СДС предлаже обавезан референдум за сва важна питања

Српска демократска странка предложиће измјене закона којима би се обезбиједило обавезно директно изјашњавање грађана на референдуму о најважнијим политичким одлукама, а посебно промјенама Устава, преносима и враћању надлежности, приступању војним савезима, као и другим статусним питањима РС и БиХ, закључио је данас Главни одбор (ГО) СДС-а. ГО СДС подржао је на данашњој сједници у Источном […]

субота, мај 14, 2011 / 18:18

Српска демократска странка предложиће измјене закона којима би се обезбиједило обавезно директно изјашњавање грађана на референдуму о најважнијим политичким одлукама, а посебно промјенама Устава, преносима и враћању надлежности, приступању војним савезима, као и другим статусним питањима РС и БиХ, закључио је данас Главни одбор (ГО) СДС-а.

ГО СДС подржао је на данашњој сједници у Источном Сарајеву раније донесене закључке и одлуке Народне скупштине РС у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ и сматра да "договор да се убрза мониторинг правосуђа БиХ не даје никакве гаранције за захтјеве РС, нити ће довести до укидања Суда и Тужилаштва БиХ као недејтонских и наметнутих органа правосуђа".

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је новинарима да је реформа правосуђа предвиђена у процесу приступања ЕУ и да је мониторинг правосудних институција саставни дио процеса приступања ЕУ.

"Они нису понудили ништа друго осим онога што свакако треба да ураде у РС и БиХ…Ми не очекујемо од оних који су до сада подржавали, па чак и направили Суд и Тужилаштво БиХ да сада донесу закључак да они не раде добро", рекао је Босић новинарима.

У закључцима ГО, који су подијељини новинарима након сједнице, СДС позива све релевантне политичке факторе на отпочињање разговора о формирању власти на нивоу БиХ и све странке из Федерације БиХ /ФБиХ/ да без одлагања формирају Дом народа ФБиХ како би се "омогућило формирање Дома народа БиХ и завршио процес формирања Парламентарне скупштине БиХ.

"ГО СДС подржава напоре да представници из РС у институцијама БиХ наступају јединствено и представљају интересе РС. Очигледни су покушаји из сарајева да разбију заједнички наступ који обезбјеђује да је РС фактор без чије сагласности се не могу доносити никакве одлуке", оцијенио је ГО СДС-а.

У закључцима се упозорава да ОХР није донио одлуку о враћању људских права преосталим незаконити санкционисаним члановима СДС и осталим који трпе санкције иако је то више пута јавно обећано. "Неиспуњавање јавно датих обећања додатно руши кредибилитет ОХР-а и међународних представника у БиХ. Зато СДС очекује до предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића и предсједавајућег Савјета министара Николе Шпирића да као овлашћене особе ово питање покрену пред релевантним домаћим и међународним институцијама", закључио је ГО СДС-а.

На данашњој сједници ГО СДС-а за потпредсједнике странке изабрани су Синиша Гатарић, Огњен Тадић, Никола Гаврић, Мићо Мићић, Костадин Васић, Слободан Пртило, Сњежана Божић и Борис Јеринић.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Јуче ми није било јасно зашто СДС не излази са ставом, али данас је све речено. Истина је да нас је овај крелац Додик све направио будалама, али једна странка са искуством какав је СДС не смије себи да дозволи да је он вуче за нос. Иако немам примједбу на СДС-ов став о референдуму, он је тек са овим данас дошао до изражаја. И ево шта се мени чини. Овдје су профитирали Хрвати и Бошњаци јер су добили простор за уставне промјене, а Додик је испао мулац којег још само Борис Тадић хвали и његови медији. Погледајте ставове Бошњака и сарајевских медија и све ће вам бити јасно. Људи ликују. Инцко задовољан. А ми сами себе хвалимо како смо мудри и славимо велике дипломатске побједе. Јадни Срби!

 2. Dodik nas vodi u katastrofu.Nad provalijom smo, samo pedalj nas dijeli od ponora.To samo maloumnim nije jasno.
  Dodik i tadić su egzekutori srpskog naroda.
  Iz dana u dan smo u gorem položaju u svakom pogledu.
  Promjena ustava, stvaranje UUUUUUUU entiteta je dodikova preuzeta obaveza od njemačke i vatikana.

