СДС има рачуницу за пшеницу: 5 + 5 фенинга

Иницијатива предсједника Српске демокаратске странке Вукоте Говедарице "5 5 пфенинга" потстицаја за откуп пшенице начин је како се може унаприједити положај ратарске производње у Републици Српској – рекао је члан сектора за пољопривреду у Социјално-економском савјету Српске демократске странке Предраг Јовић.

среда, 11 јула, 2018 / 16:31

"Овогодишња откупна цијена пшенице од 23 до 27 пфенинга по килограму није довољна да би ратари успјели надомјестити трошкове производње, с обзиром на повећање цијене нафте. Зато је неопходно амортизовати ратарску производњу програмом "5 + 5 пфенинга", и произвођачима пшенице поред садашњих 5 пфенинга потстицаја за откуп, обезбједити још додатних 5 пфенинга. Иницијатива предсједника СДС Вукоте Говедарице "5 + 5 пфенинга" треба да значајно унаприједи положај ратара у Српској" – истакао је Јовић.

Јовић истиче да Влада РС већ годинама не поштује закон о пољопривреди и садашњу стратегију развоја ове области јер не исплаћује пољопривредним произвођачима средства дефинисана овим документима.

"Влада Републике Српске већ годинама не поштује закон који дефинише подтсицаје у пољопривреду и садашњу стратегију за развој ове области у којој се каже да су подстицајна средства за пољопривреду минимално шест одсто од изворног буџета РС. Влада националног спаса коју ће Српска демокатска странка формирати послије избора ће обезбједити минимално 6% од изворних средстава буџета РС за потстицаје у пољопривреди пољопривреду а то је минимално 100 милиона КМ годишње, што је далеко више од садашњих 71 милиона. Закон и прописи се морају поштовати и морају бити изнад страначких директива" – казао је Јовић.

Он је истакао да су просјечни подстицаји по хектару у Републици Српској 40 еура, док су у Европској унији 480 КМ, у Хрватској 380 евра, а у Србији 92 евра. "Ратари су некада размјењивали један литар нафте за два килограма пшенице док данас за један литар нафте треба да издвоје 10 килограма пшенице. Разлог оваквог диспаритета је повећање цијене енергената а посебно цијене нафте, настале усвајањем акциза. Зато је неопходно помоћи ратарску производњу кроз додатне подстицаје како би она била конкурантна са земљама у региону" – закључио је Јовић.Оставите одговор