити рационализацију запослених у администрацији Министарства здравља, Фонда здравственог осигурања и здравственим установама.

Стевандић сматра да је потребно укинути све привилегије административним радницима у здравству и сачинити хитан план штедње, а уштеђена средства уложити у проширење права дјеце и трудница.

"Потребно је утврдити основну листу лијекова која би била доступна грађанима без икаквих доплата и гарантовати да не смије доћи до несташице било којег лијека са те листе", рекао је Стевандић.

Тим СДС-а за здравство у коме су, осим Стевандића, љекари Златко Максимовић, Слободан Пртило, Бојан Савић, Остоја Драгутиновић, Никола Гаврић, Милан Миличевић, наводи да Република Српска има најмањи број љекара у односу на број становника.

"РС има 140 љекара на 100 000 становника, док у Федерација БиХ тај број износи 170, а у земљама окружења је и већи док је у ЕУ та бројка 360 љекара", рекао је Стевандић.

Напоменуто да љекара има, школују се, али их треба сачувати.

У овом тиму кажу да је план, који је данас представљен новинарима, сачињен у сарадњи са великим бројем љекара у Српској, истичући да ће бити упућен свим релевантним институцијама у РС.

Прочитајте:

ЛИНК ЗА ДОКУМЕНТ0 КОМЕНТАРА

 1. Прочитао сам управо овај документ и представља заиста напредак у раду ове политчке организације, јер се у њему нуде хитне, краткорочне и дугорочне мјере. Једино мислим да се треба мало више посветити пажње социјаној заштити. Добро су дијагностиковани проблеми у нашем здравству, али до примјене предложених мјера не вјерујем да ће доћи за вријеме ове скупштинске већине. Можда након вандредних општих избора 2012. године.

  Не може се рећи да у здравству нема напретка, али мислим да се може још више и боље. Хируршка и психијатријска клиника у БЛ још увије егзистирају у јако лошим условима, који приличе шездесетим годинама прошлог вијека.
  Фонд здравства ће појести администрација, слично као и ЖРС или Фонд дјечије зашитите.
  Жалосно је да плата доктора опште медицине износи 1200-1300 КМ, а полицајца на улици (након завршеног шестомјесечног курса) 1000-1100 КМ. Мислите да је одговорност или стресност посла полицајца већа. Некако се терет кризе највише ломи преко леђа здравствених радника.

  Видјећемо како ће све ово изгледати у пракси.

 2. Прочитао сам Анализу, на сајту СДС. Премало се сама Анализа бавила реструктуирањем Фонда. Фонд се према здравственим установама понаша монополски, одређујићи да ли ће или неће платити неке фактуре. Посебан су проблем, запослени који мисле да су Богом дани, да буду ту, са сталним платама. Укратко, мислим да не може неки бирократа у Фонду, установи кресати траншу за плате јер је наводно прекорачила трошкове пацијената. Мислим, да транша за плата, мора остати иста. Што се тиче, броја љекара, мислим да нећемо још дуго достићи евр.просјек. Јер, чак и у Њемачкој, мала мјеста имају проблем са недостаком љекара.

 3. Uh, Dražene ne spominji policiju.Policajci ko bikovi.Vratine volovske, stomačine se objesile do šlica…Pa Čađo pobogu vidiš li ti njih na što liče? Postroj ih i daj im rok da isprazne svoje mješine.Toliko nezaposlenih, školovanih momaka kako vidre.Kada se arči i troši i gdje treba i ne treba neka zaposle momke koji su završili DIF, a ima ih dosta nezaposlenih da ove naše policajce od kvintal i po do dva kvintala vrate u normalu.
  Nastranu njihova pismenost, odnosno nepismenost.
  Važno je da imaju doktorske i profesorske plate.Zato nam i jeste ovako sve naopako.Policajac i doktor imaju iste plate!!!!!! Gdje to ima nego kod nas?

 4. Прочитао сам на сајту СДС и ово дјелује сасвим солидно. Ако тамо буде остављена опција за нове приједлоге расположен сам да их пошаљем. Прилог на АТВ је одличан, на БН половичан, а на РТРС уобичајено. Одакле је овај Милан Миличевић?

 5. „Законом о фискалним касама прописано је да све здравствене установе морају за услуге које наплаћују издавати фискалне рачуне. Сем неколико изузетака, здравствене установе нису испоштовале ову законску обавезу, а због тог пропуста надлежни органи и министарства нису предузели никакве мјере. „
  Није ми јасно како би иѕдавање фискалних рачуна довело до побољшања стања у здравству. Чак шта више мишљења сам да увођење фискалних каса у здраству нема никаквог смисла.