 3. „Српска демократска странка предложиће измјене закона којима би се обезбиједило обавезно директно изјашњавање грађана на референдуму о најважнијим политичким одлукама, а посебно промјенама Устава, преносима и враћању надлежности, приступању војним савезима, као и другим статусним питањима РС и БиХ, закључио је данас Главни одбор (ГО) СДС-а.“

  To се тражи… http://www.youtube.com/watch?v=zVhZSRKPuug

 4. Шта ли чита овај „црњак“ на вр’у, гдје ли он проналази ту штампу, боже једини…?
  Озбиљна штампа (па још београдска:D)пише и овако напримјер:http://standard.rs/vesti/36-politika/7325-neboja-mali-dodik-je-ipak-pobedio-incka-.html !?
  А ови из СДС-а??? Па онако, као тазе удана млада, мало измичу гузом, к’о фол нећакају се и фемкају, као, нису навикли на сношај… Па ипак су они опозиција забога!B-)

 5. Мени би било драго Божо да си ти у праву, али нажалост ниси. Погледај сарајевску штампу и изјаве њихових званичника па ће ти бити јасно ко је побједник, а ко губитник. До јуче је Додик и дружина тврдио како ће бити капитулација РС ако се референдум не одржи и сл. Мени глупост ликова као ти не иде у главу. Овдје се ради о принципу рефререндума који Додик обећава од 1996. а када му ови из опозиције кажу да то нечим докаже онда он почне да блати опозицију у стилу шта сте ви урадили. Мени је јасно да нико више озбиљан неће потегнути за референдумом јер је овај крелац то толико искомпромитовао.
  А што се тиче честитке Бориса Тадића, хвалоспјева режимских медија и сликања Пантелије Ђургуза са Ештоновом, лицемјерју и подаништву нигдје краја. Прорадиле гузе на све стране. Једино што је Додик испословао од Ештонове јесте да му се дозволи да овај кукавичлук и биједу представи у јавности као неку своју побједу. А глупана који то гутају имамо како видимо на претек. Таман колико је потребно да СНСД влада.
  А исход овог срања ће бити овај који најављује Босић. Добићемо убрзану реформу правосуђа и Врховни суд БиХ као другостепени орган. Ко ће се онда сјетити ових Додикових свињарија, када не памтимо ни оне ближе?

 6. Мени је драго да „глупост ликова као што сам ја“ неком „не иде у главу“. Поготову неком ко не може да добаци спиновање
  сарајевске чаршије и неко ко одбија да себи призна очигледну и јасну истину да од Караџића наовамо нисмо имали
  јаче институције система. Мене странчарење не занима друже „црни“, а не напаљује ме туђи ауди или бунда његове жене.B-)
  По теби, друже црни, крајњи исход све ове Милине активности је његова жеља да на крају завлада цијелом БиХ, и постане први предсједник једногласно признат од Уне до Дрине!? Можда ни то не би било лоше а?

 7. Све и да је било референдума, ликови као што су
  „“prijedor, 14.05.2011. 23:49:15″“
  „“NOIR, 14.05.2011. 23:37:10 [48″“
  Не би ни изашли на референдум.

  „““Погледај сарајевску штампу и изјаве њихових званичника па ће ти бити јасно ко је побједник, а ко губитник. „““

  Ето и овакав лик даје коментаре у једином ћириличном порталу западно од Дрине.
  Добро је још, а како ће бити кад почну писати као они у „авазу“

 8. Немам ја афинитета за странке, можда поједине политичаре. Иако излазим на изборе и гласам за личности. Али на референдум бих изашао. Јер је референдум важан сам по себи. Иако мислим да је питање без везе јер са позитивним одговором на референдуму Додик не би знао шта да ради. А не мислим и да би имао петље. Да не говорим о његовом криминалном досијеу као главној политичкој хипотеци РС. Елем, не узимам као мјеродавну сарајевску штампу као критеријум за реално стање ствари, као што то није могуће ни са овом нашом режимском, него кажем да ово са Ештоновом не само да није побједа, него је суноврат РС. По мјери Бориса Тадића. Знам да ова медијска дрека и похвале многима терапијски дјелује умирујуће у потреби одржања љубави према вожду, али је дијагноза много лошија него што изгледа. Толико од твог „друга црног“.

