СДС: Неутемељена и скандалозно неправедна пресуда

Српска демократска странка пресуду Хашког трибуналa Радовану Караџићу, као и претходну која је изречена у првостепеном поступку, сматра неутемељеном и скандалозно неправедном.

среда, 20 марта, 2019 / 09:33

Када је Хашки трибунал у питању, став Српске демократске странке остаје непромијењен:  

Он је превасходно политичка институција чији је формални циљ процесуирање најтежих ратних злочина на тлу бивше Југославије, а суштински – наставак сатанизацијe српског народа.

Драконским казнама српским официрима и политичким лидерима, настоји се ударити трајни печат одговорности Срба за грађански рат у бившој Југославији.

Тенденцијa да се пресуда Радовану Караџићу политички злоупотријеби као пресуда српском народу и Републици Српској, неће умањити уставну и политичку позицију Републике Српске, гарантовану Дејтонским мировним споразумом, нити допринијети помирењу народа у Босни и Херцеговини.

Хашки трибунал неправедним и унапријед скројеним пресудама омогућава накарадно тумачење историје за будуће генерације и отвара простор за трајне несугласице и потенцијалне сукобе.

Политички мотивисане пресуде неће умањити трагедију која је задесила све народе БиХ захваћене ратним сукобом, нити ће умањити бол за невиним жртвама.