 6. „Реформа здравственог система РС на примарном нивоу је „преписана“ из високо развијених земаља, конкретно урађена је по „Канадском моделу“. Као таква је вјештачки аплицирана у Републици Српској, без икаквог прилагођавања стању и степену развијености земље и на тај начин у самом старту осуђена на пропаст.
  Тренутним стањем нису задовољни ни корисници здравствених услуга – пацијенти ни здравствени радници.“

  Увијек сам имао осјећај да живим у Канади 😀 😀

 7. „Како је здравство огледало озбиљности друшта и доказ зрелости народа, а зависи од привредног раста и економске моћи, тако је потребно, у складу са анализираном патологијом и КОМОРБИТЕТОМ, а према процјени развоја друшта и повећања бруто друштвеног производа, направити дугорочну стратегију развоја здравственог сектора, превенције болести и промоције здравља у Републици Српској.“

  Коморбидитет – Komorbiditet označava postojanje dva ili više poremećaja kod iste osobe, bez obzira na redosled njihove pojave.
  Шта је писац желио рећи или је само намјера импресионирати читаоце појмовима које ни сами не разумијемо?
  Џомбић је мила мајка кад се „шута“ са појмовима која нико не разумије…

 8. „С тим у вези, неопходно је планирати формирање другог стуба здравственог осигурања, као обавезног осигурања по властитом избору, према којем се дио средстава, која се уплаћују као допринос за здравство, стављао на располагање самом грађанину да изабере неко од приватних осигуравајућих друштава, које би му заузврат понудило најадекватнији пакет по његовом избору. Оваква организациона структура би натјерала државни Фонд и Министраство здравља да буде ефикаснији.“

  Другачија и паметнија власт би натјерала Министарство здравља да буде ефикаснији и да боље раде. Омугућавање да постоје приватна здраствена осигурања би довело до здраствене политике као на западу, што је у нашој ситуацији када је 50% незапосленог становништа била катастрофа…

 9. Komorbiditet
  NPR kardiovaskularne bolesti prati odredjen stepen bolesti neurovaskularnog tipa ili endokrinoloških poremećaja(dijabetes) ili metaboiličkih (visoke masti…)
  dakle komorbiditet su sve bolesti koje prate ili su učestale u bolesti koju posmatramo-analiziramo.

  drugu primjer je astma čiji momorbiditet predstavljaju alergijske bolesti koje ne moraju biti obolenja pluća već na primjer nosa-alergijski rinitis

  Liječenje bolesti je uspješnije ako se obuhvati i momorbiditet.NPR lječenje astme je uspješnije ako se liječi i alergijski rinitis jer ulazno mjesto alergena je i u sluznici nosa.

  P.S.
  Cinizam iz neznanja i nerazumjevanja je sramota, a svaka kritika i predlog svih koji su dobronamjerni je dobrodošla.
  Eto nadam se da sam pomogao.

 10. drazen78bl, 20.09.2011. 12:10:26 [14624]

  „Јутрос чујем да су камере РТРС-а биле присутне на прес конференцији, али да прилога у дневнику није било“.

  Можда имају намјеру да приреде специјалну емисију која ће да се бави анализом СДС- а! 😉

 11. simona
  Жао ми је што мислите да лоше реагујем на критике.Напротив уважавам их.Оно што радим стално је под пажњом и критиком и жао ми је када као неко од ријетких који покушава да комуницира и води дијалог доживи бесмислене и неугодне опсервације .Али издржим и држим комуникацију отвое ну и много сам критикаи предлога са фронтала али и других мјеста преточио у скупштинске расправе.
  Али ето, такав смо народ , више се поштују арогантни и неприступачни који народ сматрају нижим од себе него они којима можеш све рећи и добити одговор што се схвата као слабост па можеш послије тога да будеш и циничан без обзира на квантум знања о теми која се расправља.
  Поздрав за вас.

 12. Стевандићу,
  баш је проблем у томе што мислиш да си „ријетки“. Некада је ћутање паметније и више говори од говорења. У ствари, увијек је паметније. Јер на уби инвфлација ријечи и сувишне демагогије. А на концепту скидам капу.