 9. @kubadorsu
  prijedor je izašao , čak bio u glasačkom odboru , i 92……prijedor bi izašao i sad i uvijek na referendum kada je rs i njena budućnost u pitanju.Prijedor je i odmah u početku rata otišao u rov.
  Ali, dodik nije nikada ni mislio da pravi bilo kakav referendum, niti će kada praviti.Kakva li je pometnja bila među „referendumistima“ kada su vidjeli da muslimani neće postaviti veto?Bio sam u prilici da to gledam.Referendum je bio samo igra manijaka.Nisu znali kako da izađu iz g…., kao ni t nikolić iz“ štrajka glađu i žeđu“.Silne su pare potrošili da objasne kako tako nisu mislili.Pa, pogledaj njegov osmijeh upućen lijepoj Ketrin?
  E, moj kuba da znaš ono što ne znaš!Drugačije bi pjevao.

 10. какав малер, а кубадорс и божо чукерина купили нова одјелца за свечани излазак на референдум..с’ас нови опанци…B-)

  хехехе…сад их и ови из СДС пале, ко маторе половњаче..биће референдума, ко преживи причаће..додик више воли своје дупе него милион кубадорса и божа!B-)

 11. ЕВО ГА! Трг’о се из постепилептичне коме, обрисао цоце и слине и нашиљио поново!!!
  СПАСАВАЈ СЕ КО МОЖЕ…..:D:D:D

 12. Поново замјена теза. Није рекао да би неодржавање референдума била капитулација, није рекао да га нико не може одговорити од референдума… Престаните извлачити ово из контекста. Рекао је да ће, ако добије гаранције од ЕУ, да ОДЛОЖИ референдум, да пружи шансу разговорима, да га нико, без ове гаранције, не може одговорити од референдума…

  Како год да се завршила ова ситуација, неки би били против. Јер су професионално против свега што овај уради.

  У НСРС треба донијети закључке, у овом тону, не одустајемо, ОДЛАЖЕМО референдум, на бази гаранција…

  Мислим да би било неодговорно одржати референдум након доласка Ештонове. То нам не би донијело баш никакву корист. Треба сачекати, тиме стичемо додатни кредибилитет.

  Не могу да вјерујем ни да неки ослушкују шта пишу по Сарајеву. Шта друго да раде?! Потпуно су избачени из игре, њихова мољакања за санкције нису уродила плодом, ВИСОКИ ЗВАНИЧНИК ЕУ је ПРВО дошла у БЛ, ОХР је дискредитован…

  Што се тиче СДС- подржавам ово за измјене и допуне Закона. Мислим да је др Стевандић више заслужио мјесто потпредсједника!

 13. Ја се само данима могу смијати овом циркусу око референдума, од првог помињања из уста милорада страшног па до данас, грохотом се смијем и њему за блеферендум..а исто тако оним који се ложе на ту причу да је то као нешто битно, да је то само што није, да је то оно за оно и да је то побједа оних протвих аномооних…ја јада, јебенијех јада…B-)

 14. Eh, sta ti je zivot, ne moze covjek dobiti ni satisfakciju da vidi Kubu i Bozu u novim opancima B-), kurva sudbina B-). Da im je bar predsjednik na vrijeme javio da je sve „suplja“, pa da se ne trose dzaba, jer tesko da su to oni mogli sami provalit’ bas ljudi mislili bice referendum, pa kontali, red je da se srede :D. I sta sad da rade sa novim opancima, cekati izbore na lokalu i satore? Nije posteno, nepravda :D.

 15. „У НСРС треба донијети закључке, у овом тону, не одустајемо, ОДЛАЖЕМО референдум, на бази гаранција…“
  Ех Ања! Па зар ти ставрно мислиш да Додик то смије. Суштина је баш у томе да он мора да укине одлуку.

 16. I karadžić je dobio garancije pa je u hagu.
  A, medlin je došla biljani u banja luku sa buketom ruža i osmijehom lažnim, a plan je bio uveliko napisan da je spakuju u hag.
  Ovaj izađe na ulicu da dočeka lijepu ketrin, a obradovao joj se kao kada djetetu dadneš igračku i kažeš mu:kada ti čika doktor izvadi bolesni zub , dobićeš još.
  Kakav imbecilan osmijeh na njegovom licu?

  Širom otvorena, nažalost, vrata ustavnim promjenama i UUUUUUU entitetu.
  Ukoliko se luđak ne ukloni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *