СДС пише Б92: Колико су вам платили да рекламирате Додика?

Поводом емитовања филма,"Поносни на Српску", у закупљеном термину београдске телевизије Б92, Српска демократска странка данас је упутила отворено писмо директору Б92 г-дину Верану Матићу и Информативној редакцији ове телевизије. Иначе, премијер РС, Милорад Додик се осим у филму свог савјетника Пере Симића, на Б92 појавио и 3. јуна у емисији "Кажипрст". Писмо објављујемо у потпуности, […]

недеља, 6 јуна, 2010 / 16:50

Поводом емитовања филма,"Поносни на Српску", у закупљеном термину београдске телевизије Б92, Српска демократска странка данас је упутила отворено писмо директору Б92 г-дину Верану Матићу и Информативној редакцији ове телевизије.

Иначе, премијер РС, Милорад Додик се осим у филму свог савјетника Пере Симића, на Б92 појавио и 3. јуна у емисији "Кажипрст".

Писмо објављујемо у потпуности, на екавском изговору јер је у том виду, из њима знаних разлога, срочено у Информативној служби СДС. Што можда значи да ће одговор Б92 бити ијекавски:

– У складу с одредбама Закона о јавном информисању Републике Србије, а поводом емитовања у закупљеном термину Ваше телевизије пропагандног филма "Поносни на Српску", чији је главни актер лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик, ради истинитог информисања јавности у Србији, молимо Вас да објавите следеће чињенице које указују на то какво је заиста стање у Републици Српској (РС).

Још од тандема Јосип Броз-Вељко Булајић није направљено ништа слично филму "Поносни на Српску" који треба да послужи искључиво за пропагандне предизборне сврхе СНСД-а и Милорада Додика.

Јавност у Србији треба да зна да је слика стварности у Српској, нажалост, сасвим другачија од оне приказане у филму, на шта указују само неке од бројних чињеница које ћемо навести:

1. Протекле четири године владавине Милорада Додика обележиле су само бројне корупцијске афере којима је буџет РС оштећен за стотине милиона КМ, а да би сте све њих објавили и истражили био би Вам потребан једногодишњи серијал "Инсајдера".

– 1,4 милијарде КМ добијене приватизацијом "Телекома РС" потрошене су највећим делом нетранспарентно. Новац се прелио у џепове владиних тајкуна и њихових предузећа. Јавност у Србији би вероватно, као и у свим цивилизованим демократским друштвима, била шокирана када би Ваш премијер, попут Додика, свом сину доделио кредит од три милиона КМ "зато што је добар дечко и није клошар и наркоман" и морала би се запитати одакле студенту воћњак вредан неколико милиона марака.

– Јавности у Србији вероватно није познато да нико у РС не зна ко је стварни власник Рафинерије нафте у Броду и шта пише у уговору о приватизацији, који је проглашен државном тајном. Једино што се зна јесте да су три приватна предузећа власници 60 % капитала Њефтезингора, руског предузећа које је приватизовало Рафинерију.

Данас је Рафинерија неликвидна и зрела за стечај, јер се сва добит износи преко сестринске фирме.

– Тачно је да РС има најскупље аутопутеве на свету, јер је цена једног километар аутопута Бања Лука-Градишка достигла фантастичних 24 милиона КМ. Главна служба за ревизију јавног сектора РС је утврдила да је првобитни уговор од 43 милиона КМ склопљен са "Интеграл инжињерингом" ( фирмом која је приватизовала и "Конграп" ) на незаконит начин увећан за 153%.

– Иста фирма градила је и административни центар Владе РС, а првобитни уговор од 34 милиона КМ, тајним и незаконитим анексима, и избегавањем тендера, на крају ће пореске обвезнике РС коштати 228 милиона КМ.

– У Сребреници су изграђени најскупљи километри сеоских путева у РС, а и овај посао је додељен без тендера предузећу блиском СНСД-у. Због сумњи да је буџет РС том приликом оштећен за 25 милиона КМ, пре две године поднесена је тужба против премијера РС Милорада Додика и његових сарадника, али се она и данас чува у фиокама корумпираног и од власти контролисаног Тужилаштва.

– Изградња мреже аутопутева које је требао да гради "Штрабаг" пропала је јер светске банке нису желеле да кредитирају посао који је "Штрабагу" додељен без тендера.

– Инвестиција "ЧЕЗ-а" у РиТЕ Гацко од 1,4 милијарде евра претворила се у одштетни захтев ЧЕЗ-а од 60 милиона евра плус камате.

2. Због овакве криминалне и корумпиране власти:

– У последњу годину и по дана у РС сваког дана без посла остаје, у просеку, 100 радника, а проценат незапослених никада није био већи у последњих седам година. Први пут у историји РС смањене су пензије онима који су је стварали, а борци су у прошлој години остали без борачког додатка.

О бољем стандарду грађана Српске говори показатељи да је 2005. године просечна плата износила учествовала са 52% у потрошакој корпи, а у 2009. години са 48%. Проечне пензије су са 44 % просечне плате из 2005. године пале на 40% у 2009. години.

– Задуженост РС по глави становника од 599 КМ из 2006. године порасла је на 1.600 КМ у 2009. години, а прошлогодишњи буџетски мањак износи 263 милиона КМ, док је дефицит јавних прихода у прва четири месеца ове године достигао пола милијарде КМ. РС 2012. године, захваљујући задужењима Владе, чека годишња рата за отплату кредита од 600 милиона КМ, а њен прошлогодишњи буџет је био око 1,6 милијарди КМ.

3. Нажалост, режим Милорада Додика у последње четири године са политичким неистомишљеницима обрачунавао се и пиштољима и зољама. У Добоју је прво ускраћена полицијска заштита потпредседнику СДС-а Браниславу Гарићу, који је упозоравао да му је угрожен живот. Када је убијен, његов убица је ослобођен, уз једину санкцију да му се "у наредних шест месеци одузима пиштољ", што је био окидач да се зоље испале на објекте у којима су боравили други функционери СДС-а – начелник општине Добој Обрен Петровић и посланик СДС-а Младен Кршић. Починиоци ових тероритстичких аката до данас нису откривени.

Ово су само неки од примера који осликавају право стање у РС. Свега тога је свестан и Милорад Додик, па је, осим што прети грађанима РС "ако не гласате за мене, видећете шта ће бити", посегао за буџетом РС и новцем пореских обвезника снимио филм и плаћа његово емитовање, како би их убедио да "не верују својим очима, него њему"

Стога, молимо Вас да због интереса јавности у РС објавите податак колико је буџет РС, односно пореске обвезнике, коштало емитовање пропагандног филма Милорада Додика у закупљеном термину Ваше телевизије.Оставите одговор