 13. Dr Stevandiću, SDS je stranka moje porodice, od njenog početka.Da se griješilo mnogo-jeste, da je bilo sa vama svokoga nedobra-jeste, da ste lutali- jeste, ali ne okrećite se nazad, zapnite onom snagom , s onim namjerama,ka onom cilju kao kada ste počeli-dobru srpskoga naroda, jer nam sada treba ogromna snaga i znanje da se izvučemo iz ove mutljage, iz ovoga zla.
  A, što se tiče“tjesnoće“ svako od nas, , ma koliko smatrao da nije takav, biće samo veći ako ne mislimo da i mi počesto nismo „tijesni“.
  Ovo je dobro što radite.Pozdrav!

  .

 14. Господине Стевандићу,

  Нисам имао намјеру да будем циничан, нити да се правим паметан. Међутим, ужасно ме нервира кад се „паметним изражавањем“ покушава прикрити влстита немоћ или незнање.

  Аналиѕа примарне здраствене заштите је површна и написана у стилу „да се нешто каже“.

  Аналаиѕа се завршава следећим закључком:
  „Реформа здравства на примарном нивоу је ојачала приватни сектор, повећала трошкове здравствене заштите пацијенту и држави, удаљила специјалистичку услугу пацијенту и удаљила доступност основних дијагностичких метода.“

  На који начин је реформа здраства на примарном нивоу повећала трошкове здраствене заштите пацијенту?
  Шта значи „…удаљила доступност основних дијагностичких метода.“?

 15. novovrijeme

  „прикривање властите немоћи и незнања паметним изражавањем“

  не могу да погодим шта сте рекли овом конструкцијом која памет и незнања повезује на чудан и супростављен начин, јер нема памети без знања и обрнуто.

  али да вам одговорим
  1.Реформа јесте ојачала приватни сектор јер када се заказује термин прегледа и добије датум у нарердних 15 или више дана оде се на прегглед у приватну амбуланту и плати иако си осигуран.трошкове сноси пацијент.
  2.из домова здравља су измјештене спец конс службе и укинута радна мјеста готово свих специјалиста.Раније је пацијент у истом ходнику имао специјалисту и општу праксу а сад мора да чека кад ће доћи или одлази у веће центре и такодје се наручује па ако дуго чека плати приваном сектору.

  Ово је толико просто да не могу схватити да тражи нека додатна објашњења.
  П.С.
  Анализу су радили стручњаци разних профила па ако имате питање може преко сајта СДС-а и биће вам одговорено(назначити кога питате по списку аутора).
  Нисам против да се и преко портала коматарише али анонимност омогућава да се оде у смјеру бесмислене полемике или блаћења аутора који су уложили велики труд а не да се добију добри предлози да се ова анализа и мјере допуне или прошире.
  У сваком случају поздрав за вас.

 16. novovrijeme

  „прикривање властите немоћи и незнања паметним изражавањем“

  не могу да погодим шта сте рекли овом конструкцијом која памет и незнања повезује на чудан и супростављен начин, јер нема памети без знања и обрнуто.

  али да вам одговорим
  1.Реформа јесте ојачала приватни сектор јер када се заказује термин прегледа и добије датум у нарердних 15 или више дана оде се на прегглед у приватну амбуланту и плати иако си осигуран.трошкове сноси пацијент.
  2.из домова здравља су измјештене спец конс службе и укинута радна мјеста готово свих специјалиста.Раније је пацијент у истом ходнику имао специјалисту и општу праксу а сад мора да чека кад ће доћи или одлази у веће центре и такодје се наручује па ако дуго чека плати приваном сектору.

  Ово је толико просто да не могу схватити да тражи нека додатна објашњења.
  П.С.
  Анализу су радили стручњаци разних профила па ако имате питање може преко сајта СДС-а и биће вам одговорено(назначити кога питате по списку аутора).
  Нисам против да се и преко портала коматарише али анонимност омогућава да се оде у смјеру бесмислене полемике или блаћења аутора који су уложили велики труд а не да се добију добри предлози да се ова анализа и мјере допуне или прошире.
  У сваком случају поздрав за вас.

 17. nenad stevandić

  Прво, оно што сам требао урадити на почетку коментарисања. Иницијатива СДС-а да се анализира сектор здраствене заштите је за сваку ПОХВАЛУ!!!

  Ја покушавам да читајући дио по дио (кад стигнем) покушам критички да се осврнем на оно што је у тексту написано…

  Вама свака част и надам се да ћемо и даље размјењивати мишљења и примједбе….
  Што се тиче Вашег приједлога да коментаре пишем на сајту СДС-а, хвала ипак су ми дражи портали, а такође и могуђност анонимности.

Оставите одговор